Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Καύσωνας ~ Επαρκεί η ηλεκτροδότησή ή πάμε για black out;


Μεγάλος είναι ο κίνδυνος να υπάρξει μπλακ άουτ στη ΔΕΗ λόγω του καύσωνα που θα πλήξει τη χώρα τις επόμενες ημέρες, αν και παράγοντες της αγοράς εμφανίζονται καθησυχαστικοί ότι η ζήτηση δεν θα ξεπεράσει το ακραίο σενάριο επάρκειας.

Ήδη καταγράφηκαν τα πρώτα προβλήματα με διακοπές ρεύματος σε περιοχές της...
Αττικής, ενισχύοντας τις ανησυχίες για μπλακ άουτ, ενώ οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν έως και τους 43 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή, θυμίζοντας τις ημέρες του καλοκαιριού του 2007.

Στον καύσωνα του 2007 η ζήτηση του ηλεκτρικού ρεύματος έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των 10.300 ΜW και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρξει πρόβλημα με τα επίπεδα επάρκειας του ηλεκτρικού ρεύματος καθότι δεν προβλέπεται να ξεπεράσει η ζήτηση το ακραίο σενάριο που έχει καταρτίσει ο ΑΔΜΗΕ. Στην πρόσφατη μελέτη επάρκειας προβλέπονται τρία σενάρια: Ήπιο (9.875MW), αναφοράς (9.930MW) και ακραίο (9.985MW). Πάντως, όπως τονίζεται από στελέχη της ΔΕΗ σε περίπτωση που η ζήτηση φτάσει στα κόκκινα από ταυτόχρονη χρήση κλιματιστικών, υπάρχει το Αμύνταιο το οποίο έχει απόθεμα λιγνίτη για 25 ημέρες.

Με βάση ειδικό δείκτη με τον οποίο ο ΑΔΜΗΕ μετράει την επάρκεια ισχύος στα σενάρια που κάνει για την επάρκεια ισχύος χωρίς διασυνδέσεις προκύπτει ότι οι ώρες διακοπών ηλεκτροδότησης μπορεί να φτάσουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες φέτος τις 12 ώρες ετησίως, το 2018 τις 20, το 2020 τις 237 ώρες και το 2021 τις 173 ώρες.

Πάντως, η μελέτη του ΑΔΜΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα τέλη Μαΐου, αποκαλύπτει ότι το σύστημα της ηλεκτροδότησης της χώρας τη δεκαετία 2017-2027 θα παρουσιάσει προβλήματα επάρκειας ισχύος, με τις χρονιές 2020-2021 να είναι οι πιο επικίνδυνες. Βασικό στοιχείο της μελέτης είναι πως τη διετία 2020-2021 λόγω της ταυτόχρονης απόσυρσης των μονάδων λιγνιτικής παραγωγής των δύο ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου δηµιουργείται κίνδυνος για την επάρκεια του συστήµατος. Τονίζεται δε ότι ιδίως υπό δυσμενείς συνθήκες η αξιοπιστία του συστήµατος ηλεκτροπαραγωγής µπορεί να χαρακτηριστεί ως ανεπαρκής, παρά τη συµβολή των διασυνδέσεων.




Έρχονται νέες αυξήσεις από την ΔΕΗ λόγω… ζημιάς 6,7 εκατ ευρώ στα έσοδα!
 

Ζημιές κατέγραψε στα οικονομικά της στοιχεία η ΔΕΗ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, αποτυπώνοντας και στην πράξη τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η Επιχείρηση. Συγκεκριμένα, οι ζημιές έφτασαν στο ύψος των 67,5 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 85,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ωστόσο… ανακατανομή με ζημιές αλλά και πιθανά κέρδη αναμένονται και στα οικονομικά των καταναλωτών, αφού από τη μία αναμένονται αυξήσεις τιμολογίων και από την άλλη… μειώσεις. Τα κακά νέα λοιπόν είναι ότι η ΔΕΗ διεκδικεί 735 εκατ. ευρώ για δαπάνες ΥΚΩ της περιόδου 2012 – 2015, τα οποία έχει χρεωθεί η ίδια, ενώ θα έπρεπε να πληρώνονται από το κράτος. Ο τρόπος ωστόσο με τον οποίο θα εισπραχθούν είναι από τους λογαριασμούς, αν και αναμένεται οι επιβαρύνσεις να είναι ήπιες, της τάξης των 10 ευρώ περίπου τον χρόνο. Τα καλά νέα είναι ότι αναμένεται μέσα στον Ιούλιο να κατατεθεί από τη ΡΑΕ στο ΥΠΕΝ η εισήγηση για τις κλιμακωτές χρεώσεις ΥΚΩ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μέχρι πρότινος υπέρογκες χρεώσεις ενδέχεται να μειωθούν, αν πράγματι αλλάξει ο τρόπος χρέωσης. Δηλαδή η μέτρηση της κλίμακας να ξεκινάει από την υπέρβαση και όχι από την πρώτη κιλοβατώρα. Οταν για παράδειγμα ένας καταναλωτής ξεπερνά τις 2.000 κιλοβατώρες να χρεώνεται μόνο για την παραπάνω χρέωση που έκανε (π.χ. 2.001 κιλοβατώρες – η αυξημένη χρέωση να αφορά την 1 kw) και όχι για το σύνολο των 2.001 kw.

Επιστρέφοντας στα οικονομικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., το α’ τρίμηνο καταγράφηκαν ζημιές μετά από φόρους ύψους 67,5 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 85,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ μη συμπεριλαμβανομένης της ΑΔΜΗΕ οι ζημιές ανήλθαν σε 80,4 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 61,6 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Ο κύκλος εργασιών συμπεριλαμβανομένης της ΑΔΜΗΕ διαμορφώθηκε σε 1,368 δισ. ευρώ από 1,412 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ μη συμπεριλαμβανομένης της ΑΔΜΗΕ διαμορφώθηκε σε 1,357 δισ. ευρώ από 1,397 δισ. ευρώ πέρυσι.


Αναλυτικότερα:
Η επιβάρυνση οφείλεται σε δαπάνη ύψους € 104,9 εκατ. από τη νέα χρέωση των προμηθευτών για την κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).
Πρόσθετο συνολικό κόστος ύψους € 70 εκατ. που επωμίστηκε η ΔEΗ λόγω της ενεργειακής κρίσης εκ του οποίου ποσό € 30 εκατ. σχετίζεται με την προαναφερθείσα λειτουργία μονάδων φυσικού αερίου με καύσιμο diesel. Στο ποσό των € 70 εκατ. δεν περιλαμβάνεται το κόστος από την ανάλωση αποθεμάτων ύδατος από τους ταμιευτήρες των ΥΗΣ, για την αντιμετώπιση της κατάστασης συναγερμού, πέραν αυτών που θα απαιτούνταν για την εξυπηρέτηση της συνήθους λειτουργίας του Συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης και το πρόσθετο κόστος συντήρησης των μονάδων, λόγω της καταπόνησής τους, κατά 50% επιπλέον της συνήθους λειτουργίας τους με φυσικό αέριο.
Με € 21,8 εκατ. από την πώληση της παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε τιμές μικρότερες της Οριακής Τιμής Συστήματος, μέσω των ΝΟΜΕ.

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου