Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

ΠΡΟΣΟΧΗ ~ Ο Σπίρτζης κλείνει τον ΟΑΣΘ - Χωρίς λεωφορεία από Δευτέρα η Θεσσαλονίκη;


Τί προβλέπει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε τη Δευτέρα το πρωί από τον υπουργό Μεταφορών - Τί θα συμβεί με ΣΑΣΘ και εργαζόμενους

Σχέδιο νόμου 39 σελίδων με 45 άρθρα που αφορά στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης κατέθεσε στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, προκειμένου να λάβει τη σχετική γνωμοδότηση, ο υπουργός υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.


Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε τη Δευτέρα το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, αιφνιδιαστικά και εν κρυπτώ, καθώς την ημέρα εκείνη αλλά και έως σήμερα, ο Χρήστος Σπίρτζης βρισκόταν και βρίκεται σε διαβούλευση με τους δημάρχους και τους φορείς της Θεσσαλονίκης για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Voria.gr, το επίμαχο σχέδιο νόμου προβλέπει τα εξής:

Τη σύσταση εταιρείας με την επωνυμία «Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ)», η οποία αναλαμβάνει τον συντονισμό, την εποπτεία και τον έλεγχο όλων των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών (λεωφορεία, μετρό, κλπ.).

Πρόκειται δηλαδή για τον φορέα, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΣΑΣΘ. Θα είναι 100% κρατικός και θα διοικείται από 9μελές διοικητικό συμβούλιο, εκ των οποίων τα 6 μέλη θα τα διορίζει ο υπουργός. Το μετοχικό κεφάλαιο του ΟΣΕΘ ορίζεται στις 600.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι με τη συγκρότηση του ΟΣΕΘ όλοι οι νυν εργαζόμενοι του ΣΑΣΘ θα περασουν στον νέο φορεα (ΟΣΕΘ) με τη σχέση εργασίας που έχουν σήμερα.

Επίσης, ο ΟΣΕΘ θα μπορεί να συστήσει συνθυγατρική εταιρεία με την επωνυμία «Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης Α.Ε. (ΑΣΥΘ)». Πρόκειται για την εταιρεία, η οποία θα αναλάβει το συγκοινωνιακό έργο, το οποίο εκτελεί σήμερα ο ΟΑΣΘ. Θα είναι και αυτή υπό κρατικό έλεγχο, με τη δυνατότητα να παραχωρήσει το 49% των μετοχών σε δήμους, περιφέρειες, κλπ. Το μετοχικό κεφάλειο αυτής της εταιρείας ανέρρχεται σε 300.000 ευρώ. Το διοικητικό της συμβούλιο θα αποτελείται από 9 μέλη, εκ των οποίων τα 8 θα τα διορίζει ο υπουργός.

Στο σχέδιο νόμου ορίζεται και τι θα γίνει με τον ΟΑΣΘ. Σύμφωνα με αυτό, με τη ψήφιση του νόμου και τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ, ο ΟΑΣΘ θα περάσει στον έλεγχο του Δημοσίου, καθώς θα τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης. Θα διοικείται από 6μελές συμβούλιο εκκαθαριστών, εκ των οποίων τους 5 διορίζει ο υπουργός και τον 6ο οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ.

Η διαδικασία εκκαθάρισης θα περατωθεί το αργότερο μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2019, οπότε και σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, χωρίς άλλη διαδικασία, το μεταφορικό έργο θα εκτελεί από κει κι έπειτα η ΑΣΥΘ. Το προσωπικό του ΟΑΣΘ θα περιέλθει στην ΑΣΥΘ και θα αμοίβεται από τη στιγμή ακόμη που θα ξεκινήσει η εκκαθάριση με βάση το ενιαίο μισθολόγιο.
Τέλος, στο σχέδιο νόμου προβλέπονται αυστηρότατες ποινές φυλάκισης, έως και δέκα ετών, και χρηματικό πρόστιμο έως 100.000 για όσους εμποδίσουν ή παρακωλύσουν με κάθε τρόπο και μέσο τη διαδικασία της εκκαθάρισης.


ΔΕΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΒΟΜΒΑ ΣΠΙΡΤΖΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟΝ ΟΑΣΘ

Τα ερωτήματα που γεννώνται μετά την κίνηση του υπουργού Μεταφορών να καταθέσει στο ΓΛΚ το νομοσχέδιο που θέτει τον ΟΑΣΘ σε καθεστώς εκκαθάρισης.

του Αλέξη Ανδρεάδη

Πληθώρα ερωτημάτων τα οποία χρήζουν απαντήσεων γεννώνται μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη να καταθέσει σχέδιο νόμου για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως αποκάλυψε χθες η Voria.gr (δείτε εδώ).

Tα περισσότερα αφορούν κυρίως την τύχη του ΟΑΣΘ ως νομικού προσώπου, των περιουσιακών στοιχείων του και φυσικά των εργαζομένων. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο, με την ψήφιση του νόμου και τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ, σε διάστημα ενός μήνα παύεται το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΣΘ και στο εξής ο Οργανισμός τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία και θα διοικείται από 7μελες εκκαθαριστικό συμβούλιο. Σε αυτό τα έξι μέλη θα διορίζονται από τον υπουργό κ. Σπίρτζη και το έβδομο από τους μετόχους του ΟΑΣΘ. Εν ολίγοις, ο ΟΑΣΘ περνά δια της πλαγίας υπό κρατικό έλεγχο.

1. Το πρώτο ερώτημα συνεπώς που τίθεται είναι εάν μπορεί η κυβέρνηση να θέσει σε καθεστώς εκκαθάρισης μια ιδιωτική εταιρεία η οποία δεν έχει πτωχεύσει. Προφανώς, το ερώτημα θα απαντηθεί δια της δικαστικής οδού καθώς, όπως δήλωσε χθες το βράδυ στη Voria.gr ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης (δείτε εδώ), η διοίκηση της εταιρείας σκοπεύει να ασκήσει κάθε ένδικο μέσο εναντίον αυτής της πρωτοβουλίας του κ. Σπίρτζη την οποία ο κ. Στεφανίδης χαρακτήρισε «αντισυνταγματική».

2. Το δεύτερο ερώτημα είναι πόσο θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο η απόπειρα οικειοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ΟΑΣΘ και δη των λεωφορείων. Στο ερώτημα αυτό το σχέδιο νόμου παραπέμπει για απάντηση στον Δεκέμβριο του 2019 όταν θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο ΟΑΣΘ θα πρέπει να αποζημιωθεί για τη μη αποσβεσθείσα περιουσία του. Πέραν αυτού, είναι βέβαιο ότι οι μέτοχοι θα διεκδικήσουν και διαφυγόντα κέρδη καθώς η ισχύουσα σύμβαση λήγει δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση του μετρό, δηλαδή τουλάχιστον μετά το 2021 κι όχι στο τέλος του 2019 που ορίζει το σχέδιο νόμου.

3. Πέρα από τα όποια περιουσιακά στοιχεία, κυρίως λεωφορεία, που θα περιέλθουν στο νέο κρατικό φορέα ο οποίος θα διαδεχθεί τον ΟΑΣΘ, θεωρείται βέβαιο πως θα απαιτηθεί ένας επιπλέον σημαντικός αριθμός καινούργιων λεωφορείων, πιθανότατα εκατοντάδες. Επίσης θα πρέπει να κατασκευαστούν εγκαταστάσεις (αμαξοστάσια) καθώς οι σημερινές δεν ανήκουν στον ΟΑΣΘ (ανήκουν στον συνεταιρισμό «Ηρακλής»), συνεπώς δεν μπορούν να επιταχθούν. Για όλα αυτά θα απαιτηθούν σημαντικά κεφάλαια της τάξης των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τα οποία το σχέδιο νόμου δεν αναφέρει το παραμικρό.

4. Στο σχέδιο νόμου αναφέρεται ρητά πως το κράτος θα συνεχίσει να επιδοτεί, όπως γίνεται και τώρα, το διάδοχο σχήμα του ΟΑΣΘ. Δεν προσδιορίζει, βεβαίως, πόσο θα είναι το ύψος αυτής της επιδότησης.

5. Αναφέρεται στο σχέδιο νόμου ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα μεταφερθούν στο νέο φορέα, υπαγόμενοι πλέον στο ενιαίο μισθολόγιο. Αυτό σημαίνει ότι θα υποστούν σοβαρότατες μισθολογικές απώλειες της τάξης περίπου του 40%. Ωστόσο, το σχέδιο νόμου δεν διευκρινίζει εάν αυτό θα γίνει με την έναρξη της εκκαθάρισης, δηλαδή σχετικά άμεσα, ή στο πέρας της, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2019.

6. Ένα από τα ερωτήματα είναι εάν θα υπάρξουν απολύσεις σημερινών εργαζομένων στον ΟΑΣΘ. Το ερώτημα αναφύεται καθώς, επανειλημμένως ο υπουργός έχει δηλώσει ότι πολλοί από τους σημερινούς τομείς λειτουργίας του ΟΑΣΘ (π.χ. συντήρηση λεωφορείων) θα περάσουν σε ιδιώτες. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, θα προκύψει ένας σημαντικός αριθμός πλεονάζοντος προσωπικού.

7. Δεν γίνεται καμία αναφορά στην τιμολογιακή πολιτική, εάν δηλαδή θα υπάρξει αύξηση της τιμής του εισιτηρίου ή όχι.

8. Άγνωστο παραμένει εάν η νέα εταιρεία με την επωνυμία Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης (ΑΣΥΘ) θα υπαχθεί ή όχι στο Υπερταμείο όπως συμβαίνει με την Αττικό Μετρό Α.Ε.

9. Ερώτημα προς απάντηση είναι το πότε σκοπεύει ο υπουργός να φέρει το σχέδιο νόμου προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

10. Τελευταίο ερώτημα, αλλά όχι έσχατο, είναι εάν το σχέδιο αυτό τυγχάνει της εγκρίσεως των θεσμών δεδομένου ότι, πέραν όλων των άλλων, συνεπάγεται οικονομικό κόστος.


Πηγή: http://www.voria.gr/article/deka-erotimata-gia-to-nomoschedio-vomva-spirtzi-pou-katargi-ton-oasth


Πηγή: http://voria.gr/article/vomva-gia-ton-oasth-o-spirtzis-ton-katargi-amesa?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου