Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Άφησαν ελεύθερο Πακιστανό που κατηγορείται για διπλή δολοφονία


Ελεύθερος αφέθηκε ο 25χρονος Πακιστανός Αhmed Waheed, ο οποίος κατηγορείται για διπλή δολοφονία στην πατρίδα του, όπου συμμετείχε σε σκληρή οργάνωση εκβιαστών.

Το δικαστικό θρίλερ που εκτυλίχθηκε επί ελληνικού εδάφους για τον μέχρι πρότινος καταζητούμενο με «ερυθρά αγγελία» της Ιντερπόλ κατέληξε σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει άλλη επιλογή από το να αφεθεί ελεύθερος, παρότι χαρακτηρίζεται από τις Αρχές ως «εξαιρετικά επικίνδυνος».

Ο 25χρονος κρατείτο για διοικητική απέλαση στο κέντρο φιλοξενίας "μεταναστών" στην Αμυγδαλέζα, μέχρι που στις 26 Απριλίου 2017 ο επιτρεπτός χρόνος κράτησης έληξε. Εκτοτε κυκλοφορεί ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους. Παράλληλα, έχει υποβάλει αίτηση για χορήγηση ασύλου, η οποία εκκρεμεί.

Ο κ. Παναγιώτης Μπαϊλακτάρης, δικηγόρος της οικογένειας ενός εκ των θυμάτων του W.A., κάνει λόγο στον «Ε.Τ.» για αβάσιμη και προσχηματική αίτηση: «Οι αρμόδιες Αρχές όφειλαν να έχουν αντιμετωπίσει το αίτημά του για άσυλο πολύ πριν λήξει ο ανώτατος επιτρεπόμενος χρόνος κράτησης ενός ατόμου που αποτελεί κίνδυνο και για την εθνική ασφάλεια αλλά και για τη δημόσια τάξη».

Ο Αhmed Waheed διέπραξε στις 2 Ιουλίου 2014 με τη συμμορία του διπλή ανθρωποκτονία στο Πακιστάν. Σύμφωνα με τις Αρχές, συμμετείχε σε οργάνωση που πουλούσε προστασία σε καταστήματα, ανάμεσά τους πολλά πρατήρια υγρών καυσίμων. Τα μέλη της οργάνωσης είχαν συνήθως μαζί τους καλάσνικοφ και δεν δίσταζαν να πυροβολούν όταν κάποιος έφερνε αντίσταση. Τα θύματα της διπλής δολοφονίας έφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιρρήσεις στους εκβιασμούς με αποτέλεσμα να δεχθούν πυρά. Ο ένας από τους δύο, μάλιστα, δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι. Την ώρα του εγκλήματος υπήρχαν περίπου 10 μάρτυρες και έτσι η πακιστανική Αστυνομία μπόρεσε να «δέσει» τη δικογραφία για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.

Ο 25χρονος, ωστόσο, κατάφερε τότε να διαφύγει από το Πακιστάν με αποτέλεσμα η Ιντερπόλ να εκδώσει ένταλμα σύλληψης και «ερυθρά αγγελία» που ανέφερε ότι ο δράστης «πιθανόν να επισκεφθεί την Ελλάδα». Ετσι και έγινε. Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου ο Πακιστανός εντοπίστηκε στην περιοχή της Θήβας και συνελήφθη. Ακολούθησε ένα δικαστικό θρίλερ με τον W.A. να ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να εκδοθεί στη χώρα του γιατί κινδυνεύει με θανατική ποινή, ενώ ζήτησε να του χορηγηθεί άσυλο. Οι δικαστικές Αρχές του Ναυπλίου αποφάσισαν -ύστερα από καθυστέρηση λόγω προβλημάτων που ανέκυψαν με τη γλώσσα στην οποία ήταν γραμμένη η δικογραφία- την έκδοση του δράστη. Ο κατηγορούμενος, όμως, προσέφυγε στον Αρειο Πάγο, που έκρινε ότι δεν πρέπει να εκδοθεί διότι κινδυνεύει στη χώρα του με θάνατο. Ετσι, ο δράστης κατέληξε να κρατείται -μέχρι τις 26 Απριλίου- στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.


Αλέξανδρος Καλαφάτης
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου