Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

«Εξαφάνισαν» ασθενή για να κρύψουν θανάσιμο ιατρικό λάθος

 
Εξαφάνισαν νοσηλεία μιας νεαρής ασθενούς για να γλιτώσουν τις επιπτώσεις λάθους διάγνωσης που οδήγησε στον θάνατό της! Εισαγγελική διερεύνηση για το περιστατικό στο νοσοκομείο του Αργους.

Οι γιατροί κρατικού νοσοκομείου έκαναν μια λάθος εκτίμηση του προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε η άτυχη κοπέλα και όταν πληροφορήθηκαν τον θάνατό της μίλησαν για «μία ασθενή που δεν υπήρξε ποτέ».
Με τις δικαστικές αρχές, που έχουν επέμβει, να καλούν τις τελευταίες ημέρες σε κατ' αντιπαράσταση εξέταση - με ταυτόχρονη διαδικασία αναγνώρισης - τους συγγενείς της νεαρής και τους γιατρούς του νοσοκομείου προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια...

«Το Βήμα» παρουσιάζει μία εντυπωσιακή περίπτωση καταγγελλόμενου ιατρικού λάθους που συνδυάστηκε με πρωτοφανή προσπάθεια εξαΰλωσης των «ιχνών» της ίδιας της ιατρικής εξέτασης.


Η λανθασμένη διάγνωση

Η μη δημοσιοποιημένη υπόθεση αφορά τον θάνατο, τον Φεβρουάριο του 2014, μιας 24χρονης Αγγλίδας που έπασχε από σύνδρομο Down, και η οποία διέμενε μονίμως στο Κρανίδι, μαζί με τους γονείς της. Η οικογένεια είχε έλθει προ αρκετών ετών στην Ελλάδα για να βρει καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες και περιβάλλον για την 24χρονη.
Οπως σημειώνεται σε δικαστικό έγγραφο της οικογένειας, το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου 2014 η 24χρονη παραπονέθηκε στους γονείς της ότι είχε δυσβάσταχτους πόνους στη μέση και στην κοιλιακή χώρα. Η κοπέλα μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας στο Κρανίδι, όπου η τοπική αγροτική ιατρός διαπίστωσε ότι η 24χρονη «ήταν εμπύρετη, είχε ρίγος, λεπτή εφίδρωση, έντονη ταχύπνοια και χαμηλή πίεση».

Ζήτησε δε άμεσα τη διακομιδή της με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο του Αργους για «περαιτέρω παθολογική αξιολόγηση και εκτίμηση». Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η 24χρονη μαζί με τους γονείς της πήγε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο του Αργους, όπου κατευθύνθηκε στα επείγοντα περιστατικά. Εκεί φέρεται να την υποδέχθηκε μία ιατρός που πληροφορήθηκε τα συμπτώματά της, την εξέτασε απλώς με τα χέρια και απεφάνθη ότι «πρόκειται για απλούς μυϊκούς σπασμούς, δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας και το κορίτσι χρειάζεται απλώς ξεκούραση». Οταν οι γονείς διαμαρτυρήθηκαν ότι οι πόνοι της κόρης τους ήταν πολύ δυνατοί, εκείνη της έκανε μια παυσίπονη ένεση, ενώ απέφυγε να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ακτινολογική, αιματολογική ή καρδιολογική εξέταση.

Οι γονείς παρέλαβαν το άτυχο κορίτσι και επέστρεψαν στο σπίτι τους στο Κρανίδι, όπου την επόμενη ημέρα τα ξημερώματα η 24χρονη άρχισε να κάνει αιμοπτύσεις, ενώ παρουσίασε άπνοια. Τη μετέφεραν πάλι στο Κέντρο Υγείας του Κρανιδίου όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Από την ιατροδικαστική εξέταση προέκυψε ότι ο θάνατος οφειλόταν σε «διάτρηση στομάχου, εκτεταμένη φλεγμονή περιτοναϊκής κοιλότητας και ενδοκοιλιακών σπλάχνων, περιτονίτιδα».

«Δεν είδα, δεν άκουσα τίποτε»

Οπως αναφέρεται στο δικαστικό έγγραφο τον Οκτώβριο του 2014 οι βρετανοί γονείς ζήτησαν από το Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας όλα τα ιατρικά έγγραφα που αφορούσαν τη «μεταφορά, εισαγωγή στα επείγοντα περιστατικά, διάγνωση, συστάσεις και εξαγωγή της κόρης τους από το εν λόγω νοσοκομείο». Ωστόσο έκπληκτοι οι γονείς είδαν ότι η απάντηση που έδωσε το νοσοκομείο ήταν ότι «από έλεγχο που έγινε στο βιβλίο συμβάντων δεν προκύπτει να έχει εξετασθεί ή νοσηλευθεί συγγενής με τα στοιχεία της αγγλίδας ασθενούς».

Οι γονείς συγκέντρωσαν τις μαρτυρίες και τα έγγραφα των υπευθύνων του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου αλλά και του οδηγού του ασθενοφόρου για την εισαγωγή της 24χρονης την κρίσιμη ημέρα στο εν λόγω κρατικό νοσοκομείο του Αργους. Ομως η μόνιμη απάντηση των υπευθύνων του νοσοκομείου ήταν - σύμφωνα με τις καταγγελίες τους - ότι ποτέ δεν είδαν την άτυχη 24χρονη!

Από τότε μέχρι σήμερα - περισσότερο από τρία χρόνια - οι βρετανοί γονείς ζητούν διευκρινιστικά στοιχεία από το νοσοκομείο. Ομως φαίνεται να βρέθηκαν σε μία πρωτοφανή προσπάθεια συγκάλυψης, όπως χαρακτηριστικά μνημονεύουν σε έγγραφα που έχουν καταθέσει στις δικαστικές αρχές.


Εκτιμήσεις και αντιφάσεις

Ετσι, από τους υπευθύνους του νοσοκομείου φέρεται να τους έχουν δοθεί απαντήσεις ότι «πουθενά δεν έχει καταχωρισθεί η εξέταση της 24χρονης στο νοσοκομείο» καθώς και ότι «έγινε ΕΔΕ και δεν προκύπτει από ποιον ιατρό των εξωτερικών-επειγόντων ιατρείων εξετάστηκε». Ακολούθησε νέος κύκλος ενεργειών όπου δόθηκε από τους υπευθύνους του νοσοκομείου η απάντηση «δεν μπορούμε να εξάγουμε σαφές συμπέρασμα για το πώς αντιμετωπίστηκε η ασθενής γιατί έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα και πολλοί από όσους ρωτήθηκαν δεν θυμούνται»! Επιπλέον ενώ υποτίθεται ότι δεν γνωρίζουν και δεν έχουν βρει κανέναν από τους ιατρούς που εξέτασαν την 24χρονη, αποφαίνονται ότι «οι γονείς που αντιμετώπιζαν καθημερινά την ασθενή πίστευαν ότι ο πόνος ήταν από παλιό χειρουργείο στην πλάτη της ενώ δεν είπαν με τι συχνότητα της χορηγούσαν αντιφλεγμονώδη φάρμακα». Δηλαδή σε μία αυθαίρετη προσπάθεια και τον ιατρό να μην κατονομάσουν αλλά και την κατηγορία για ιατρικό λάθος να αποποιηθούν...

Πλέον την έρευνα έχει αναλάβει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου που εξετάζει ενδελεχώς την υπόθεση. Ο δικηγόρος Αθηνών κ. Ιωάννης Λάγγας, που εκπροσωπεί νομικά την οικογένεια της 24χρονης, σημειώνει ότι «επιτέλους μετά από επίπονες, πολυετείς προσπάθειες της οικογένειας της θανούσης είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα που θα αποκαλύψει τους υπαιτίους του θανάτου της, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη».
 
 
 
Λαμπρόπουλος Β. / tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου