Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Διαφημίσεις για... κοκαΐνη ~ Θεραπεύει τριχόπτωση, πονοκέφαλο, αϋπνίες, αλλεργίες, πιτυρίδα...


«Θα αντικαταστήσει το φαγητό, θα κάνει τους δειλούς γενναίους, τους ήσυχους εύγλωττους και προσφέρει αναισθησία στον πόνο»! Το κείμενο του 1885 είναι απόσπασμα από τη διαφημιστική καμπάνια της αμερικάνικης εταιρείας «Παρκ-Ντέιβις» για τα καινούρια προϊόντα της. Αυτά ήταν σκόνη κοκαΐνης, τσιγάρα κοκαΐνης, ταμπλέτες και πολλά άλλα. Πουλούσαν ακόμη και κοκαΐνη σε υγρή μορφή για ενδοφλέβια χρήση.
Μαζί έδιναν δώρο και τη σύριγγα! Δεν ήταν εγκληματίες ούτε έμποροι ναρκωτικών. Η κοκαΐνη ήταν νόμιμη και θεωρούνταν εξαιρετικά ωφέλιμη για τον οργανισμό. Γύρω στο 1860 είχε κυκλοφορήσει η έρευνα του ιταλού γιατρού Πάολο Μαντεγάτζα, ο οποίος υποστήριζε ότι η κοκαΐνη ήταν ένα θαυματουργό φάρμακο. «Είχε εξαιρετική θεραπεία για το φούσκωμα στο στομάχι και για την αίσθηση της «τριχωτής γλώσσας» το πρωί. Ασπρίζει πολύ και τα δόντια». Δείτε παρακάτω διαφημίσεις από το τέλος του 19ου αιώνα. Κοκαΐνη για τόνωση του οργανισμού, θεραπεία απ’ τον πονόλαιμο, τον πονοκέφαλο και την πιτυρίδα.


Κρασί με κοκαΐνη...



«Για το σώμα και το μυαλό! Για 30 χρόνια οι γιατροί συνιστούν ΚΡΑΣΙ ΜΑΡΙΑΝΙ. ΤΟΝΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ ΜΑΡΙΑΝΙ ΜΕ ΚΟΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΟΥ» Το κρασί κυκλοφόρησε το 1836 και κατασκευαζόταν από τον Άντζελο Μαριάνι, χημικό από τη Γαλλία. Η μέθοδός του ήταν σχετικά απλή. Πρόσθεσε κοκαΐνη σε κρασί μάρκας «Μπορντό».


Κάθε ποτήρι κρασί περιείχε 710 ml κοκαΐνης. Ήταν το αγαπημένο κρασί της Βασίλισσας Βικτώριας της Μεγάλης Βρετανίας, του Πάπα Λέοντα 13ου και του Τόμας Έντισον.


Παστίλιες κοκαΐνης
 «Παστίλιες για τον λαιμό «Αλενμπέρις» Μέντα, ευκάλυπτος και κοκαΐνη Μια παστίλια κάθε τέσσερις ή έξι ώρες»


Ταμπλέτες κοκαΐνης...

«Ταμπλέτες Κοκαΐνης «Άλενς» Για αλλεργίες, καταρροή και πονόλαιμο. Θεραπεύει τη νευρικότητα, τον πονοκέφαλο και τις αϋπνίες»


Τονωτικό κοκαΐνης...


«Αναγκαστική Πορεία Περιέχει συνδυασμό καρπού απ’ το φυτό Κόλα και φύλλα Κόκας. Κατευνάζει την πείνα και δίνει δύναμη και αντοχή»! Ο εξερευνητής της Ανταρκτικής, Έρνεστ Σάκλτον, λάτρευε τις ταμπλέτες κοκαΐνης. Χρησιμοποιήθηκαν πολύ και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.


Κοκαΐνη για τα μαλλιά


«Κοκαΐνη για τα μαλλιά «Μπέρνετς» Θεραπεύει την πιτυρίδα, καταπραΰνει την επιδερμίδα, μακραίνει τα μαλλιά και τους δίνει μία υπέροχη λάμψη». Διαφήμιση από το 1896.


«Σταγόνες κοκαΐνης για τον πονόδοντο


 Άμεση θεραπεία!» Διαφήμιση από το 1885....

Πηγή: mixanitouxronou.gr


Και στην Ελλάδα:





Δείτε ακόμη:

 

Διαφήμιση: Κλαίει το μωρό σας; ~ Δώστε του... μορφίνη!



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου