Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Κλείνουν με μπλόκο τα Μάλγαρα οι αγρότες από Άδενδρο, Βαλμάδα, Χαλάστρα, κλπ ~ Όλα τα μπλόκα & τα αιτήματα



Οι αγρότες από Μάλγαρα, Κύμινα, Χαλάστρα, Σίνδος, 'Αδενδρο, Βαλμάδα και Βραχιά θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στα διόδια των Μαλγάρων.

Μπλόκο στα διόδια των Μαλγάρων αναμένεται να στήσουν από το ερχόμενο Σάββατο αγρότες της ευρύτερης περιοχής.


Εκείνη την ημέρα οι αγρότες από Μάλγαρα, Κύμινα, Χαλάστρα, Σίνδος, 'Αδενδρο, Βαλμάδα και Βραχιά θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στα διόδια.


Η Ελλάδα κόβεται στα δύο - Ο χάρτης με τα αγροτικά μπλόκα στη Λάρισα

Περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά αναμένεται να είναι φέτος τα αγροτικά μπλόκα στο νομό της Λάρισας, καθώς οι αγρότες θα αποκλείσουν πολλά σημεία του οδικού δικτύου, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στους διερχόμενους πολίτες.

Σήμερα, Πέμπτη, το μεσημέρι θα αρχίσει στον κόμβο της Νίκαιας, στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, η συγκέντρωση του κύριου όγκου των τρακτέρ υπό την πανελλαδική συντονιστική επιτροπή των μπλόκων. Εκεί θα βρεθούν επίσης μηχανήματα από την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τα Φάρσαλα.

Συντεταγμένοι στην ίδια γραμμή, είναι και αγρότες που έχουν ήδη στήσει μπλόκο στο δρόμο Λάρισας-Κοζάνης, καθώς και στο μπλόκο του Γερακαρίου, στο δρόμο Λάρισας-Αγιόκαμπου.
Την ίδια ώρα, οι έντονες διαφωνίες και το κλίμα διχασμού στους αγρότες που πέρυσι πρωταγωνίστησαν στο μπλόκο των Τεμπών, οδηγεί σε «αυτονόμηση» πολλών χωριών που αποφασίζουν να στήσουν τα δικά τους μπλόκα.

Έτσι, ήδη στη Μελούνα βρίσκεται μερίδα αγροτών από τη γύρω περιοχή, οι οποίοι πέρυσι ήταν στα Τέμπη, ενώ αγρότες από τα χωριά του άξονα Λάρισας-Τρικάλων ετοιμάζουν μπλόκο στο ύψος της διασταύρωσης της Ραχούλας.


Με τη σύσκεψη της Γαλήνης την ερχόμενη Παρασκευή να μη γεννά μεγάλες προσδοκίες για ενότητα, ο υπόλοιπος σχεδιασμός των αγροτών που πέρυσι συντάχθηκαν με το συντονιστικό των Τεμπών έχει ως εξής:


Από την επαρχία Τυρνάβου ενδεχομένως να ενισχύσουν το μπλόκο στη Μελούνα.
Στα Φάρσαλα οι αγρότες θα μείνουν με τα τρακτέρ παραταγμένα στην είσοδο της πόλης, στο δημοτικό στάδιο κι ανάλογα με τις δυνάμεις που θα συγκεντρωθούν θα αποφασίσουν το επόμενο βήμα.
Στα χωριά του δήμου Κιλελέρ προς την παλαιά εθνική οδό Λάρισας-Βόλου, εκτιμάται πως εντός του Σαββατοκύριακου τα τρακτέρ θα βρεθούν στον κόμβο Πλατυκάμπου στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης.
Οι αγρότες από το δήμο Τεμπών καθώς και δυνάμεις από της περιοχές της Λάρισας και του Τυρνάβου, προσανατολίζονται και σε ένα τρίτο μπλόκο πάνω στη νέα εθνική οδό, στο ύψος του κόμβου της Γυρτώνης.

Πηγή: onlarissa.gr



Σέρρες: Οι αγρότες συγκεντρώνονται έξω από τον Λευκώνα

Για λιγότερο από μία ώρα έκλεισε χθες το μεσημέρι, η εθνικής οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Λευκώνα, αφού ο όγκος των τρακτέρ που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο, δυσκόλευε την κίνηση των οχημάτων και έτσι οι αστυνομικές δυνάμεις, τα κατηύθυναν σε παρακαμπτήριους δρόμους, προκειμένου να διευκολύνουν την κατάσταση. 
Οι αστυνομικοί βρέθηκαν στην περιοχή, όχι για να αποτρέψουν τους αγρότες να κατευθυνθούν με τα τρακτέρ τους στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αλλά να διευκολύνουν τους αυτοκινητιστές στην κίνησή τους, μέσω περιφερειακών δρόμων και δίνοντας έτσι το χρόνο στους αγρότες να παρατάξουν στην άκρη του δρόμου τα τρακτέρ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο σημείο βρίσκονται περίπου 60 τρακτέρ, ενώ πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι σταδιακά προστίθενται και άλλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σε καθημερινό δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών-Κορίνθου στο ύψος του Αιγίου, προχωρούν οι αγρότες της Αιγιαλείας από σήμερα Τρίτη, βγάζοντας τα τρακτέρ στους δρόμους και ξεκινώντας δυναμικά τα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις τους. Ανάλογη απόφαση πήραν και οι αγρότες του Τυρνάβου, που προχωρούν σε αποκλεισμό της εθνικής Λάρισας-Κοζάνης, στον κόμβο του Αργυροπουλίου, από τις 18:00 έως τις 20:00.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Αιγίου “Μπακόπουλος-Ντρίνιας”, Γιάννης Μποδιώτης, «από την Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη, θα αποκλείουμε την εθνική οδό από τις 17:00 έως και τις 19:00 και στην συνέχεια θα ληφθούν νέες αποφάσεις».


Όπως σημειώνει o εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, Κώστας Τζέλλας: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω στα δέκα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα. Δύο μπλόκα στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, στην Πρέβεζα, στην Ιόνια οδό, στην επαρχιακή οδό Λάρισας-Κοζάνης, στην Κουλούρα Ημαθίας και στη Νάουσα. Το κάθε μπλόκο αποφασίζει μόνο του τι θα κάνει».



Στο χορό των κινητοποιήσεων του αγροτικού κλάδου, μπαίνουν και οι αγρότες της Ρόδου.

Στο μπλόκο στο Λατίφι Αμαλιάδας, παραμένουν οι αγρότες- μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, ενώ καθημερινά ενισχύεται με περαιτέρω δυνάμεις.
Σήμερα στις 11.00 το πρωί, οι αγρότες, θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού, όπως αποφάσισαν χθες σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν, ενώ επί τάπητος είναι ο σχεδιασμός των επόμενων κινήσεών των αντιδράσεων τους.
Προσανατολίζονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ δεν αποκλείεται σ’ αυτές να συμπεριληφθεί και το κλείσιμο δρόμων.

Με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Σάμου, δηλώνει ότι συμμετέχει στον Πανελλαδικό συντονισμένο αγώνα των αγροτών και στηρίζει τα αιτήματα του Συντονιστικού των μπλόκων τα οποία εκφράζουν τις αγωνίες και τις ανάγκες της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Οι αγρότες της Σάμου εκτός από τα κοινά αιτήματα με τους αγρότες των άλλων περιοχών βγαίνουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν :
  • Κατάργηση του αντιαγροτικού νόμου 4384 ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που διέλυσε την Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που κατάργησε την αποκλειστικότητα του Συνεταιρισμού στο Σαμιώτικο κρασί.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί. Καμιά αλλαγή στη νομοθεσία για το τσίπουρο και τη σούμα .
  • Αλλαγή του Π.Δ, για την αύξηση των ορίων στρεμματικής απόδοσης στο αμπέλι.
  • Άμεση λειτουργία σφαγείου στη Σάμο με ευθύνη του κράτους και στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών.



Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων για τα αιτήματα των αγροτών

Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων για τα αιτήματα των αγροτών
Ψήφισμα με τα βασικά αιτήματα των αγροτών εξέδωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων ζητώντας μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά και την κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.


Συγκεκριμένα, το ψήφισμα αναφέρει:
«Αφού πρώτα επέβαλλε τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει, μέσω του διαβόητου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των αγροτικών χρεών προς τον ΟΓΑ. Μάλιστα, για να μην της ξεφύγει κανείς από όσους έχουν χρέη, έσπευσε, με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης να στείλει στο ΚΕΑΟ προς είσπραξη και τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα πάνω από 360.000 μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τις εισφορές στον ΟΓΑ να βρίσκονται στις δαγκάνες του.

Και παρά τη “διαβεβαίωση” της κυβέρνησης ότι η διαβίβαση των οφειλών κάτω από 5000 ευρώ στο ΚΕΑΟ δεν συνδέεται με τη διαδικασία των κατασχέσεων, είναι σίγουρο ότι αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για εκβιασμούς και απειλές κατασχέσεων, αλλά και άλλων αναγκαστικών μέτρων που μπορεί να σκαρφιστούν οι κυβερνώντες.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων απαιτεί:
Άμεση απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών τα ταμεία κάτω των 5.000 ευρώ.
Καμία κατάσχεση για χρέη ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.
Ετήσιο ακατάσχετο όριο 15.000 ευρώ στα τραπεζικά βιβλιάρια των αγροτοκτηνοτρόφων, καθώς πληρώνονται για τη διάθεση της παραγωγής τους μια – δυο φορές το χρόνο και χρειάζεται να υπάρχουν αυτά τα χρήματα για να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτοκτηνοτροφική απασχόληση.
Κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.
Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Συντάξεις αξιοπρέπειας. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες βρισκόμαστε, ξανά φέτος, στα μπλόκα του αγώνα, επειδή η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε τα δίκαια αιτήματα των περσινών μπλόκων και ψευδώς ισχυρίστηκε το αντίθετο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Με την πολιτική της εκτός από όσα αντιπαλεύουμε, προσθέτει και νέα προβλήματα και φυσικά ένα ακόμα επίκαιρο και ώριμο αίτημα στο πλαίσιο πάλης μας:
Άμεση απόσυρση της απόφασης του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης για τα χρέη στον ΟΓΑ.
Συνεχίζουμε τη μάχη επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, με στήσιμο νέων μπλόκων και ενίσχυση αυτών που υπάρχουν, παίρνοντας δύναμη από το δίκιο μας και από την μαζική και δυναμική στήριξη στον αγώνα μας των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί».


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου