Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Γιατί η... πολική κακοκαιρία έγινε απλός χιονιάς +pics


Στην «κατάψυξη» βρίσκεται η χώρα με τον υδράργυρο να έχει… κατρακυλήσει υπό το μηδέν και το κύμα κακοκαιρίας να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, επηρεάζοντας τόσο τις ηπειρωτικές περιοχές, όσο και νησιά του Αιγαίου.

Ωστόσο, όπως δείχνουν τα καιρικά φαινόμενα, ο μίτος της «Αριάδνης» ήταν μικρός και η επέλαση του «σιβηρικού» χιονιά ήταν ένας τυπικός, ελληνικός χειμώνας.


Όπως σημειώνει στο Real.gr, ο υποδιοικητής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς «παρότι από τη Δευτέρα που μας πέρασε άρχισε στα ΜΜΕ να “ανεβαίνει” το θέμα του επερχόμενου χιονιά -μάλιστα βαφτίστηκε και το χαμηλό- χωρίς βιασύνη η ΕΜΥ και χωρίς βαρύγδουπες ανακοινώσεις, το μεσημέρι της Τετάρτης εξέδωσε δελτίο επιδείνωσης του καιρού με το οποίο προειδοποιούσε για την επερχόμενη κακοκαιρία και την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας».



Ο Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί ότι «τα χιόνια ήρθαν και οι θερμοκρασίες έπεσαν κατά 10 περίπου βαθμούς , ενώ το επόμενο διήμερο θα έχουμε περαιτέρω πτώση, κυρίως στα Κεντρικά και τα Βόρεια.
Τα χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα δεν κράτησαν πολύ - λόγω της θέσης που βρέθηκε το βαρομετρικό χαμηλό, ωστόσο χιόνισε σε περιοχές που συνήθως τα χιόνια είναι «σπάνια» όπως η Πάτρα, η Ναύπακτος, η Κέρκυρα και μεγάλος μέρος της Δυτικής Ελλάδος.




Οι ψυχρές αέριες μάζες από το χαμηλό που μας επηρέασε κατεβαίνοντας από τις ακτές της Αδριατικής και περνώντας από τη Νότια Ιταλία εμπλουτίστηκαν με υγρασία και έδωσαν χιόνια σε όλα τα Δυτικά».




Τι θα γίνει τις επόμενες ώρες

Ο υποδιοικητής της ΕΜΥ, αναλύει στο Real.gr, το σκηνικό του καιρού για το επόμενο 24ωρο.
«Από τα έγκυρα προγνωστικά στοιχεία του μοντέλου Cosmo ΕΜΥ και του μοντέλου Skiron του Πανεπιστημίου Αθηνών προκύπτει ότι θα συνεχιστούν μέχρι και αύριο οι χιονοπτώσεις σε μεγάλος μέρος της Ανατολικής και της Νότιας Ελλάδος (βλ. χάρτες) και οι χάρτες πρόγνωσης συγκλίνουν, χωρίς μεγάλες διαφορές» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κολυδάς.



Και προσθέτει, «αξίζει πάντως να σημειώσουμε, βλέποντας τις αποκλίσεις των προγνώσεων ακόμη και για μικρό χρονικό ορίζοντα, ότι δεν πρέπει να εξειδικεύουμε τις προγνώσεις για μια περιοχή πολλές μέρες πριν, καθότι οι πιθανότητες αποτυχίας είναι μεγάλες.

Γεγονός πάντως είναι ότι σήμερα και αύριο θα διατηρηθούν οι πολικές αέριες μάζες πάνω από τη περιοχή μας, ενώ ο καιρός θα αρχίσει να γίνεται ηπιότερος από τη Δευτέρα, καθώς αρχίζει να οργανώνεται ένα χαμηλό στις ακτές της Αφρικής το οποίο θα προκαλέσει πολλές βροχές και καταιγίδες στα Νότια και χιόνια σε ορεινές κυρίως περιοχές. Ένας τυπικά Ελληνικός και κλασσικός χιονιάς».

Δείτε εικόνες από τον δορυφόρο για τις καιρικές συνθήκες πάνω από τη χώρα μας, σήμερα, την Κυριακή και τη Δευτέρα.




Πηγή: real.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου