Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Πώς θα «χτίζεται» το αφορολόγητο στην εποχή της κάρτας


Άμεσα, με την πραγματοποίηση της συναλλαγής, και σε πραγματικό σχεδόν χρόνο θα «χτίζουν» το αφορολόγητο που δικαιούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι για τα εισοδήματα του 2017, όταν κάνουν συναλλαγές με κάρτα ή άλλους ηλεκτρονικούς τρόπους, όπως το e-banking ή το mobile banking.

Οι τράπεζες και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δουλεύουν ήδη πάνω στην εφαρμογή μέσω της οποίας θα καταγράφονται και θα αποστέλλονται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, είτε αυτές γίνονται...
στο κατάστημα είτε μέσω υπολογιστή ή κινητού.

Η εφαρμογή θα επιτρέπει και στον φορολογούμενο να μπαίνει κάθε μήνα στην ειδική υπηρεσία που θα δημιουργηθεί στο Taxis, προκειμένου να διαπιστώνει κατά πόσον οι συναλλαγές που έχει πραγματοποιήσει μέσω «πλαστικού χρήματος» ή μέσω e-banking έχουν καταγραφεί από το σύστημα και αθροίζουν το ποσό που πρέπει να συγκεντρώσει για να «χτίσει» το αφορολόγητο για τα εισοδήματα του 2017. Η έκπτωση φόρου είναι 1.900 έως 2.100 ευρώ και προϋποθέτει κάποιος να συγκεντρώσει αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός του ως εξής:

• 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, δηλαδή δαπάνες 1.000 ευρώ.

• 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ, δηλαδή δαπάνες 4.000 ευρώ.

• 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω, δηλαδή για εισόδημα 40.000 ευρώ οι δαπάνες μέσω καρτών θα πρέπει να ανέρχονται σε 6.000 ευρώ, για εισόδημα 50.000 ευρώ οι δαπάνες θα πρέπει να είναι 8.000 ευρώ κ.ο.κ.



Οι επιχειρήσεις

Βασικός πόλος στην όλη διαδικασία είναι οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να δηλώσουν έναν ή περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς μέσω των οποίων θα δέχονται τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Η εφαρμογή θα μπορεί να ενημερώνει τον πελάτη όταν αυτός κάνει την πληρωμή του μέσω Internet banking, αν ο εν λόγω λογαριασμός είναι δηλωμένος ως επαγγελματικός, δηλαδή αυτός μέσω του οποίου η συναλλαγή μετράει για το αφορολόγητο. Απώτερος στόχος είναι το ποσό που δηλώνει μια επιχείρηση ως έσοδο μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών να αποτελέσει και βάση σύγκρισης για τη διασταύρωση του εισοδήματος που δηλώνει ένας έμπορος ή ένας επαγγελματίας από την εμπορική ή την επαγγελματική του δραστηριότητα.

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα είναι έτοιμες να θέσουν σε λειτουργία τη σχετική εφαρμογή σε ένα περίπου δίμηνο, χρόνος που σημαίνει ότι τους δύο πρώτους μήνες του έτους οι συναλλαγές που θα γίνουν ηλεκτρονικά θα πρέπει να καταγραφούν με άλλον τρόπο και να συγκεντρωθούν, εν συνεχεία, απολογιστικά από το τραπεζικό σύστημα. Πρόκειται για μία ακόμη προχειρότητα από την πλευρά της κυβέρνησης, που έφερε προς ψήφιση το νομοσχέδιο λίγο πριν από την εκπνοή του χρόνου, ενώ σε εκκρεμότητα είναι ακόμη οι υπουργικές αποφάσεις που θα προσδιορίζουν ποιες ακριβώς δαπάνες γίνονται αποδεκτές για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου.

Σύγχυση υπάρχει ακόμη και ως προς το κατά πόσον στο αφορολόγητο θα μετρούν οι δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύμα, κινητή τηλεφωνία ή ύδρευση, με δεδομένα τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί στη διάκριση αυτών των συναλλαγών από τα σημεία που δεν είναι το επίσημο εμπορικό δίκτυο της επιχείρησης.



Φως, νερό, τηλέφωνο

Πρόκειται για τις περιπτώσεις όπου, π.χ., ο λογαριασμός της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΗ ή της τηλεφωνίας μπορεί να πληρωθεί σε ένα σούπερ μάρκετ με χρέωση της χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, χωρίς ωστόσο η απόδειξη της κάρτας να αναφέρει ότι πρόκειται, π.χ., για πληρωμή του νερού ή του ηλεκτρικού ρεύματος και όχι και αγορά τροφίμων. Αντίστοιχα, το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και για τα εκατοντάδες άλλα μικρά εμπορικά καταστήματα, πολλά από τα οποία έχουν τοποθετήσει τερματικά POS και δέχονται όλες τις συναλλαγές, χωρίς να μπορεί να γίνει διάκριση σε τι αφορά η ηλεκτρονική πληρωμή. Οι τράπεζες, πάντως, δηλώνουν αισιόδοξες και ανεβάζουν την πρόβλεψή τους για το ύψος των συναλλαγών που μπορεί να γίνουν ειδικά με το πλαστικό χρήμα το 2017 στα 20 δισ. ευρώ από 15 δισ. ευρώ που είναι η εκτίμηση για το 2016, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το 2016 από αλλοδαπούς κατόχους καρτών και οι οποίες ανεβάζουν τον τζίρο της αγοράς στα 17 δισ. ευρώ περίπου.

Η ενίσχυση του «πλαστικού χρήματος» με επιπλέον συναλλαγές 5 δισ. ευρώ το 2017 παραπέμπει σε αύξηση 33%, και κατά ένα μέρος στην αύξηση αυτή θα συμβάλλει και η ενίσχυση που θα δεχθεί η χρήση των χρεωστικών και των πιστωτικών καρτών από το «χτίσιμο» του αφορολογήτου. Οι τράπεζες χαρακτηρίζουν θετική εξέλιξη τη θεσμοθέτηση του μέτρου, κυρίως γιατί θα λειτουργήσει ως μέσο εξοικείωσης των πολιτών με τη χρήση του «πλαστικού χρήματος». Αν και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές που απαιτούνται για το «χτίσιμο» αφορολόγητου ορίου είναι μικρές σε αξία, το μέτρο, όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, «θα λειτουργήσει θετικά στην αγορά».


ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ / Καθημερινή

2 σχόλια:

r+w είπε...

Καλό το αφορολόγητο ... δεν λέω ... αλλά με μια βασική αδυναμία ... προυποθέτει να έχεις λεφτά για να το αποκτήσεις ...

Κρασοπατήρ είπε...

Θα πέσει κλάμα με τα τεκμήρια. Εάν έχεις ΙΧ & ακίνητο στο όνομά σου, ασχέτως εάν είσαι άνεργος με μηδέν εισόδημα και πέσει στα 5.000 το αφορολόγητο, τότε έρχεται χαρατσάκι... Τα εκκαθαριστικά του 2018 θα είναι συγκλονιστικά.

Δημοσίευση σχολίου