Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Λεπέν και Μακρόν οι νικητές του πρώτου γύρου στις γαλλικές εκλογές


Στρίβει δεξιά το καράβι...

Η Μαρί Λεπέν με 21,7% και ο Εμμανουέλ Μακρόν με 23,7% είναι οι δύο υποψήφιοι που θα αναμετρηθούνε στον επόμενο γύρο για τη γαλλική προεδρία βάσει των exit polls.
Τα επίσημα αποτελέσματα:

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας, στο 97% της καταμέτρησης επί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ο Μακρόν συγκεντρώνει το 23,86% των ψήφων, ενώ η Λεπέν λαμβάνει το 21,43%.
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Φρανσουά Φιγιόν ακολουθεί με 19,94% και ο ακροαριστερός Ζαν - Λικ Μελανσόν με 19,62%. Ο Σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν συγκεντρώνει το 6,35%.

Πρόκειται για την πρώτη φορά στη σύγχρονη γαλλική ιστορία, που κανένα από τα μεγαλύτερα κόμματα δεν βλέπει τον υποψήφιό του να περνά στο β' γύρο.


*Ήδη ο σοσιαλιστής υποψήφιος Μπενουά Αμόν, δήλωσε ό,τι θα υποστηρίξει τον Μακρόν στον επόμενο γύρο.
 *Πικρία Μελανσόν για το αποτέλεσμα - Δηλώνει ουδέτερος στον δεύτερο γύρο
 *Ο Φιγιόν υποστηρίζει Μακρόν



Μαρίν Λεπέν, 48 ετών, Εθνικό Μέτωπο

Πρόεδρος από το 2011 του κόμματος Εθνικό Μέτωπο που ιδρύθηκε από τον πατέρα της, ευρωβουλευτής, η Μαρίν Λεπέν θέλει «να αποδώσει τη Γαλλία στη Γαλλία».
Ποντάρει στο κύμα που έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και οδήγησε τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit, για να κερδίσει με τις ιδέες της κατά της μετανάστευσης, κατά της Ευρώπης και κατά της παγκοσμιοποίησης.
Είχε λάβει 17,9% των ψήφων κατά την πρώτη υποψηφιότητά της σε προεδρικές εκλογές το 2012.
Το κόμμα της κατήγαγε έκτοτε εκλογικές επιτυχίες. Αν και έρχεται πρώτη στις προθέσεις ψήφου στις δημοσκοπήσεις, μέχρι στιγμής φέρεται να χάνει σταθερά στον δεύτερο γύρο.



Εμμανουέλ Μακρόν, 39 ετών, Εμπρός!

Άγνωστος στο κοινό μέχρι την είσοδό του στην κυβέρνηση το 2014, αυτός ο πρώην τραπεζίτης που έγινε υπουργός Οικονομίας έθεσε στα τέλη Αυγούστου υποψηφιότητα στην κούρσα για την προεδρία με το κίνημά του, το «Εμπρός!», που τοποθετείται στο κέντρο της πολιτικής σκακιέρας.
Νέος και χαρισματικός, προσελκύει τα πλήθη στις συγκεντρώσεις του και έχει την υποστήριξη κάθε λογής προσωπικοτήτων της πολιτικής, των μέσων ενημέρωσης ή της οικονομίας, όμως πρέπει ακόμη να μετατρέψει σε ψήφους τις συγκεχυμένες επιθυμίες του για πολιτική ανανέωση. Δεν έχει εκλεγεί ποτέ σε αιρετό αξίωμα και οι αντίπαλοί του επισημαίνουν την έλλειψη εμπειρίας του.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου