Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Μεταφύτευση λαχανικών ~ Πώς και πότε γίνεται σε μπαξέ & θερμοκήπιο


Μερικά είδη λαχανικών, ιδίως εκείνα πού σπέρνονται στα θερμοσπορεία, πριν τοποθετηθούν στην οριστική τους θέση, μεταφυτεύονται 1-2 φορές σε άλλα τζάκια, λιγότερο ζεστά ή και εντελώς ψυχρά. Η μεταφύτευση αυτή έχει σκοπό, να τα αναγκάζει να κάνουν περισσότερες ρίζες και προ πάντων, να γίνονται πρωιμότερα.

Κατά την πρώτη μεταφύτευση, τα νεαρά φυτά πρέπει να έχουν 3 - 4 φύλλα, τουλάχιστον. Τότε, η μεταφύτευση μπορεί να...
πραγματοποιείται, είτε απ’ ευθείας στο χώμα των θερμοσπορείων ή ψυχροσπορείων, είτε σε καπάκια ή γλαράκια.

Η δεύτερη μεταφύτευση γίνεται μετά 2-3 εβδομάδες από την πρώτη και κατά τον τρόπο αυτό, αλλά σε τζάκια λιγότερο ζεστά ή σε φυτώρια καθόλου ανοικτά. Πολλές φορές γίνεται και τρίτη μεταφύτευση.

Η εργασία της μεταφυτεύσεως εκτελείται με ένα μικρό φυτευτήρι ή και με το δάκτυλο. Το βάθος πρέπει να κανονίζεται λίγο μεγαλύτερο από εκείνο που είχαν προηγουμένως τα φυτά, η δε αποστάσεις, για κάθε φορά, κατά αναλογία, αραιότερες.

Όταν η μεταφύτευση γίνεται σε θερμοσπορεία (τζάκια), αυτά, δεν πρέπει να ανοίγονται για αερισμό τις πρώτες ήμερες, αλλά να μένουν κλειστά, έως ότου το πιάσιμο των φυτών εξασφαλισθεί καλά.
Κατά την στιγμή που γίνεται η μεταφύτευση, το χώμα απαραίτητος πρέπει να έχει σχετική υγρασία, ουδέποτε δε υπερβολική. Οι κατόπιν περιποιήσεις συνίστανται σε ελαφρά αλλά τακτικά ποτίσματα (ραντίσματα) και μετά το πιάσιμο, στον αναγκαίο αερισμό, όπως έγινε λόγος παραπάνω.

Παρά ταύτα, τα περισσότερα είδη των λαχανικών μεταφυτεύονται στις θέσεις τους απ’ ευθείας, ιδίως, όσα προέρχονται από ψυχρά ή ανοικτά σπορεία ή προορίζονται για όψιμες καλλιέργειες.
Σε όλες τις περιπτώσεις, η οριστική μεταφύτευση πρέπει να γίνεται όταν τα φυτά έχουν καλή ανάπτυξη, όχι όμως και πολύ προχωρημένη. Μεταξύ αυτών να διαλέγονται, κατά προτίμησή, τα πιο καλό σχηματισμένα, τα ζωηρά και μάλλον κοντόχονδρα και τα οποία, κυρίως να έχουν τον ακρινό βλαστό γερό και κανονικό. Τα πολύ υψηλά και λεπτοκαμωμένα φυτά πρέπει να θεωρούνται ως ακατάλληλα και δίχως μελλοντική προκοπή.



Γενικώς, τα λαχανικά πού προορίζονται για μεταφύτευση επί τόπου, πρέπει να εκριζώνονται πρόσφατα και με όλες της ρίζες των, αφού προηγουμένως ποτισθούν. Το ξερίζωμα αυτών μπορεί να γίνεται με απόσπαση με το χέρι ή με τσαπί είτε με ειδικό εκριζωτή.

Για τα φυτά πού προέρχονται από θερμοσπορεία, η μεταφύτευσης αυτών δεν πρέπει να πραγματοποιείται αμέσως, αλλά αφού πρωτύτερα συνηθίσουν καλά στο καινούργιο περιβάλλον. Είναι ανάγκη συνεπώς, πριν εκριζωθούν να αερίζονται συχνά και να μένουν μερικές ημέρες ασκέπαστα για να γίνεται η φυσική αυτή εξοικείωσης. Για τον ίδιο σκοπό πρέπει, επίσης, να περιορίζονται βαθμηδόν και τα ποτίσματα, ώστε για να μεστώνουν τα φυτά και η αντοχή των, στην οριστική θέση, να τους εξασφαλίζει καλύτερη επιτυχία.

Πολλά είδη, μπορούν να μεταφυτεύονται γυμνά, όπως π χ. τα μαρούλια, τα πράσα, τα σέλινα, τα κουνουπίδια κλπ. ενώ άλλα έχουν ανάγκη να συνοδεύονται με το χώμα τους, όπως π.χ. οι ντομάτες, οι μελιτζάνες, οι κολοκυθιές, τα μποστανικά κ. ά.

Στα πρώτα η επιτυχία του πιασίματος είναι πιο εξασφαλισμένη, όταν οι ρίζες τους βουτηχτούν σε χυλό από κοπρόχωμα η φρεσκαρισθούν λίγη ώρα σε σκέτο νερό.

Ορισμένα λαχανικά, ομοίως, επιτυγχάνουν καλλίτερα στην μεταφύτευση, όταν κορφολογούνται. Σε αυτά, πρέπει να κόπτονται τα φύλλα κατά το 1/2 ή το 1/3 του μάκρους τους, καθώς και οι πολύ μακριές και λεπτές ρίζες. Κατά αυτό το τρόπο περιορίζεται η εξάτμιση και το πιάσιμο ευνοείται καλύτερα.




Τρόπος οριστικής μεταφυτεύσεως

Η οριστική μεταφύτευση η φυτεία, πρέπει να εκτελείται σε κοπρισμένο και καλοδουλευμένο μέρος χωρισμένο σε βραγιές ή αυλάκια, σύμφωνα με το είδος των λαχανικών και τον σκοπό της καλλιέργειας τους. Κατά την στιγμή της εργασίας, το χώμα πρέπει να βρίσκεται στο ρώγο του, δηλαδή μέτρια υγρό, εάν είναι ξηρό πρέπει να ποτίζεται 2-3 ημέρες προηγουμένως και να αφήνεται να στραγγίσει όσο χρειάζεται. Τότε η μεταφύτευση μπορεί να γίνεται με κατάλληλο φυτευτήρι η τσαπί, είτε και με αλέτρι.

Σε κάθε τρύπα που ανοίγεται τοποθετούνται εάν ή δύο φυτά (κάποτε) με τις ρίζες προς τα κάτω, χωρίς όμως να διπλώνονται αλλά ούτε και να συμμαζεύονται. Οι τρύπες αμέσως πρέπει να γεμίζουν με χώμα από επάνω ή με μια δεύτερη τρύπα δίπλα στη πρώτη. Το βάθος πρέπει να είναι κατά τι μεγαλύτερο του προηγουμένου, πάντοτε περισσότερο στα ελαφρά και ξηρά χώματα και ρηχότερο στα πιο σφιχτά ή στα ποτιστικά. Όσα εκ των λαχανικών φοβούνται το πολύ νερό, φυτεύονται σε τριβάδια ή στα φρύδια των αυλακιών, για να αποφεύγουν την πολλή υγρασία, τα δε άλλα προτιμότερο είναι να μπαίνουν σε βραγιές.


Πότε είναι καλύτερο να γίνεται η μεταφύτευση

Η εργασία της μεταφυτεύσεως ή φυτείας, καλό είναι, να γίνεται κατά τις συννεφιασμένες ημέρες ή κατά τις βραδινές ώρες. Αντιθέτως σε περίπτωση που ο ήλιος είναι πολύ καυτερός πρέπει τα φυτά να σκεπάζονται με λίγα χόρτα μέχρις ότου πιάσουν. Μετά την φυτεία, πάντως, είναι ανάγκη να γίνεται ένα χορταστικό πότισμα, για να κατακάθεται τελείως το χώμα και να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη υγρασία.


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου