Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Ο οδηγός που μιλά στο κινητό εξίσου επικίνδυνος με τον μεθυσμένο οδηγό


Το να μιλάμε στο κινητό ενώ οδηγούμε -ακόμη και με χρήση ανοιχτής ακρόασης ή ασύρματων συσκευών- είναι εξίσου επικίνδυνο με το να οδηγούσαμε μεθυσμένοι.

Μια νέα μελέτη ερευνητών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας καθώς και του Πανεπιστημίου του Σάσεξ έρχεται να ενισχύσει προηγούμενα ερευνητικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι συνομιλίες στο κινητό κατά την οδήγηση μετατρέπονται σε…
κίνδυνο-θάνατο τόσο για τον οδηγό όσο και για όσους συναντά στον δρόμο του, είτε πεζούς είτε εποχούμενους.

Συγκεκριμένα η μελέτη έδειξε ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου στην οδήγηση συνδέεται με τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες τρακαρίσματος. Παράλληλα, σύμφωνα με τα ευρήματα, οι οδηγοί που μιλούν στο κινητό, ακόμη και χωρίς να κρατούν τη συσκευή, αντιδρούν σε λιγότερα από τα μισά εμπόδια κάθε είδους που εμφανίζονται στον δρόμο τους σε σύγκριση με εκείνους των οποίων δεν αποσπάται η προσοχή.


Αργά ανακλαστικά

Από τη νέα μελέτη με επικεφαλής τη δρα Τζέμα Μπριγκς του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «The Transportation Research Journal» προέκυψε ότι οι οδηγοί που εκτελούν δύο καθήκοντα ταυτοχρόνως χρειάζονται κατά μέσο όρο 1,6 δευτερόλεπτα περισσότερα από εκείνους που είναι προσηλωμένοι στον δρόμο προκειμένου να αντιδράσουν σε απρόσμενα γεγονότα. Για να εννοήσουμε καλύτερα τι σημαίνει αυτό, όταν κάποιος οδηγεί με περίπου 50 χιλιόμετρα την ώρα, θα χρειαστεί 21,46 μέτρα επιπλέον για να σταματήσει το όχημά του – ή πέντε μεσαία σε μέγεθος αυτοκίνητα όπως το Ford Fiesta παρκαρισμένα το ένα πίσω από το άλλο. Σύμφωνα μάλιστα με τα ευρήματα, όταν τα απρόσμενα γεγονότα λαμβάνουν χώρα στις άκρες του δρόμου και ο οδηγός πρέπει να τα «συλλάβει» με την περιφερική του όραση, οι οδηγοί που μιλούν στο κινητό έχουν ακόμη πιο αργά ανακλαστικά.


Σαν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Όπως σημείωσε η δρ Μπριγκς «σήμερα είναι καλό το γεγονός ότι μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια τα επίπεδα αλκοόλ που έχει καταναλώσει κάποιος ενώ οδηγεί. Δυστυχώς δεν υπάρχει αντίστοιχη εύκολη μέτρηση σαν το αλκοοτέστ για τη χρήση κινητού κατά την οδήγηση, παρότι οι οδηγοί των οποίων αποσπάται η προσοχή μιλώντας στο κινητό κάνουν τα ίδια σημαντικά λάθη με έναν οδηγό που έχει καταναλώσει αλκοόλ». Η ερευνήτρια συμπλήρωσε ότι «καθώς είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί το πόσο κακό κάνει στη συγκέντρωση του οδηγού η χρήση κινητού τηλεφώνου ενώ παράλληλα οι οδηγοί δεν αντιλαμβάνονται καν τα λάθη που κάνουν μιλώντας στο τηλέφωνο κατά την οδήγηση, οι περισσότεροι δεν πιστεύουν ότι πρόκειται για ζήτημα σοβαρό, αντίστοιχο της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Ωστόσο ολοένα και περισσότερα στοιχεία αποδεικνύουν τους κινδύνους από τη σχέση κινητού και οδήγησης». Η ερευνητική ομάδα προσπαθεί τώρα να πιέσει τη βρετανική κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τους κινδύνους από τη χρήση κινητού κατά την οδήγηση ακόμη και με συσκευές hands-free και να νομοθετήσει αναλόγως. Τα στοιχεία όμως αυτά αποτελούν προφανώς… οικουμενικό καμπανάκι και απαιτούν λήψη μέτρων από όλες τις κυβερνήσεις.


http://www.tovima.gr/science/article/?aid=907356

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου