Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Μυστική επιχείρηση για να μη διαχυθεί η κρίση των Σκοπίων


Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ελλάδα έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία εκτεταμένη και άκρως παρασκηνιακή επιχείρηση που έχει στόχο την αποτροπή του γενικευμένου χάους στα Βαλκάνια

Στην επιχείρηση συμμετέχουν πολλά επιχειρησιακά στελέχη υπηρεσιών, μεταξύ αυτών Αμερικανοί και Ευρωπαίοι. Με την ΠΓΔΜ να αποσταθεροποιείται ως κράτος και να απειλείται με διάλυση, στόχος της επιχείρησης είναι να...
δημιουργηθεί ένας «φράγμα προστασίας» όχι μόνο για να θωρακιστούν τα ελληνικά σύνορα, αλλά και για να αποτραπεί η διάχυση της έντασης στις άλλες ευαίσθητες περιοχές της Χερσονήσου του Αίμου.

Παρούσες είναι και οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες με δεκάδες στελέχη. Το Βερολίνο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον κίνδυνο να προκληθεί ένα νέο προσφυγικό-μεταναστευτικό ρεύμα, όπως επίσης και για τη διείσδυση τζιχαντιστών στην ΕΕ. Για τον σκοπό αυτό, σε στενή συνεργασία με την ΕΥΠ, συνδράμουν στις έρευνες και προσπαθούν να αποτρέψουν ανεξέλεγκτες εξελίξεις.
Οι Γερµανοί ανησυχούν πολύ, καθώς γνωρίζουν ότι αν κλιμακωθεί η ένταση στην ΠΓΔΜ και εκδηλωθούν διαλυτικές τάσεις, το συνοριακό “φράγμα” στον άλλοτε βαλκανικό διάδρομο, που μέχρι τώρα εμποδίζει τη ροή προς Βορρά, μοιραία θα διατρηθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν είναι οι μόνοι, όμως, που χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως βάση, στην προσπάθεια να κρατηθεί η κατάσταση στην ΠΓΔΜ υπό έλεγχο, έτσι ώστε να μην βρεθεί η ΕΕ αντιμέτωπη με μία δεύτερη Συρία.

Μυρίζει μπαρούτι

Η ατμόσφαιρα στα Σκόπια μυρίζει μπαρούτι, γεγονός που ανησυχεί σφόδρα και τους Αμερικανούς. Δεν περιορίζονται μόνο στο να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Παράλληλα, δρουν για να αποτραπεί η επανάληψη της εθνοτικής σύγκρουσης των αρχών της δεκαετίας του 2000, η οποία είχε τότε λήξει με τη συμφωνία της Αχρίδας.

Μόνο που τώρα η κατάσταση είναι πιο σύνθετη. Δεν αντιμάχονται Αλβανοί και Σλάβοι, όπως τότε. Σήμερα, με την άρνησή του να παίξει με τους δημοκρατικούς κανόνες, το αυταρχικό καθεστώς Γκρουέφσκι έχει εξωθήσει τη σλαβική σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση να συμμαχήσει με τα αλβανικά κόμματα. Το γεγονός αυτό προσθέτει στην παραδοσιακή εθνοτική αντιπαράθεση και μία ενδοσλαβική σύγκρουση, με αποτέλεσμα η κατάσταση να περιπλέκεται πολύ περισσότερο.

Είναι σημαντικό ότι τόσο η Ουάσιγκτον όσο και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Αυτός είναι και ο λόγος που η ελληνική πλευρά πρωτοστατεί σ’ αυτή την επιχείρηση, στην οποία –όπως προαναφέραμε– συμμετέχουν επίλεκτα στελέχη μεγάλων δυτικών μυστικών υπηρεσιών.
Εξαιρετικά κινητικοί είναι οι Αμερικανοί που έσπευσαν να ανταποκριθούν στην πρόκληση. Θεωρούν, άλλωστε, τα Βαλκάνια ιδιαίτερα σημαντική περιοχή από γεωπολιτικής απόψεως, επειδή ήταν και παραμένει διάδρομος για την επέκταση της ρωσικής επιρροής προς Νότο.
Είναι αξιοσημείωτο ότι στο παιχνίδι συμμετέχουν και οι σερβικές υπηρεσίες, οι οποίες παραδοσιακά έχουν πρόσβαση και ερείσματα στην ΠΓΔΜ. Το Βελιγράδι έχει το ανοικτό πρόβλημα του Κοσόβου και ενδιαφέρεται να αποτραπούν εξελίξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία μίας “Μεγάλης Αλβανίας”.
Αρμόδιες πηγές στην Αθήνα αξιολογούν ως πολύτιμες τις πληροφορίες που συλλέγουν και τους κοινοποιούν οι Σέρβοι. Αυτοί είναι που διοχέτευσαν αρχικά την πληροφορία ότι ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση 3.000 ένοπλοι Αλβανοί που έχουν αρχίσει ή είναι σε διαδικασία να διεισδύσουν από το Κόσοβο στο Τέτοβο της ΠΓΔΜ.

Πολύτιμες είναι και οι πληροφορίες που έρχονται από τα Σκόπια, από το «Γραφείο Ανάλυσης Πληροφοριών», που έχει συστηθεί με πρωτοβουλία των αρμοδίων οργάνων της Κομισιόν και στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα. Οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, όμως, κάνουν τη δική τους αξιολόγηση των διαθέσιμων πληροφοριών, επειδή και το Βελιγράδι και τα Σκόπια, αλλά και οι Ευρωπαίοι προσεγγίζουν το βαλκανικό πρόβλημα μέσα από το πρίσμα των δικών τους συμφερόντων.

Τα μάτια στραμμένα στο Κόσοβο

Κεντρικός στόχος της Αθήνας είναι να προετοιμάσει από τώρα ένα «φράγμα» για την περίπτωση που στα βόρειά σύνορα εκδηλωθούν διαλυτικές τάσεις και ένοπλες συγκρούσεις. Τα μάτια των αρμοδίων υπηρεσιών, όμως, δεν είναι στραμμένα μόνο προς τα έξω. Είναι στραμμένα και προς τα μέσα.
Τα πρόσφατα κρούσματα επιθετικού αλβανικού εθνικισμού εντός της ελληνικής επικράτειας υπενθύμισαν προς πάσα κατεύθυνση ότι υπάρχουν αλβανικής καταγωγής μετανάστες στην Ελλάδα, κάποιοι πλέον και με ελληνική ιθαγένεια, που όχι μόνο καλλιεργούν τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό, αλλά και ερωτοτροπούν με την ιδέα να περάσουν από τα λόγια σε πράξεις.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το σχέδιο για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας» περιλαμβάνει και την απόσπαση ελληνικών εδαφών, εκτός από τη δυτική ΠΓΔΜ, τη νότια Σερβία, μία περιοχή του Μαυροβουνίου και βέβαια το Κόσοβο. Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες έχουν στρέψει το βλέμμα τους στο Κόσοβο, επειδή εκεί είναι το κέντρο των μεγάλων συγκεντρώσεων αλβανικών πολιτοφυλακών και της διακίνησης όπλων.
Στο Πρέσεβο της νότιας Σερβίας, όπου υπάρχει αλβανικό στοιχείο, έχουν εντοπιστεί όχι μόνο ένοπλες ομάδες, αλλά και μυστικά κέντρα εκπαίδευσης σε απομονωμένες περιοχές. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι Αλβανοί μεταφέρουν από το Κόσοβο στην περιοχή αυτή ένα τεράστιος αριθμός όπλων, αυτόματα, χειροβομβίδες, ακόμα και πολυβόλα.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Ελλάδα εκπονούν σχέδια δράσης για την περίπτωση που υπάρξει τάση εξάπλωσης της πιθανολογούμενης ένοπλης δράσης προς Νότο. Το δεύτερο πρόβλημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν εάν οι εξελίξεις πάρουν αυτή την τροπή είναι μία μεγάλη προσφυγική ροή. Για τους Σλαβομακεδόνες η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα είναι το εύκολο καταφύγιο.

Στο, πλαίσιο της προετοιμασίας για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ήδη πραγματοποιούνται ειδικές ασκήσεις, έτσι ώστε σε ελάχιστες ώρες τα σύνορα να σφραγισθούν με τη συνδρομή του στρατού. Η 71η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία, μάλιστα, πραγματοποίησε άσκηση στην περιοχή με αυτό το σενάριο. Βρίσκεται σε ετοιμότητα, ώστε από τη στιγμή που θα σημάνει συναγερμός εντός δύο ωρών να μπορούν να μετακινηθούν οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων και εντός έξι ωρών τα τεθωρακισμένα.

Σενάρια για προσφυγικό κύμα προς Νότο

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μεγάλη κινητικότητα μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και υπηρεσιών, με σκοπό να διαμορφωθεί ένας μηχανισμός συντονισμού τους. Στο πλαίσιο της ετοιμότητας, έχουν δοθεί ρητές εντολές για εντατικοποίηση των συνοριακών ελέγχων, ακόμα και σε δύσβατα και μέχρι πρότινος αφύλακτα περάσματα κατά μήκος της μεθορίου.

Το βασικό σχέδιο προβλέπει ότι σε περίπτωση συγκέντρωσης πολιτών στα σύνορα, το μεγαλύτερο μέρος αυτών θα οδηγηθεί στο Κιλκίς, όπου και θα παραμείνει εκεί φυλασσόμενο. Λέγεται, μάλιστα, ότι έχουν ήδη επιλεγεί συγκεκριμένες περιοχές, στις οποίες θα στηθούν οι προσωρινοί καταυλισμοί, μέχρι να υπάρξει μία σχετική εκτόνωση και να επιστρέψουν οι άμαχοι στις εστίες τους. Σε όλο αυτό το σχέδιο θα συνδράμουν και τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ευρωπαίοι.

Προβληματισμό προκαλεί η εμπλοκή κυκλωμάτων διακινητών, τα οποία θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να διοχετεύσουν παράνομους μετανάστες. Το έργο της αποτροπής τέτοιων κινήσεων έχει αναλάβει η αστυνομία που επίσης βρίσκεται σε επαγρύπνηση.

Είναι τέτοια η κινητικότητα στην παραμεθόριο που στελέχη ξένων υπηρεσιών αναπτύσσουν δράση με σκοπό την δημιουργία δικτύων. Σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιούνται συναντήσεις με πράκτορες από βαλκανικές χώρες σε ελληνικά τουριστικά θέρετρα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πηγή, έγγραφα και πληροφορίες πάνε από το ένα χέρι στο άλλο.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, εδώ και καιρό, καταγγέλλει ότι ξένες μυστικές υπηρεσίες, μέσω των δικτύων τους στα Σκόπια, έχουν προβεί σε υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών προσώπων από την πολιτική ζωή και το δημόσιο βίο της χώρας. Τεντωμένα είναι τα νεύρα και στην Αλβανία.
Οι μυστικές υπηρεσίες της κατηγόρησαν προ ημερών σαν κατάσκοπο έναν 52χρονο Έλληνα μηχανικό. Αφορμή για τη σύλληψή του στάθηκε μία «ύποπτη συσκευή». Η ιστοσελίδα Balkanewb, μάλιστα, δημοσίευσε φωτογραφίες της επίμαχης συσκευής, επικαλούμενη ειδικούς που ισχυρίζονται ότι είναι συσκευή παρακολούθησης, που είχε επίσης βρεθεί στα χέρια και Ισραηλινού.

Ο Έλληνας μηχανικός ονομάζεται Ηρακλής Δραγούνης του Ιωάννη και έχει γεννηθεί στις 21 Απριλίου του 1965. Δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Αλβανία ως εργολάβος οικοδομών. Η αλβανική τηλεόραση υποστήριξε πως ο 52χρονος συνελήφθη στο αεροδρόμιο. Έχει ήδη οδηγηθεί στην Εισαγγελία με την κατηγορία ότι μετέφερε κατασκοπευτικό υλικό στην τσάντα του.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο η ΠΓΔΜ αποσταθεροποιείται τόσο στην Ελλάδα θα ανεβαίνει ο βαθμός επιφυλακής.


https://stavroslygeros.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου