Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Τέλος οι χάρτινες αποδείξεις, αντικαθίστανται από...


Τίτλοι… τέλους για τις χάρτινες αποδείξεις, καθώς καταργείται η υποχρέωση των φορολογούμενων να τις συγκεντρώνουν προκειμένου να «χτίζουν» το αφορολόγητο.



Αυτό ορίζει απόφαση του διοικητή της ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, απαλλάσσοντας τους φορολογούμενους από την υποχρέωση να κρατούν τις αποδείξεις πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών.


Στην απόφαση ορίζεται ότι οι φορολογούμενοι οι οποίοι δικαιούνται το αφορολόγητο -μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες- δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να κρατούν τις αποδείξεις. Οι συγκεκριμένες δαπάνες τους που μετρούν στο αφορολόγητο θα μπορούν να επιβεβαιώνονται από την μηνιαία statement των τραπεζών που αφορούν στην κίνηση των χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών τους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (πχ μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται (πχ ελεύθερος επαγγελματίες), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου.
Υπενθυμίζεται ότι ελάχιστα ποσά δαπανών με πλαστικό χρήμα που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι για να δικαιούνται το αφορολόγητο είναι τα ακόλουθα:

* 10% του ετησίου εισοδήματος, εφόσον αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,
* 15% του κλιμακίου εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ και
* 20% για το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ εισόδημα.



Ποιοι εξαιρούνται από τα μέτρα;

Εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, αλλά υποχρεούνται να συλλέγουν/ προσκομίζουν έγχαρτες αποδείξεις ίσης αξίας:
Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω
‘Ατομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%
Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση
Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις
Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό
Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων
Μόνιμοι κάτοικοι σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους
Όσοι δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 €
Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματός τους
Δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)
Υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία
Βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών)
Για τους φορολογούμενους που αναφέρονται παραπάνω, απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων ίσης αξίας, σύµφωνα µε την κλίµακα της προηγούμενης περίπτωσης.


Επιπλέον εξαιρούνται και οι εξής:

α. οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών,
β. οι στρατιωτικοί, εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή,
γ. οι υπηρετούντες στη Μόνιµη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
δ. όσοι διαµένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστηµα και
ε. οι φυλακισµένοι

Πηγή: ΤΟ ΕΘΝΟΣ 




Ποιες αποδείξεις «χτίζουν» το αφορολόγητο για μισθωτούς - συνταξιούχους (λίστα)

Ποιες αποδείξεις «χτίζουν» το αφορολόγητο για μισθωτούς - συνταξιούχους (λίστα)
Οριστικό τέλος στο «χαρτοβασίλειο» των αποδείξεων βάζει με απόφασή του ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής στο πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου των πληρωμών με πλαστικό χρήμα.
Με την απόφαση ορίζονται τα εξής:
  • Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες που δικαιούνται το αφορολόγητο όριο εισοδήματος δεν είναι υποχρεωμένοι να κρατάνε τις χάρτινες αποδείξεις προκειμένου να εξασφαλίσουν την  έκπτωση φόρου 1.900 -2.100 ευρώ που οδηγεί στο έμμεσο αφορολόγητο όριο. Οι χάρτινες αποδείξεις αντικαθίσταται από τα μηνιαία αναλυτική κατάσταση των τραπεζών όπου αναγράφονται οι συναλλαγές που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες και οι πληρωμές μέσω e-banking. Άλλωστε τα στοιχεία που αναγράφονται στις αναλυτικές καταστάσεις των τραπεζών θα επικαλεστούν οι φορολογούμενοι το 2018 κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωση προκειμένου να δηλώσουν τις δαπάνες με πλαστικό χρήμα και να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου.
  • Στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (π.χ μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται (π.χ. ελεύθερος επαγγελματίες), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου.
Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες για να κατοχυρώσουν την έκπτωση  φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει φέτος να πραγματοποιήσουν δαπάνες με πλαστικό χρήμα ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους ως εξής:
-       10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
-       15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.
-       20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω
Το ανώτατο ποσό αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος ανεξαρτήτως εισοδήματος είναι 30.000 ευρώ.
Δαπάνες με πλαστικό χρήμα
Σημειώνεται ότι σχεδόν όλα τα έξοδα που πραγματοποιούν τα νοικοκυριά περιλαμβάνονται στη λίστα των δαπανών οι οποίες εφόσον πραγματοποιηθούν με ηλεκτρονικό χρήμα οδηγούν στην κατοχύρωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου.
Η λίστα με τις e-αποδείξεις για το 2017 περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων.  Ελάχιστες είναι οι δαπάνες που εξαιρούνται: τα ενοίκια, δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίες, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πληρωμή φόρων, αγορές μετοχών.
Τα ιατρικά έξοδα (αμοιβές γιατρών, νοσήλια, διαγνωστικά κέντρα, φάρμακα, φαρμακευτικά είδη)  βρίσκονται εκτός της λίστας των δαπανών που χτίζουν το αφορολόγητο όριο καθώς για τα έξοδα αυτά προβλέπεται έκπτωση φόρου 10%  εφόσον υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος.
Από τη στιγμή που σχεδόν όλες οι δαπάνες «μετράνε» για το αφορολόγητο, ακόμη και για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα είναι εύκολο να καλύψουν το 10% του εισοδήματος τους δηλαδή 1.000 ευρώ με δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν με ηλεκτρονικό χρήμα.
Οι ηλικιωμένοι, άνω των 70 ετών, άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω, κάτοικοι χωριών με πληθυσμό μικρότερο των 500 ή κάτοικοι νησιών με πληθυσμό μικρότερο των 3.100, εξαιρούνται από το μέτρο. Ωστόσο θα πρέπει να έχουν δαπάνες με αποδείξεις, προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο.
Η λίστα
Η λίστα των δαπανών με e-αποδείξεις που εξασφαλίζουν για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες την έκπτωση φόρου περιλαμβάνει:
  • Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά: Ψωμί, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά, κρέας, ψάρια, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, έλαια, φρούτα, λαχανικά, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά, χυμοί, νερό, αναψυκτικά κλπ.
  • Αλκοολούχα ποτά και  καπνός: Αλκοολούχα, οινοπνευματώδη ποτά, κρασιά, μπύρες, καπνός, τσιγάρα, πούρα, πουράκια. 
  • Ενδυση και υπόδηση: Υφάσματα, ενδύματα, καθαρισμός και μεταποίηση ενδυμάτων, παπούτσια, επιδιορθώσεις υποδημάτων.
  • Στέγαση: Ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, φυσικό αέριο, υγραέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, αποχέτευση, κοινόχρηστα, δημοτικά τέλη, επισκευή και συντήρηση κατοικία, εργασίες, υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή, υπηρεσίες για τη συντήρηση πολυκατοικιών.
  • Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες: Έπιπλα, διακοσμητικά είδη, έπιπλα κήπου, φωτιστικά, χαλιά, μοκέτες, κουρτίνες, κλινοσκεπάσματα, οικιακές συσκευές, ψυγεία, πλυντήρια, ηλεκτρικές κουζίνες, κλιματιστικά, συσκευές θέρμανσης, εργαλεία, υπηρεσίες καθαρισμού, είδη καθαρισμού κ.α.
  • Μεταφορές: Ποδήλατα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα, λιπαντικά, μίσθωση γκαράζ και χώρων στάθμευση, μαθήματα οδήγησης, εισιτήρια τρένου, λεωφορείων, ταξί, αεροπλάνων και πλοίων.
  • Επικοινωνίες: Κινητή και σταθερή τηλεφωνία, σύνδεση Internet, ταχυδρομικές υπηρεσίες.
  • Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες: Υπολογιστές, κάμερες, μουσικά όργανα, άνθη, κατοικία ζώα, αθλητικές δραστηριότητα, θέατρα, κινηματογράφος, συναυλίες, μουσεία, βιβλία,εφημερίδες, περιοδικά, πακέτα διακοπών.
  • Εκπαίδευση: Δίδακτρα για προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, κυλικεία.
  • Άλλα αγαθά και υπηρεσίες: Κουρεία, κομμωτήρια, κοσμήματα, ρολόγια, είδη για μωρά, οίκοι ευγηρία και ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, υπηρεσίες για βοήθεια στο σπίτι, ασφάλιση κατοικία, υγείας, οχημάτων.

Δαπάνες που εξαιρούνται

Από το χτίσιμο του αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα εξαιρούνται:
  • Η δαπάνη ενοικίου,
  • Τα τέλη κυκλοφορίας
  • Αγορά οχημάτων (αυτοκινήτων, δίκυκλων)
  • Αγορά σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών.
  • Δαπάνη για αγορά κατοικίας, οικοπέδου
  • Πληρωμή φόρων
  • Δόσεις στεγαστικών δανείων
  • Αγορά επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κλπ).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου