Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Η δίκη και οι νεκροί του Πολυτεχνείου ~ Μηχανή του Χρόνου (Βίντεο)


«Έτσι έριξα την πύλη του Πολυτεχνείου». Ο αξιωματικός του άρματος μάχης, Μ. Γουνελάς μιλά για τη νύχτα που συγκλόνισε την Ελλάδα. 

Η εκπομπή περιγράφει αναλυτικά την ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου του 1975, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού για λόγους ασφαλείας.


Στο εδώλιο των κατηγορουμένων κάθισαν 33 στρατιωτικοί, αστυνομικοί και πολίτες. Παπαδόπουλος και Ιωαννίδης κάθισαν δίπλα δίπλα στην 5η σειρά. Τους επόμενους δυόμιση μήνες δεν αντάλλαξαν κουβέντα, ενώ τις περισσότερες φορές...
ο ένας ήταν πλάτη με τον άλλο. Από την αίθουσα του δικαστηρίου παρήλασαν συνολικά 237 μάρτυρες κατηγορίας και 47 υπεράσπισης.

Η εκπομπή παρουσιάζει διεξοδικά την πιο κρίσιμη στιγμή των γεγονότων όταν το άρμα έριξε τη πύλη και εισέβαλε στον πανεπιστημιακό χώρο.


Tην πολύκροτη δίκη του Πολυτεχνείου παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο. Τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στο COSMOTE HISTORY στις 21.00 μεταδίδεται το Α’ Μέρος.
Στην εκπομπή μιλούν ακόμη οι δημοσιογράφοι που κάλυψαν τη δίκη Τάσος Κοντογιαννίδης, Κώστας Τσαρούχας, Βαγγέλης Κουτουζής και Γιώργος Κοντογιάννης. Όσα βίωσαν ως φοιτητές τις ημέρες του Πολυτεχνείου και κατέθεσαν αργότερα στη δίκη, περιγράφουν ο δημοσιογράφος Θοδωρής Καλούδης και ο οδοντίατρος Γιάννης Κοροβέσης. Καταθέτουν όσα έζησαν στη δίκη του Πολυτεχνείου οι νομικοί Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Φώτης Κουβέλης. Ο ποινικολόγος Σπυρίδων Αλφαντάκης ανοίγει το αρχείο του πατέρα του Γεώργιου Αλφαντάκη, που υπήρξε συνήγορος υπεράσπισης των Ιωαννίδη και Ντερτιλή, και μεταφέρει την άποψη των κατηγορουμένων. Τη δική τους ματιά από τη δίκη καταθέτουν οι φωτορεπόρτερ Αριστοτέλλης Σαρρηκώστας και Γιάννης Βούτος που κατέγραψαν σημαντικά στιγμιότυπα από τη δίκη. Συμμετέχει ο εγγονός του προέδρου της δίκης του Πολυτεχνείου, Ιωάννης Κουσουλός, ο σκηνοθέτης Θεοδόσης Θεοδουσόπουλος και ο ψυχίατρος Μανώλης Μυλωνάκης που το βράδυ του Πολυτεχνείου περιέθαλπε στο σπίτι του τραυματίες.






*Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, που δεν προβλήθηκε ακόμη, θα γίνει εκτενής λόγος για τους νεκρούς της Αθήνας κατά την περίοδο των γεγονότων του Πολυτεχνείου. Μόλις πέρισυ είχε μεταδοθεί παρόμοια εκπομπή:






Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/%ce%84etsi-eriksa-tin-pyli-tou-polytexneiou-o-aksiomatikos-tou-tank-mila-gia-tin-nyxta-pou-sygklonise-tin-ellada-martyries-apo-ti-diki-tou-polytexneiou-sti-mixani-tou-xronou-nea-ekpobi/



Aκόμη...

Κατεβάστε ~ Ιδού οι νεκροί του Πολυτεχνείου







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου