Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Τελικά ήταν... ΝΤΕΜΕΚ FRIDAY ~ Τί συνέβη σε Θεσσαλονίκη κι ανά την Ελλάδα


Η δειγματοληπτική έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και η ενημέρωση που έλαβε από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνει αυτό που κατάλαβαν και οι καταναλωτές της πόλης για την Black Friday

Ποιό είναι αυτό; Πώς μπορεί να «μπήκαν» όλες οι επιχειρήσεις στην μανία του Black Friday αλλά από εκπτώσεις… μηδέν.


Τα περισσότερα καταστήματα είχαν χαμηλές εκπτώσεις, στα ίδια επίπεδα των εκπτώσεων που μόλις είχαν τελειώσει (10ήμερο Νοεμβρίου) ή και ακόμη μικρότερες. Ελάχιστες αλυσίδες και πολυκαταστήματα ξεχώρισαν με κάποια επιλεγμένα είδη σε χαμηλότερες τιμές, δίχως ωστόσο να δικαιολογείται η υπερπροβολή των «μεγάλων προσφορών». Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη πάντα, η ΕΣΕΕ αναφέρει πως η συμμετοχή των καταστημάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έφτασε το 90%, ενώ στην περιφέρεια ήταν 60 – 70%. Οι πωλήσεις κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα. Σημειώθηκε ότι οι εκπτώσεις που έκαναν τα καταστήματα κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα το καταναλωτικό κοινό να μην ικανοποιηθεί πλήρως.


Τί συνέβη ανά την Ελλάδα

Σε υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με πέρυσι, οι πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων την ημέρα της «Black Friday», όμως, παρά τη θετική επιρροή στις πωλήσεις, η πλειονότητα του εμπορικού κόσμου σε γενικές γραμμές κρίνει αρνητικά την εν λόγω πρακτική για τις μικρές επιχειρήσεις.

Αυτό προκύπτει από δειγματοληπτική έρευνα της ΕΣΕΕ σε τυχαίο δείγμα επιχειρήσεων των κλάδων που συμμετέχουν σε εκπτωτικές περιόδους, δηλαδή επιχειρήσεις ένδυσης, υπόδησης, οικιακού εξοπλισμού, αθλητικών ειδών και παιχνιδιών.

Επίσης σημειώνεται ότι όσοι διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα- κυρίως καταστήματα ηλεκτρικών ειδών- σημείωσαν αύξηση του τζίρου τους τη συγκεκριμένη ημέρα.
Γενικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα, η πρακτική της «Black Friday» κατέχει θετικό αντίκτυπο όσον αφορά τον όγκο των πωλήσεων που πραγματοποιήθηκαν τη συγκεκριμένη μέρα στην πλειονότητα των εμπορικών καταστημάτων. Πρακτικά η εισροή μεγαλύτερου αριθμού πελατών αντιστάθμισε το ποσοστό των εκπτώσεων που πραγματοποίησαν τα καταστήματα. Τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται σε είδη οικιακού εξοπλισμού και ειδών τεχνολογίας, είναι εκείνα που ωφελήθηκαν περισσότερο και εν συνεχεία οι επιχειρήσεις του κλάδου της ένδυσης και υπόδησης.

Παρ' όλο που οι πωλήσεις κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα την Black Friday, σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, ο εμπορικός κόσμος στην πλειονότητά του κρίνει τη συγκεκριμένη πρακτική αρνητικά. Κι αυτό γιατί, τα οφέλη που αποκομίζουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, πολυεθνικές και αλυσίδες είναι σαφώς μεγαλύτερα από εκείνα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ίσως αυτός να είναι και ο κυριότερος λόγος που εμπορικός κόσμος έρχεται αντίθετος με τέτοιου είδους πρακτικές.


Από τα καταστήματα που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρθηκαν ποιοτικά τα παρακάτω σχόλια σχετικά με την πρακτική της Black Friday.

- Από μεγάλο μερίδιο των ερωτώμενων σημειώθηκε ότι φέτος τα καταστήματα ήταν εμφανώς πιο ενημερωμένα σε σχέση με πέρυσι. Δεδομένου της καλύτερης πληροφόρησης και οργάνωσης, οι πωλήσεις κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα τη συγκεκριμένη ημέρα.
- Ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας αποτελεί το γεγονός ότι όσοι διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα- κυρίως καταστήματα ηλεκτρικών ειδών- σημείωσαν αύξηση του τζίρου τους τη συγκεκριμένη ημέρα.
- Η εμπορική κίνηση συγκεντρώθηκε τη συγκεκριμένη ημέρα, ενώ τις επόμενες ημέρες ήταν μειωμένη.
- Τα μικρά καταστήματα και κυρίως εκείνα που δεν βρίσκονται σε κεντρικές περιοχές δεν επωφελούνται από τη συγκεκριμένη πρακτική, είτε συμμετέχουν είτε όχι.
- Σημαντικές αναφορές πραγματοποιήθηκαν για τη συνεχή πραγματοποίηση εκπτώσεων/ προσφορών καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, εύρημα που σημειώνεται και σε έρευνες των τακτικών περιόδων εκπτώσεων.
- Τέλος, υπήρξαν και ορισμένες αναφορές σχετικά με το ότι η συγκεκριμένη προωθητική ενέργεια δρα ανασταλτικά για το τζίρο της χριστουγεννιάτικης περιόδου και απευθύνεται περισσότερο σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις με μεγαλύτερα περιθώρια κέδρους.

Εν κατακλείδι, παρόλο που η αγορά λειτούργησε θετικά απέναντι στην εν λόγω πρακτική, με τις πωλήσεις να ενισχύονται τη συγκεκριμένη ημέρα, δεν παύει να αποτελεί μια πρακτική που κρίνεται αρνητικά από τους καταστηματάρχες. Αυτό το εύρημα συνδέεται άμεσα με τις επιφυλάξεις που δημιουργεί η ίδια η πρακτική σχετικά τόσο με την αναδιανομή του τζίρου υπέρ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων (αλυσίδων), αλλά και την απορρόφηση του τζίρου των επόμενων ή προηγούμενων ημερών της συγκεκριμένης ημέρας, αλλά και του επερχόμενου χριστουγεννιάτικου τζίρου.


Οι Εμπορικοί Σύλλογοι για τη «BLACK FRIDAY» σε κεντρικές πόλεις

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εμπορικών συλλόγων σε κεντρικές πόλεις, σημειώνεται ότι η συμμετοχή των καταστημάτων φέτος ήταν εμφανώς μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι, δεδομένου τόσο της πληροφόρησης που υπήρχε αλλά και της οργάνωσης που προηγήθηκε για τη συγκεκριμένη ημέρα.
Παρακάτω, παρατίθενται αναλυτικά οι εκτιμήσεις σχετικά με τη συμμετοχή των καταστημάτων συγκεκριμένων πόλεων στην «Black Friday», και με το πως κινήθηκαν οι πωλήσεις των καταστημάτων σε σύγκριση με την περυσινή αντίστοιχη ημέρα.

- Αθήνα
Στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας συμμετείχε η πλειονότητα των καταστημάτων (80-90%), σε αντίθεση με πέρυσι όπου συμμετείχε μικρό ποσοστό και κυρίως τα επώνυμα και οι αλυσίδες. Οι πωλήσεις των καταστημάτων κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περυσινή Black Friday.

- Πειραιάς
Η πλειονότητα των καταστημάτων της πόλης (70%) συμμετείχε φέτος στην πρακτική ( έναντι του 40-50% που συμμετείχε πέρυσι).
Οι πωλήσεις των καταστημάτων κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με την περυσινή εφαρμογή του Black Friday, καθώς φέτος συμμετείχαν και επιχειρήσεις που δεν είχαν λάβει μέρος πέρυσι. Το καταναλωτικό κοινό φάνηκε πιο ενημερωμένο σε σχέση με πέρυσι με αποτέλεσμα να ενισχυθεί κατά πολύ η επισκεψιμότητα της αγοράς της πόλης.

- Περιστέρι
Συμμετείχε περίπου 35-40% των εμπορικών καταστημάτων της εμπορικής αγοράς (έναντι του περυσινού 15%). Οι πωλήσεις τη συγκεκριμένη ημέρα σε σχέση με πέρυσι, παρουσίασαν διαφοροποίηση με βάση το είδος εμπορίας. Συγκεκριμένα στα ηλεκτρικά είδη, οι πωλήσεις κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ στους υπόλοιπους κλάδους παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

- Ν. Ιωνία
Στην εμπορική αγορά της περιοχής συμμετείχε πάνω από το 60% των εμπορικών καταστημάτων, ενώ πέρυσι η πρακτική είχε υιοθετηθεί από πολύ λίγα καταστήματα (10-15%). Σημειώθηκαν υψηλότερες πωλήσεις σε σχέση με πέρυσι.

- Κηφισιά
Στην εμπορική αγορά της Κηφισιάς συμμετείχαν 8 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις, ποσοστό φανερά πιο ενισχυμένο από πέρυσι όπου συμμετείχαν πολύ λίγα καταστήματα και κυρίως οι αλυσίδες. Οι πωλήσεις κινηθήκαν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περυσινή εφαρμογή.

- Μαρούσι
Συμμετείχε το 30% των επιχειρήσεων της εμπορικής αγοράς. Οι πωλήσεις κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από τις ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου αλλά χαμηλότερα σε σχέση με την περυσινή εφαρμογή του Βlack Friday.

- Χαλάνδρι
Συμμετείχε το 80-90% των εμπορικών καταστημάτων της περιοχής, έναντι του περυσινού το 30-40%. Οι πωλήσεις κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Τη συγκεκριμένη ημέρα σημειώθηκε υψηλή επισκεψιμότητα στην αγορά του Χαλανδρίου.

Γλυφάδα
Καθολική συμμετοχή των καταστημάτων στην εμπορική αγορά της Γλυφάδας. Οι πωλήσεις κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα.

- Κερατσίνι
Συμμετείχε το 80-90% των εμπορικών καταστημάτων της περιοχής. Οι πωλήσεις κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα.

- Πάτρα
Συμμετοχή 85-90% φέτος σε αντίθεση με πέρυσι που συμμετείχαν κυρίως οι μεγάλες αλυσίδες και μόλις το 10% των εμπορικών καταστημάτων (10%). Οι πωλήσεις κινήθηκαν σε υψηλοτέρα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.


Η Υπόλοιπη Ελλάδα

- Αλεξανδρούπολη
Στην εμπορική αγορά της Αλεξανδρούπολης συμμετείχαν καθολικά τα εμπορικά καταστήματα, ενώ πέρυσι που η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλή (10%). Υψηλότερες ήταν οι πωλήσεις τη συγκεκριμένη ημέρα σε σχέση με πέρυσι.

- Λάρισα
Στη Λάρισα συμμετείχε το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων, ενώ πέρυσι που συμμετείχαν κυρίως οι μεγάλες αλυσίδες και μόλις το 10% των εμπορικών καταστημάτων (10%). Υψηλότερες ήταν οι πωλήσεις τη συγκεκριμένη ημέρα σε σχέση με πέρυσι

- Σπάρτη
Στη Σπάρτη συμμετείχε το ήμισυ των καταστημάτων της αγοράς (50%) και κυρίως καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και ηλεκτρονικά. Πέρυσι, συμμετείχαν κυρίως μεγάλες αλυσίδες και επώνυμα καταστήματα, ενώ τα μικρότερα καταστήματα δεν ήταν προετοιμασμένα. Οι πωλήσεις κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα.

- Βόλος
Συμμετοχή 70-80% των καταστημάτων, ενώ πέρυσι συμμετείχαν μόνο οι μεγάλες αλυσίδες. Οι πωλήσεις κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα. Δεδομένου ότι πέρυσι συμμετείχαν μόνο οι αλυσίδες, φέτος φαίνεται ότι ο τζίρος «μοιράστηκε» με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι πωλήσεις στα μικρά καταστήματα.

- Ρέθυμνο
Συμμετοχή μόλις του 5% των καταστημάτων, σημειώνοντας αντίστοιχη εικόνα με πέρυσι με τις αλυσίδες μόνο να συμμετέχουν. Πωλήσεις στα ίδια επίπεδα.

- Πύργος
Συμμετοχή του 70% των καταστημάτων, σε αντίθεση με πέρυσι όπου δεν υπήρξε ιδιαίτερη συμμετοχή(10%και οι πολυεθνικές). Αυξημένες πωλήσεις τη σημερινή ημέρα σε σύγκριση με πέρυσι.

- Κομοτηνή
Συμμετοχή 70% των καταστημάτων. Οι πωλήσεις κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα και «τράβηξαν» το τζίρο των επόμενων ημερών.

- Αίγιο
Συμμετοχή 70% των καταστημάτων. Οι πωλήσεις κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα, κυρίως στα ηλεκτρονικά είδη.

- Βέροια
Συμμετοχή του συνόλου των καταστημάτων της αγοράς. Οι πωλήσεις σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.

- Σέρρες
Συμμετοχή 80% των καταστημάτων της εμπορικής αγοράς. Οι πωλήσεις σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.

- Τρίκαλα
Συμμετοχή 70% των καταστημάτων της εμπορικής αγοράς Οι πωλήσεις σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.

- Λαμία
Συμμετοχή 70% των καταστημάτων της εμπορικής αγοράς, σε αντίθεση με πέρυσι που η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλή. Οι πωλήσεις σε εμφανώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.

- Χαλκίδα
Συμμετοχή 70-75% των καταστημάτων. Οι πωλήσεις σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.

- Έδεσσα
Καθολική συμμετοχή (95%) των εμπορικών καταστημάτων Οι πωλήσεις σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.

- Καλαμάτα
Συμμετοχή 60% των καταστημάτων της πόλης. Οι πωλήσεις κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι

- Μεσολόγγι
Συμμετοχή 40% των καταστημάτων της αγοράς. Οι πωλήσεις κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα με πέρυσι.

- Θήβα
Συμμετοχή 30% των καταστημάτων της αγοράς. Οι πωλήσεις κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα με πέρυσι.

- Καστοριά
Συμμετοχή 30% των καταστημάτων της περιοχής. Οι πωλήσεις κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

- Νάουσα
Συμμετοχή 20% των καταστημάτων της περιοχής. Οι πωλήσεις κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

- Φλώρινα
Δεν συμμετείχαν τα καταστήματα της περιοχής στη Black Friday.

- Γρεβενά
Συμμετοχή 15-20% των καταστημάτων της περιοχής, ενώ πέρυσι δεν συμμετείχαν καθόλου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου