Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

«Παγώνουν» τα πρόστιμα 250 ευρώ για τα ανασφάλιστα Ι.Χ. ~ Δείτε όλη τη διαδικασία που αποφασίστηκε


Μια ζωή τα ίδια. Μπάχαλο κράτος που επιβραβεύει τους τσαμπατζήδες και τους ανεύθυνους. Από το 2013 έπρεπε να πληρωθούν τα πρόστιμα που ψηφίστηκε ο νόμος...

Δεύτερη ευκαιρία στους ανασφάλιστους κατόχους οχημάτων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών μετά το αλαλούμ με τα λάθη στα ειδοποιητήρια που απεστάλησαν. Σύμφωνα με κύκλους του οικονομικού επιτελείου, εξετάζεται η κατάθεση...
νομοθετικής ρύθμισης που θα καταργεί επί της ουσίας το παράβολο των 250 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα (πιθανόν εντός έξι μηνών) θα ασφαλίσουν το όχημά τους. Σε περίπτωση που δεν το πράξουν, εξετάζεται ακόμα και ο διπλασιασμός του διοικητικού προστίμου.

Στην απόφαση αυτή φέρεται να οδηγείται το υπουργείο Οικονομικών μετά τις αντιδράσεις, αλλά και το πλήθος των λαθών που εντοπίστηκαν στα ειδοποιητήρια για 1,1 εκατ. ανασφάλιστα οχήματα. Τα λάθη εκτιμάται ότι μπορεί να φθάνουν ακόμα και τις 400.000 με συνέπεια ένας μεγάλος αριθμός πολιτών που φέρονται ως κάτοχοι αυτοκινήτων να έχουν λάβει ειδοποιητήριο για να πληρώσουν το παράβολο των 250 ευρώ χωρίς να οφείλουν.

Ως βασικότερες αιτίες των λαθών που έχουν γίνει κατά τη διασταύρωση που έκανε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι περιπτώσεις κλοπής ή καταστροφής του αυτοκινήτου. Πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες ο ιδιοκτήτης ενημερώνει την αστυνομία, η οποία καταγράφει και το συμβάν, αλλά συνήθως δεν ενημερώνει το υπουργείο Οικονομικών, στο αρχείο του οποίου το συγκεκριμένο όχημα εμφανίζεται ότι κυκλοφορεί. Μια άλλη βασική αιτία είναι η μη έγκαιρη καταχώριση στο σύστημα του υπουργείου Οικονομικών των περιπτώσεων κατάθεσης πινακίδων, φαινόμενο που εντοπίζεται έντονο στην Περιφέρεια με συνέπεια ένας σημαντικός αριθμός κατόχων αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει πινακίδες να εμφανίζεται ακόμη ότι κυκλοφορεί το αυτοκίνητό του. Χαρακτηριστικό του αλαλούμ που επικρατεί είναι και η απόκλιση που εμφανίζουν οι βάσεις δεδομένων που τηρούνται από τους εμπλεκόμενους φορείς για τα αυτοκίνητα.

 Πρόκειται για:
• Τη βάση δεδομένων του υπουργείου Μεταφορών, που καταγράφει τα οχήματα για τα οποία εκδόθηκαν πινακίδες και η οποία αριθμεί περί τα 9,5 εκατομμύρια.
• Τη βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, που καταγράφει αυτά που κυκλοφορούν και η οποία αριθμεί περί τα 6,5 εκατομμύρια.
• Τη βάση δεδομένων των ασφαλιστικών εταιρειών, που καταγράφει τα αυτοκίνητα που έχουν ασφαλιστική κάλυψη και η οποία αριθμεί 5,8 εκατομμύρια.


Το υπουργείο Οικονομικών οδηγείται στην παράταση της επιβολής του προστίμου εξαιτίας και των αντιδράσεων όσων έσπευσαν να ασφαλίσουν το αυτοκίνητό τους έστω και καθυστερημένα – υπό τον φόβο για τα επερχόμενα πρόστιμα. Έτσι, παρότι ασφάλισαν το όχημά τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με την υποχρέωση πληρωμής του παράβολου, λόγω του εντοπισμού τους κατά την ημέρα της διασταύρωσης των στοιχείων ως ανασφάλιστων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ημέρα διασταύρωσης των στοιχείων ήταν η 6η Ιουνίου και ακόμη και αν κάποιος ασφαλίστηκε στις 7 Ιουνίου επιβαρύνεται με το πρόστιμο. Επίσης αρκετοί είναι οι κάτοχοι αυτοκινήτων των οποίων το ασφαλιστήριο έληξε, π.χ., στις 5 Ιουνίου και επειδή δεν φρόντισαν να το ανανεώσουν εγκαίρως, βρέθηκαν ανασφάλιστοι την ημέρα της διασταύρωσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, πλέον, τα ασφαλιστήρια δεν ανανεώνονται αυτόματα όπως συνέβαινε στο παρελθόν, κάτι που αρκετοί κάτοχοι αυτοκινήτων δεν το γνωρίζουν, με συνέπεια να αμελούν την έγκαιρη ανανέωση του συμβολαίου τους.


Αν και ο νόμος για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων Ι.Χ. ψηφίστηκε το 2013, δηλαδή πριν από τέσσερα χρόνια, η πρώτη διασταύρωση για τον εντοπισμό τους έγινε μόλις πριν από μερικές ημέρες. Και, αντί να βάλει σε τάξη μια άναρχη κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στους δρόμους με την κυκλοφορία χιλιάδων ανασφάλιστων Ι.Χ., προκάλεσε πονοκέφαλο και χάος σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν παρανομήσει.


Οι επίσημες αποφάσεις:

«Πάγωμα» των προστίμων σε πάνω από 1,1 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων έως και τις 14 Ιουλίου αποφάσισε η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να εκτονωθούν οι εντάσεις αλλά και να διορθωθούν τα όποια λάθη έχουν δημιουργηθεί.

Παράλληλα, από τις 15 Ιουλίου όποτε και θα τεθούν σε ισχύ τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα θα αλλάξουν και τα ποσά που θα καλούνται να καταβάλουν οι παραβάτες οδηγοί τα οποία μειώνονται σε ποσοστό 60%.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 14 Ιουλίου θα πρέπει να έχει περάσει η σχετική τροπολογία σύμφωνα με την οποία τα πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα θα ορίζονται σε:

100 ευρώ για οχήματα με κινητήρες έως 250 κ.εκ.
200 ευρώ για οχήματα με κινητήρες από 251 έως 1.000 κ.εκ.
250 ευρώ για οχήματα με κινητήρες από 1.001 κ.εκ. Και άνω.

Ουσιαστικά λοιπόν τα πρόστιμα των 100 ευρώ που αφορούν στα οχήματα με κινητήρες έως 250 κ.εκ. Μειώνονται σε ποσοστό 60%.

Στην αμέσως επόμενη κατηγορία δηλαδή οχήματα με κινητήρες έως 1.000 κ.εκ. Τα πρόστιμα μειώνονται κατά 20%.

Το οικονομικό επιτελείο σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει πως: «Λόγω των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν κατά τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων (όπως λάθη στα ασφαλιστήρια συμβόλαια, οχήματα θανόντων, κλεμμένα κλπ.) αποφασίστηκε το πάγωμα των παραβόλων μέχρι τις 14/7/2017. Στο διάστημα αυτό θα έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες να διορθώσουν τα λάθη ή να ασφαλίσουν τα οχήματά τους χωρίς την καταβολή του παραβόλου των 250 ευρώ. Σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί άμεσα. Το παράβολο θα επιστραφεί σε όσους το έχουν ήδη καταβάλει τις προηγούμενες ημέρες.

Επισημαίνεται ότι με βάση τη νομοθεσία οι πολίτες οφείλουν να ανανεώνουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των οχημάτων τους πριν από την ημέρα λήξης τους και οφείλουν να τα έχουν ασφαλισμένα, εφόσον δεν έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους, ασχέτως εάν τα κινούν ή όχι.».


Τι μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων

Οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων από τις 22 Ιουνίου έως και τις 14 Ιουλίου έχουν δύο επιλογές.

Η πρώτη έχει να κάνει με την ασφάλιση του οχήματός τους χωρίς να πληρώσουν το πρόστιμο των 250 ευρώ.

Η δεύτερη επιλογή έχει να κάνει με την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας επίσης χωρίς την καταβολή του προστίμου.

Σε περίπτωση που ήδη έχουν καταβάλει το πρόστιμο των 250 ευρώ θα τους πιστωθεί στον προσωπικό τους λογαριασμό.


Τα λάθη

Περίπου 300.000 είναι τα λάθος ειδοποιητήρια που έχουν αποσταλεί σε ιδιοκτήτες οχημάτων σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Ωστόσο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εκτιμά πως το 1/3 από το 1,15 εκατ. ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων έχουν καταβάλει τα Τέλη Κυκλοφορίας γεγονός που σημαίνει πως κινούν παράνομα τα οχήματά τους. Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό δεν έχει πληρώσει ούτε τα Τέλη Κυκλοφορίας!

Οι ασφαλιστικές εταιρείες από την μεριά τους εκτιμούν πως περίπου 150.000 συμβόλαια είναι πλαστά!

Μάλιστα χωρίζουν τα πλαστά συμβόλαια σε δύο κατηγορίες. Εκείνα που δεν υπάρχουν πουθενά και έχουν κατασκευαστεί από ανύπαρκτους ασφαλιστές και η εκείνα που τα πρακτορεία έχουν εισπράξει τα χρήματα των ασφαλιστικών συμβολαίων από τους ιδιοκτήτες οχημάτων αλλά ποτέ δεν τα απέδωσαν στην εταιρεία με αποτέλεσμα το συμβόλαιο να είναι άκυρο.

Επίσης, οι ασφαλιστικές εταιρείες εκτιμούν πως περίπου 150.000 ιδιοκτήτες οχημάτων έλαβαν λάθος ειδοποιητήριο λόγω αναγραμματισμών ή λάθος πινακίδων. Ήδη έχουν διορθωθεί πάνω από 4.500 περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Μεταφορών, υπάρχει μία λίστα με 300.000 οχήματα που βρίσκονται σε οριστική απώλεια. Δηλαδή έχουν κλαπεί και δεν έχουν βρεθεί. Από την συγκεκριμένη λίστα δεν είναι ακόμα γνωστό πόσα έχουν καταχωρηθεί ως οριστικές απώλειες.

Επίσης υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις κληρονομιών οι οποίες δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα και δεν υπάρχουν νόμιμοι κληρονόμοι.

Παράλληλα 200.000 οχήματα εταιρειών ενοικιάσεων δεν ασφαλίζονται πολλούς μήνες του έτους λόγω εποχικότητας του επαγγέλματος μέρος των οποίων δεν καταθέτουν ούτε τις πινακίδες κυκλοφορίας.


Μυστική η επόμενη διασταύρωση
 
Τα στελέχη τόσο της ΑΑΔΕ όσο και των υπουργείων από το Οικονομικών αλλά κι το Μεταφορών συμφώνησαν πως η επόμενη διασταύρωση πρέπει να είναι μυστική και είναι πιθανό να πραγματοποιείται περισσότερες από δύο φορές το χρόνο, ώστε να μην μπορούν οι παραβάτες να «κοροϊδεύουν» το σύστημα με μηνιαία ή τριμηνιαία ασφαλιστικά συμβόλαια.


Έρχονται και τα πρόστιμα για ΚΤΕΟ

Αμέσως μετά την αποστολή των προστίμων στους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων, σειρά έχουν εκείνοι που δεν τα έχουν περάσει από ΚΤΕΟ οι οποίοι ανέρχονται σε 2 εκατ. ιδιοκτήτες (1,2 εκατ. ΙΧ και 800.000 δίκυκλα) και θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμο 150 ευρώ...


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου