Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Καύσωνας ~ Σε Άδενδρο & Χαλκηδόνα οι υψηλοτέρες θερμοκρασίες;


Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων / 
Μέτρα προστασίας από τον καύσωνα ανακοινώνει η ΠΚΜ

Ένα από τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα κύματα καύσωνα της τελευταίας δεκαετίας αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα τις επόμενες ημέρες με τον υδράργυρο να αγγίζει θερμοκρασίες Αφρικής.

Από σήμερα αναμένεται σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας και το Σάββατο θα ξεπεράσει τους...
43 βαθμούς Κελσίου!

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας θα είναι πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ η κατάσταση θα είναι ανυπόφορη και τη νύχτα, αφού ο υδράργυρος δεν θα πέφτει κάτω από 30 βαθμούς Κελσίου.


Κάνοντας μία διαδικτυακή γύρα στα μετεωρολογάδικα, διαπίστωσα ότι οι προβλέψεις για τις υψηλότερες θερμοκρασίες, δεν είναι στους συνήθεις υπόπτους, όπως Λάρισα & Ηράκλειο, αλλά στα δυτικά περίχωρα της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο Άδενδρο και τη Χαλκηδόνα όπου το κοντέρ θα γράψει 44 βαθμούς της κλίμακας Κελσίου! 

Την όλη κατάσταση, επιβαρύνουν περαιτέρω οι καλλιέργειες ρυζιού της περιοχής, που ανεβάζουν την αίσθηση δυσφορίας, λόγω της υγρασίας.




freemeteo.gr


foreca.gr:

okairos.gr







Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
 
Λόγω των ακραίων και επικινδύνων καιρικών συνθηκών η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο καιρού.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η θερμοκρασία στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, την Τετάρτη θα φτάσει τους 39 βαθμούς Κελσίου, την Πέμπτη τους 40-41 βαθμούς Κελσίου, την Παρασκευή και το Σάββατο τους 42 και πιθανώς τους 43 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή στα δυτικά τους 37—39°C και στα υπόλοιπα τους 40-42 βαθμούς Κελσίου.

Κάπως καλύτερη θα είναι η κατάσταση στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη και την Πέμπτη η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 35 βαθμούς Κελσίου, την Παρασκευή και το Σάββατο τους 36-38 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή στα δυτικά τους 33-35 και στα υπόλοιπα τους 37-39 βαθμούς Κελσίου.
Τη Δευτέρα, η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση, η οποία θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα.



Μέτρα προστασίας από τον καύσωνα ανακοινώνει η ΠΚΜ

Από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα:
«Οι υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση και με άλλους ατμοσφαιρικούς παράγοντες όπως π.χ. η υψηλή υγρασία, η άπνοια και η ρύπανση μπορούν να προκαλέσουν στον ανθρώπινο οργανισμό διάφορες διαταραχές ποικίλης βαρύτητας από την απλή θερμική εξάντληση μέχρι την θερμοπληξία.

Το φαινόμενο του καύσωνα είναι εντονότερο στις μεγάλες πόλεις εξ αιτίας των αυξημένων ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και διατηρεί σχετικά σταθερή τη θερμοκρασία του αλλά μέχρι ενός ορίου πέρα από το οποίο δεν μπορεί να αντιδράσει. Έτσι εμφανίζονται διαταραχές όπως:

1. Θερμική εξάντληση
Εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες. Είναι μία θερμική προσβολή (στρες). Τα συμπτώματα είναι αρχικά δυνατός πονοκέφαλος, ίλιγγος, ατονία, αίσθημα καταβολής, λιποθυμική τάση, υπόταση και επί πλέον ναυτία και εμετός. Το δέρμα είναι ψυχρό και υγρό. Όλα αυτά οφείλονται κυρίως στην απώλεια νερού και χλωριούχου νατρίου.

Η αντιμετώπιση είναι απλή:
• Μεταφορά σε δροσερό και σκιερό μέρος
• Χορήγηση νερού και χλωριούχου νατρίου (αλάτι)
• Σε σοβαρότερη κατάσταση με ναυτία και εμετό, μεταφορά στο νοσοκομείο για την αναπλήρωση των υγρών ενδοφλέβια.

2. Θερμοπληξία
Εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή σε συνδυασμό με υγρασία σε ποσοστό πάνω από 70%. Σε αυτές τις συνθήκες παρεμποδίζεται η εξάτμιση του ιδρώτα και η αποβολή της θερμότητας από το σώμα (δεν ιδρώνει το άτομο). Το σύνδρομο της θερμοπληξίας εκδηλώνεται με: αυξημένη θερμοκρασία σώματος, σπασμούς, εμετούς, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος. Μπορεί να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η παράταση της κατάστασης μπορεί να οδηγήσει σε κώμα και θάνατο.
Οι παχύσαρκοι, οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη, οι αλκοολικοί και τα άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις προσβάλλονται ευκολότερα.
Η θεραπεία των ατόμων με θερμοπληξία πρέπει να γίνεται σε νοσηλευτικό ίδρυμα.
Το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δίνει τις παρακάτω οδηγίες ως μέτρα προστασίας για την προστασία των πολιτών από τις βλαπτικές συνέπειες των υψηλών θερμοκρασιών και του καύσωνα.


Γενικές οδηγίες:
• Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη. Να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
• Ελαφρύ ντύσιμο με ανοιχτόχρωμα και άνετα ρούχα. Το υλικό των ενδυμάτων να είναι τέτοιο που να επιτρέπει να αερίζεται το σώμα.
• Η χρήση του καπέλου επιβάλλεται όπως και τα μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά ηλίου.
• Να αποφεύγεται η βαριά σωματική εργασία, η εργασία σε ιδιαίτερα θερμούς χώρους με άπνοια και υγρασία. Επίσης, το τρέξιμο και η βάδιση για πολλή ώρα πρέπει να αποφεύγονται.
• Η διατροφή να περιλαμβάνει μικρά γεύματα με λίγες θερμίδες, κυρίως λαχανικά και φρούτα. Να περιορίζονται σημαντικά οι λιπαρές τροφές.
• Να καταναλώνονται άφθονα υγρά (νερό, χυμοί φρούτων). Απαγορεύεται το αλκοόλ. Σε περίπτωση μεγάλης εφίδρωσης συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να περιοριστούν οι απώλειες των υγρών από το σώμα.
• Να αποφεύγονται τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα μαζικής μεταφορά, ιδιαίτερα αν αυτά δεν κλιματίζονται.
• Πολλά χλιαρά ντους στην διάρκεια της ημέρας.


Ιδιαίτερα μέτρα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου:
• Τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας όπως το αναπνευστικό, καρδιαγγειακό, οι διαβητικοί, οι νεφροπαθείς κ.λπ. θεωρούνται ομάδες υψηλού κινδύνου ως προς τον καύσωνα και πρέπει να πάρουν οδηγίες από τον γιατρό τους για πιο ειδικά μέτρα προφύλαξης. Ίσως απαιτηθεί τροποποίηση της φαρμακευτικής τους αγωγής.
• Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα ως προς την εφαρμογή των μέτρων προστασίας και προφύλαξης.
• Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο το δυνατόν πιο ελαφρά. Ειδικότερα για τα βρέφη, τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να τους προσφέρεται εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό, χαμομήλι κ.λπ.
• Τέλος, να αποφεύγονται οι χωρίς σοβαρό λόγο μετακινήσεις κατά τις θερμές ώρες
(από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 4:00 μ.μ.).
Οι χώροι εργασίας θα πρέπει να διαθέτουν κλιματισμό καθώς και τα ιδρύματα που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίσουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
Ιδιαίτερη βαρύτητα να δίνεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται με αυξημένους ατμοσφαιρικούς ρύπους και αιωρούμενα σωματίδια.
Στις περιπτώσεις αυτές τα ευαίσθητα άτομα, ειδικά αυτά που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως ήδη αναφέρθηκε, θα πρέπει να παραμένουν σε κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους ώστε να αποφύγουν τον ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και την εμφάνιση αναπνευστικών προβλημάτων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου