Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Είναι μύθος ότι το αλκοόλ μας ζεσταίνει;


Σίγουρα το αλκοόλ έχει επίδραση στη θερμοκρασία του σώματος μας αλλά αυτό σημαίνει ότι μας ζεσταίνει πραγματικά;

Ο ένοχος πίσω από το ζεστό, ασαφές συναίσθημα που έχετε μετά από μερικά ποτά είναι η Κυκλοφορία του Αίματος.  Πολλές παρενέργειες από την κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να συνδεθούν με τις ιδιότητές του ως αγγειοδιασταλτικό (διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία), συμπεριλαμβανομένου του φαινομένου της "μπύρας".

"Το αλκοόλ αναγκάζει τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματός  να διασταλούν, μεταφέροντας αίμα στην επιδερμίδα μας", εξηγεί ο Ted Simon, νευροεπιστήμονας και τοξικολόγος.  "Η θερμοκρασία του σώματός μας δεν αλλάζει πραγματικά, απλώς ανακατανέμετε η  θερμότητα".

Οι άνθρωποι διατηρούν μια θερμοκρασία σώματος πυρήνα περίπου 37 βαθμών Κελσίου  και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της θερμότητας παράγεται από το μεταβολισμό μας. Με τον όρο μεταβολισμό αναφερόμαστε σε όλες τις χημικές αντιδράσεις που συνεπάγονται για να μας κρατήσουν ζωντανούς, σύμφωνα με την «Αμερικανική Ένωση για την Προώθηση της Επιστήμης». Το δέρμα μας κατακλύζεται από αισθητήριους υποδοχείς που είναι ευαίσθητοι σε θερμοκρασιακές μεταβολές. Για παράδειγμα, η ανακατανομή του αίματος που εμφανίζεται όταν πίνουμε αλκοόλ στέλνει μια πληθώρα  μηνυμάτων στον εγκέφαλό μας λέγοντας: "Είναι καυτό!"

Όχι, ο εγκέφαλος μας δεν μας κοροϊδεύει… Οι φυσικές προειδοποιήσεις  του σώματός για αλλαγή θερμοκρασίας έχουν μεγάλη χρησιμότητα. Η ανίχνευση του κρύου,  για παράδειγμα,  μας προστατεύει  από κρυοπαγήματα ή υποθερμία. Συνήθως, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται στις χαμηλότερες θερμοκρασίες για να κατευθύνουν το αίμα στα ζωτικά μας όργανα. Το αλκοόλ αντιστρέφει αυτή τη διαδικασία.

Όταν πίνουμε αλκοόλ, εκτός του ότι κοκκινίζουμε, επειδή το σώμα σας σκέφτεται ότι είναι ζεστό, μπορεί να αρχίσουμε να ιδρώνουμε - μια αντίδραση που έχει επίσης σχεδιαστεί για τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Επειδή το σώμα μας νομίζει, υπό την επήρεια αλκοόλ ότι είναι ζεστό, αλλά δεν είναι, μπορεί να προκύψουν σοβαρές επιπλοκές. Πέρυσι, η New York Daily News ανέφερε ότι «ένας μεθυσμένος φοιτητής πέθανε από υποθερμία αφού προσπάθησε να περάσει εννέα μίλια χωρίς παλτό για να πάει σπίτι του, σε μια ψυχρή νύχτα στην Αγγλία».

Ό, τι καταναλώνουμε  περνάει φιλτραρισμένο μέσω του ήπατος μας, όπου τα ένζυμα καταστρέφουν αυτό που φάγαμε ή ήπιαμε. Το αλκοόλ μεταβολίζεται από τέσσερα κύρια ένζυμα: αλδεϋδη αφυδρογονάση (ALDH), αλκοολική αφυδρογονάση (ADH), κυτόχρωμα P450 και καταλάση. Επειδή τα γονίδιά μας κωδικοποιούν αυτά τα ένζυμα και τα γονίδια όλων είναι μοναδικά, κάθε άτομο μεταβολίζει το αλκοόλ με διαφορετικό τρόπο.

Το αλκοόλ που δεν διασπάται στο ήπαρ,  εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και ταξιδεύει σε όλο το σώμα μας. Το αλκοόλ θεωρείται γενικευμένο φάρμακο, που σημαίνει ότι δρα σε πολλά διαφορετικά συστήματα σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου μας.
Καθώς ο χρόνος περνάει και το αίμα μας ανακυκλοφορεί μέσω του ήπατος, το αλκοόλ συνεχίζει να διασπάται μέχρι να απομακρυνθεί από το σώμα μας.  Μπορεί να διαφέρει ο τρόπος που κάθε οργανισμός αντιδρά στην κατανάλωση αλκοόλ αλλά ένα είναι σίγουρο: Το αλκοόλ δεν μας ζεσταίνει!

Πηγή: livescience.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου