Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

koinonikomerisma.gr ~ Εδώ θα γίνουν οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα - Δείτε τη διαδικασία


Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα όπου οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα 2017.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2018 τα νοικοκυριά που είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος ανέρχονται σε 1.459.834, ενώ το μέσο ύψος του μερίσματος εκτιμάται σε 483 ευρώ ανά νοικοκυριό.




Πώς υποβάλλεται η αίτηση

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.koinonikomerisma.gr, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για το κοινωνικό μέρισμα του 2017.

Για την υποβολή αίτησης χρειάζονται ο ΑΜΚΑ, ο αριθμό του κινητού, το email και το ΙBAN.
Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων, όλα τα υπόλοιπα συμπληρώνονται αυτόματα από το σύστημα. Υπενθυμίζουμε ότι το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο λαμβάνεται υπόψη στα εισοδηματικά κριτήρια συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα.

Οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει να μπουν στην ίδια πλατφόρμα και δηλώσουν το φορολογητέο εισόδημά τους ώστε να υπολογιστεί το σύνολο του εισοδήματος του νοικοκυριού.

Τα χρήματα του κοινωνικού μερίσματος για το 2017 αναμένεται να δοθούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Το ποσό της εφάπαξ ενίσχυσης που θα λάβουν οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και δεν θα προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα κάθε νοικοκυριού προκειμένου να κριθεί εάν αυτό δικαιούται κάποιας άλλης κοινωνικής παροχής καταβαλλόμενης με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να είναι νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας κατά την τελευταία πενταετία, να είναι τουλάχιστον μία φορά ασφαλισμένοι σε φορέα κύριας ασφάλισης για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός και να έχουν υποβάλει δήλωση για το φορολογικό έτος 2016.

Οι δικαιούχοι


Σε 1.459.834 ανέρχονται τα νοικοκυριά που είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο συνολικός αριθμός των μελών των δικαιούχων νοικοκυριών ανέρχεται σε 3.472.734 άτομα, δηλαδή στο 32% του πληθυσμού της χώρας.

Το μέσο ύψος του μερίσματος ανέρχεται σε 610 ευρώ για τα «επιλέξιμα νοικοκυριά» που υπάγονται στην πρώτη κατηγορία, με τα αντίστοιχα ποσά για τα νοικοκυριά της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας να εκτιμώνται σε 547 ευρώ και 403 ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των μελών των δικαιούχων νοικοκυριών ανέρχεται σε 3.472.734 άτομα, ήτοι στο 32% του πληθυσμού της χώρας.


Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2018 που κατατέθηκε στη Βουλή το μέσο ύψος του μερίσματος ανά νοικοκυριό αναμένεται να ανέλθει σε 483 ευρώ και θα διανεμηθεί σε 1,459 εκατομμύρια νοικοκυριά. "Μέχρι το τέλος του μήνα που διανύουμε θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα", τόνισε από την πλευρά της χθες η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Εξηγώντας ταυτόχρονα αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι για να λάβουν το μέρισμα: 

1. Αρχικά μπαίνουν στην πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr και εισάγουν τους προσωπικούς τους κωδικούς του taxis. Εκεί δηλώνουν έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου και μια ηλεκτρονική διεύθυνση email ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους αν αυτό χρειαστεί. Επίσης δηλώνουν τον ΑΜΚΑ τους. Το σύστημα συνδυάζει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. 

2. Αμέσως μετά την συμπλήρωση των προσωπικών κωδικών – κλειδάριθμων taxis εμφανίζονται προσυμπληρωμένα τα προσωπικά, εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία του δικαιούχου με βάση την φορολογική δήλωση του 2016. Εκεί θα εμφανίζεται και το συνολικό φορολογητέο εισόδημα, όπως δηλώθηκε στην τελευταία φορολογική δήλωση, το οποίο και θα λαμβάνεται υπόψη ως εισοδηματικό κριτήριο για τον καθορισμό των δικαιούχων. Στο στάδιο αυτό πιστοποιούνται αν ο δικαιούχος έχει ασφαλιστεί σε οποιοδήποτε Ταμείο της Ελλάδας έστω και ένα μήνα όπως και τα μέλη του νοικοκυριού του. 

3. Στο τρίτο βήμα ο δικαιούχος πρέπει να συμπληρώσει το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο θα πιστωθεί το μέρισμα. Προσοχή, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου να συμπληρωθεί σωστά ο αριθμός του IBAN. 

4. Ακολούθως έρχεται η σειρά των τυχόν ενήλικων φιλοξενουμένων στο νοικοκυριό, οι οποίοι πρέπει να ειδοποιηθούν να μπουν στο taxis με τους δικούς τους κωδικούς και να δώσουν την συναίνεσή τους ώστε να αντληθούν τα στοιχεία τους και να συνυπολογιστεί το εισόδημά τους στο νοικοκυριό. Προσοχή, αν εμφανίζεται ως φιλοξενούμενος άτομο που δεν έχει αληθινά σχέση με το νοικοκυριό, ο αιτών έχει δυνατότητα να τον εξαιρέσει από τον υπολογισμό με το πάτημα ενός κουμπιού. 

5. Στο τέλος της διαδικασίας, η ηλεκτρονική εφαρμογή σου λέει αν πληροίς τα κριτήρια και αν είσαι εν τέλει δικαιούχος. Προσοχή, είναι απαραίτητο ο χρήστης – δικαιούχος να πατήσει το κουμπί της αποδοχής, δηλώνοντας πως αποδέχεται την πίστωση του μερίσματος στον λογαριασμό του. Το σύστημα του υπολογίζει αυτόματα το ακριβές ποσό που δικαιούται. 

Η απαιτούμενη υπουργική απόφαση εκτιμάται ότι θα εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών και θα περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας καταγραφής και ελέγχου των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος.




5 σχόλια:

r+w είπε...

Αίτηση για να διαβάσουμε το βιογραφικό του Καζάκη που κάνουνε ...;

Ανώνυμος είπε...

δεν χρειαζεσαι καμμια αιτηση, πλα να καλεσεις στο 210-3428676, αν δεν εχεις μοναδες βαλε νουμερο και σε παιρνει καποιος, ααχαχαχααα

Ανώνυμος είπε...

Στο τηλεφωνο αυτό διαβαδτό το λένε το βιογραφικό του Καζάκη; Σε ρωτάω γιατί είμαι οπτικός τύπος ..

r+w είπε...

Ανώνυμε του Καζάκη .... τώρα είδα την φοβερή σου ανάρτηση ... δεν μου λες ... τηλεφωνικά ξεματιάσματα κάνετε στο εν λόγω τηλέφωνο;

r+w είπε...

Καζάκης ... ένα διαφωτιστικό βίντεο: https://youtu.be/pT9VluQGYzQ

Δημοσίευση σχολίου