Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Κολομβιανοί ρήμαζαν τα νοσοκομεία κι έκλεβαν μηχανήματα


Τί ήθελαν τα ιατρικά μηχανήματα; Όσο κι αν μοιάζει απίστευτο, αστυνομικές πηγές λένε ότι τα χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν ναρκωτικά από και προς την Κολομβία. Κι αυτό διότι οι μεταφορείς που χρησιμοποιούν σαν «βαποράκια» που μεταφέρουν τα ναρκωτικά αναγκάζονται να καταπίνουν συσκευασίες με ναρκωτικά.

Τα καρτέλ της Λατινικής Αμερικής κρύβονται σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία πίσω από τις πρωτοφανείς διαρρήξεις που έγιναν σε διάστημα ολίγων ημερών τον Μάιο σε...
τέσσερα ελληνικά νοσοκομεία από τα οποία απέσπασαν ιατρικά μηχανήματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Σύμφωνα με την αστυνομία δράστες των διαρρήξεων στα νοσοκομεία Άγιος Σάββας, Λαμίας, Λάρισας και Βόλου είναι τρεις Κολομβιανοί.

Όσο για τα ιατρικά μηχανήματα που έκλεψαν, στην Μπογκοτά εντοπίστηκαν δύο ενδοσκόπια και πλέον έχει ξεκινήσει η διαδικασία «επαναπατρισμού» τους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την αστυνομία το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν λίγες ημέρες μετά τα “χτυπήματα” στα ελληνικά νοσοκομεία έφτασαν πληροφορίες από τις γαλλικές αρχές για μια ομάδα κολομβιανών που είχε κλέψει ιατρικό εξοπλισμό από διάφορα “δικά τους” νοσοκομεία.

Η ΕΛ.ΑΣ  έψαξε τις αναχωρήσεις αλλοδαπών για την Κολομβία από το αεροδρόμιο της Αθήνας και διαπίστωσε ότι στης 25 Μαΐου έφυγαν τρία άτομα για Μποκοτά. Από τα στοιχεία τους βρήκαν τα αυτοκίνητα που είχαν νοικιάσει και κάμερες κατέγραψαν σε ανύποπτες στιγμές τα πρόσωπα τους. “Σε συνεργασία με τις Αστυνομικές αρχές της Μπογκοτά, εντοπίσθηκε και κατασχέθηκε ένα από τα πακέτα που είχαν αποσταλεί και το οποίο περιείχε δύο από τα ενδοσκόπια και ένα συνδετικό καλώδιο που είχαν αφαιρεθεί από το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» και δύο από τα ενδοσκόπια που είχαν αφαιρεθεί από το νοσοκομείο της Λάρισας. Η διαδικασία ανάκτησης και επαναπατρισμού των κατασχεθέντων ιατρικών εργαλείων βρίσκεται σε εξέλιξη” αναφέρει ο διοικητής Ασφάλειας Αττικής Χρήστος Παπαζαφείρης.

Όπως λένε αστυνομικές πηγές πρόκειται για «μετακινούμενες» ομάδες του κολομβιανού καρτέλ οι οποίες για λογαριασμό του ταξιδεύουν σε ευρωπαϊκές χώρες ως τουρίστες με πλαστά έγγραφα, νοικιάζουν διαμερίσματα και αυτοκίνητα και στη συνέχεια επισκέπτονται πόλεις όπου υπάρχουν γαστρεντερολογικές κλινικές.

Τα μέλη της ομάδας στη συνέχεια υποδύονταν ακόμα και τους ασθενείς ενώ για τις «επιχειρήσεις» αρπαγής των μηχανημάτων ειδοποιούσαν συνεργούς τους. Αφού άρπαζαν, δε, τα εργαλεία, τα έστελναν στη Λατινική Αμερική μέσω εταιρειών μεταφορών. Τι ήθελαν τα ιατρικά μηχανήματα; Όσο κι αν μοιάζει απίστευτο, αστυνομικές πηγές λένε ότι τα χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν ναρκωτικά από και προς την Κολομβία. Κι αυτό διότι οι μεταφορείς που χρησιμοποιούν σαν «βαποράκια» που μεταφέρουν τα ναρκωτικά αναγκάζονται να καταπίνουν συσκευασίες με ναρκωτικά.

Οι εγκέφαλοι της κλοπής των ιατρικών μηχανημάτων ήθελαν τα ενδοσκόπια και τα άλλα εργαλεία για να βεβαιώνονται ότι η... δουλειά έχει γίνει όπως σχεδιάστηκε και ότι τα “βαποράκια” δεν του έκλεβαν!“

Για την υπόθεση αυτή έχουν ταυτοποιηθεί υπήκοοι Κολομβίας, ηλικίας 20, 37 και 50 ετών, ενώ σε χώρα της Λατινικής Αμερικής έχουν κατασχεθεί  ιατρικά μηχανήματα, που προέρχονται από το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» στην Αθήνα και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Οι Κολομβιανοί δράστες που ταυτοποιήθηκαν:
την 15 Μαΐου 2017 αφαίρεσαν από το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», ιατρικό εξοπλισμό, συνολικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ,
το χρονικό διάστημα από 19 έως 22 Μαΐου 2017, από τα Γενικά Νοσοκομεία Λαμίας και Λάρισας αφαίρεσαν εξοπλισμό συνολικής αξίας 115.000 ευρώ και
την 21 Μαΐου 2017, από το γαστρεντερολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, αφαίρεσαν (2) γαστροσκόπια”
αναφέρει ο κ. Παπαζαφείρης και προσθέτει “εισέρχονται αεροπορικώς στις χώρες και στη συνέχεια ενοικιάζουν διαμερίσματα από ιστοσελίδες παροχής υπηρεσιών ενοικίασης του διαδικτύου, ενώ για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούν ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, για να εντοπίσουν πόλεις όπου λειτουργούν νοσοκομεία.

Αφού διαπιστώσουν την ύπαρξη και λειτουργία γαστρεντερολογικών κλινικών, τις κατοπτεύουν, για να διαπιστώσουν το ωράριο λειτουργίας τους και την ύπαρξη του ιατρικού εξοπλισμού που τους ενδιαφέρει, συχνά προσποιούμενοι ακόμη και ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας, στη συνέχεια ενημερώνουν τους συνεργάτες τους, από τους οποίους κάποιοι διαπράττουν τις διαρρήξεις και αφαιρούν τα αντικείμενα, ενώ άλλοι παραμένουν περιμετρικά του χώρου έχοντας το ρόλο του τσιλιαδόρου.

Επιπλέον συσκευάζουν και ταχυδρομούν τα αφαιρεθέντα αντικείμενα, μέσω μεταφορικών εταιρειών διεθνών αποστολών με σκοπό να εξαφανίσουν τα ίχνη των αφαιρεθέντων αντικειμένων και να καθίσταται αδύνατος ο εντοπισμός και η ανεύρεση τους, σε περίπτωση εντοπισμού ή σύλληψης, ενώ σε κάθε χώρα διαπράττουν περισσότερες από μία κλοπές και στη συνέχεια εξαφανίζονται μεταβαίνοντας σε άλλες χώρες. Αναφορικά με τη δράση τους στη χώρα μας διαπιστώθηκε ότι ενεργοποιήθηκαν τέσσερα τουλάχιστον μέλη της οργάνωσης, υπήκοοι Κολομβίας, από τους οποίους ταυτοποιήθηκαν οι τρεις.

Τα άτομα εισήλθαν το Μάιο στη χώρα μας μέσω της Τουρκίας και στη συνέχεια:
χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα Πορτογαλικών αρχών νοίκιασαν διαμέρισμα σε περιοχή της Αθήνας και τις αμέσως επόμενες ημέρες άρχισαν κατοπτεύσεις σε διάφορα νοσοκομεία της Αττικής, όπως ο Άγιος Σάββας, Ευρωκλινική και το Λαϊκό Νοσοκομείο, προκειμένου να εντοπίσουν κλινικές και εξοπλισμό που τους ενδιέφερε
από την χαρτογράφηση την κινήσεων τους, προκύπτει ότι την 20-05-2017 ταξίδεψαν με νοικιασμένο αυτοκίνητο στη Λαμία και στη Λάρισα, όπου πιθανολογείται ότι εκείνη την ημέρα διέπραξαν και τις δύο κλοπές στα Νοσοκομεία Λαμίας και Λάρισας και την 21-05-2017 ταξίδεψαν εκ νέου στην περιοχή του Βόλου όπου και διέπραξαν την κλοπή στο νοσοκομείο Βόλου.
απέστειλαν από τη χώρα μας στη Κολομβία δυο δέματα, με ίδιο αποστολέα και παραλήπτη, μέσω εταιρίας διεθνών μεταφορών εμπορευμάτων, ενώ
οι δράστες αναχώρησαν από την χώρα μας την 25-05-2017 αεροπορικώς με την χρήση πλαστών εγγράφων, μέσω Ισπανίας για χώρα της Λατινικής Αμερική”


Δείτε φωτογραφίες με τα κατασχεθέντα του κυκλώματος κλοπών ιατρικών εργαλείων και μηχανημάτων από ελληνικά νοσοκομεία:









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου