Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Top συνδυασμοί φρούτων και κρασιού


Όπως πάντα, τα φρούτα είναι καλύτερα όταν στην εποχή τους, φρέσκα και ώριμα.

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι μιαλύση με το κρασί όταν δεν μπορείτε να τα έχετε φρέσκα.

Μερικά από τα καλύτερα αποξηραμένα φρούτα είναι τα κεράσια, τα...
βερίκοκα και τα μάνγκο.


Ο Νίτσε έλεγε ότι ο άνθρωπος, που δεν ανανεώνεται πνευματικά, πεθαί­νει, όπως το φίδι, που δεν αλλάζει δέρμα. Η πνευματική ζωή συνεχίζεται, όταν ο άνθρωπος συνεχώς προβληματίζεται πάνω στα όσα γνωρίζει ή έχει ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά του για να συλλαμβάνει την πνευματική τροφή που του προσφέρει η κοινωνία.

Η θρησκοληπτική πλάνη στην οποία βρίσκονται ορισμένοι ως αποκλειστικοί εξουσιοδοτημένοι ερμηνευτές και θεματοφύλακες της "απόλαυσης του κρασιού", τροφοδοτεί με φαιδρά σιγουριά μια σειρά δογματικών αντιλήψεων και γνωσιακών στρεβλώσεων.

Πρωταγωνιστής για ακόμα μια φορά συνιδιοκτήτης σύγχρονου ιχθυοεδεσματοπωλείου, ο οποίος με θρασύτητα και περίσσεια κομπορρημοσύνη, "δήλωσε" πρόσφατα ότι τα κρασιά απαγορεύεται να συνοδεύονται με φρούτα γιατί έχουν ζάχαρη. Και μάλιστα o γνήσιος αυτός απόγονος του Χέγκελ, αισθάνεται την ανάγκη να μεταφέρει τις αυθαίρετες και χωρίς κανένα κριτήριο εγκυρότητας γνώσεις του και σε παρακείμενες επιχειρήσεις εστίασης.

Συχνά ξεχνάμε πως η γνώση αποτελείται όχι μόνο από αυτά που γνωρίζουμε αλλά και από το τι δεν γνωρίζουμε. Η πορεία προς τη γνώση βασίζεται στην επικράτηση της παραγωγικής αναγνώρισης της άγνοιας μας.

Έτσι λοιπόν πριν από λίγες μέρες έγινα αυτήκοος μάρτυς των άκοπων και ανέξοδων δηλώσεων ενός σημαντικού μέλους της "οικονομίας του φραπέ" ο οποίος με αυταρχικό τρόπο, απαγόρευσε τον συνδαιτημόνα του να αγγίξει το πιάτο με τα φρούτα που τους προσφέρθηκε γιατί σύμφωνα με τον ιδεολογικό αυτισμό του δεν ταιριάζουν τα φρούτα με το κρασί.

Δεν θα επεκταθώ άλλο στο θράσος και την ανεξέλεγκτη οίηση του πρωταγωνιστή μας -παρα μόνο αν επανέρθει με καινούργιο επεισόδειο- αλλά θα παρουσιάσουμε μερικούς υποψήφιους συνδυασμούς φρούτων και κρασιού.


ΒΟΤΡΥΤΗΣ
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται να συνδυάζουν κρασί με τυρί ή με γεύμα, τα φρούτα είναι επίσης ένα θαυμάσιο συμπλήρωμα του κρασιού. Από γλυκά και αφρώδη έως ξηρά κόκκινα, υπάρχουν φρούτα που θα ζευγαρώνουν με σχεδόν κάθε διαθέσιμο κρασί. Και φυσικά να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι δεν μιλάμε για το ισπανικό αλκοολούχο ποτό "Sangria"
Τα τρόφιμα και το κρασί συνδυάζονται με βάση το πώς η γλυκύτητα, η ξηρότητα και οι γεύσεις του κρασιού ενισχύουν τις γεύσεις στο φαγητό. Ορισμένα ζευγάρια είναι γνωστά, όπως πλούσια, γεμάτα κόκκινα κρασιά με κόκκινο κρέας ή ξηρούς λευκούς οίνους που σερβίρονται με ψάρι. Τα γλυκά κρασιά συχνά θεωρούνται ως επιδόρπιοι οίνοι αλλά επίσης συνδυάζονται καλά με αλμυρά τρόφιμα για να επιτρέψουν στις γεύσεις να αλληλοσυμπληρώνονται. Υπάρχουν πολλές απόψεις για το ποια τρόφιμα πηγαίνουν καλύτερα με ποια κρασιά και, φυσικά η προσωπική γεύση μπαίνει επίσης στο παιχνίδι.


Κρασί και φρούτα

Τα φρούτα ποικίλουν σε γεύση από πολύ ξινά μέχρι πολύ γλυκά. Και τα φρέσκα, ζουμερά φρούτα και τα αποξηραμένα φρούτα ταιριάζουν πολύ καλά με κρασιά. Τα φρούτα κάνουν ένα εξαιρετικό ορεκτικό, επιπλέον σερβίρονται ως επιδόρπιο το καλοκαίρι, και είναι ένα ελαφρύ σνακ που συνοδεύει το κρασί σε ένα πάρτι ή σε μια γευσιγνωσία.

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να επιλέξετε το σωστό κρασί για να το συνδυάσετε με φρούτα. Το πρώτο είναι να επιλέξετε ένα κρασί και στη συνέχεια να επιλέξετε τα φρούτα που θα συνδυάζονται καλά με αυτό.

Το δεύτερο είναι να επιλέξετε ένα κρασί με βάση τα φρούτα εποχής. Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα φρούτα, είναι καλή ιδέα να πάτε στη δεύτερη επιλογή. Τα εποχικά, ώριμα φρούτα θα προσφέρουν την καλύτερη δυνατή γεύση και θα κάνουν τον καλύτερο σύντροφο σε κάποιο σωστά επιλεγμένο κρασί. Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να βρεθούν οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε κάποια από αυτά για να συνδυάσετε με το αγαπημένο σας μπουκάλι κρασί ή οποιοδήποτε μπουκάλι κρασί που μπορεί να έχετε στη διάθεσή σας. Δεν ταιριάζουν όλα τα κρασιά καλά με τα αποξηραμένα φρούτα, ωστόσο. Είναι επίσης σημαντικό να προσέχετε τα αποξηραμένα φρούτα που έχουν προσθήκη ζάχαρης, καθώς η αυξημένη γλυκύτητα θα επηρεάσει το κρασί της επιλογής σας.



Κόκκινο κρασί και φρούτα

Τα κόκκινα κρασιά κυμαίνονται από ελαφρά και ζουμερά έως γεμάτα και γήινα, όπως και το φάσμα των φρούτων που μπορούν να συνδυαστούν με αυτά. Μεταξύ των καλύτερων φρούτων για ταίριασμα με κόκκινο ελαφρύ κρασί είναι τα μούρα, ενώ βαρύτερα κόκκινα προσφέρονται σε αποξηραμένα φρούτα συμπεριλαμβανομένων των σύκων. Ένα γλυκό κόκκινο κρασί μπορεί να χειριστεί ένα φρούτο με λιγότερη ζάχαρη.


Λευκό κρασί και φρούτα

Τα λευκά κρασιά κυμαίνονται από πολύ γλυκά έως πολύ ξηρά, επομένως υπάρχει σχεδόν πάντα ένας καλός συνδυασμός καρπών για κάθε τύπο λευκού κρασιού. Τα αφρώδη λευκά με ελαφριά γλυκύτητα και γλυκά κρασιά όπως το Μουσκάτ συνδυάζονται καλά με τα μούρα, ενώ φρούτα όπως τα μήλα και τα αχλάδια πηγαίνουν καλά με λευκά όπως pinot grigio. Πολύ ξηρά κρασιά όπως Sauvignon Blanc, ταιριάζουν καλά με φρούτα όπως μπανάνες, καθώς και με αποξηραμένα φρούτα.


Τα καλύτερα φρούτα για συνδυασμό με το κρασί

Όπως πάντα, τα φρούτα είναι καλύτερα όταν στην εποχή τους, φρέσκα και ώριμα. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι μιαλύση με το κρασί όταν δεν μπορείτε να τα έχετε φρέσκα. Μερικά από τα καλύτερα αποξηραμένα φρούτα είναι τα κεράσια, τα βερίκοκα και τα μάνγκο. Όλα αυτά τα φρούτα προσφέρουν επιλογές για συνδυασμό με κόκκινα και λευκά, αλλά μπορείτε να επιλέξετε το κρασί σύμφωνα με την προσωπική σας προτίμηση. Καθώς δοκιμάζετε αυτά τα φρούτα με τα επιλεγμένα κρασιά, σκεφτείτε και άλλα κρασιά που μπορεί να είναι παρόμοια και έτσι να κάνουν καλό συνδυασμό.

Παρακάτω παραθέτουμε έναν κατάλογο με κάποιους πετυχημένους συνδυασμούς. Σημαντικό είναι να ελέγχουμε την ωριμότητα κάθε φρούτου γιατί ανάλογα με την ωριμότητα του αλλάζουν και τα επίπεδα σακχάρων. Επίσης μην σταματάτε να περιραματίζεστε διότι πολύ πετυχημένοι συνδυασμοί βγήκαν από τολμηρούς πειραματισμούς



Φρούτα Λευκά κρασιά Κόκκινα κρασιά
Μπανάνες Sauvignon Blanc, Sauternes, Gewürztraminer Merlot , Madeira
Μήλα Chardonnay, White Zinfandel, Asti Spumante, Pinot Grigio, Μοσχοφίλερο Cabernet, Pinot Noir, Αηγιωργίτικο
Αχλάδια Chardonnay, White Zinfandel, Asti Spumante, Pinot Grigio Bordeaux, Cabernet Sauvignon
Πεπόνια Muscat, Champagne Port
Ροδάκινα Asti Spumante, Chardonnay, Pinot Grigio, Μαλαγουζιά, Βιδιανό Beaujolais, Cabernet
Φράουλες Champagne, Prosecco, White Zinfandel, Chardonnay Pinot Noir, Zinfandel
Blueberries Champagne, Prosecco, Asti Spumante, Moscato Petite Syrah, Merlot, Μαυρούδι
Βατόμουρα Muscat, Tempranillo Chateauneuf-du-pape, Zinfandel, Ραψάνη
Σύκα Riesling , Pinot Gris, Ασύρτικο (Vinsanto) Port, Syrah, Chianti,
Δαμάσκηνα Pinot Grigio Bordeaux, Tempranillo, Μαυροτράγανο
Μάνγκο Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc Pinot Noir
Βερίκοκα Viogner, Βιδιανό Beaujolais
Κεράσια Ice Wine , Moscato Syrah, Pinot Noir




http://www.krasiagr.com/top-sindiasmoi-froutwn-kai-krasiou-kai-ideologikes-planes/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου