Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ! ~ Δημόσιοι υπάλληλοι του ΟΣΕ έπαιρναν μίζες από γύφτους για να τους δίνουν διαγωνισμούς


Όργιο διαφθοράς στον ΟΣΕ. Οκτώ υπάλληλοί του κατηγορούνται για απευθείας αναθέσεις διαγωνισμών, με τις αντίστοιχες μίζες, πώλησης σκραπ του οργανισμού σε τρία κυκλώματα Βρομά. Οι τρεις ομάδες των Βρομά με κοινό διευθυντήριο πέταγαν εκτός διαγωνισμού άτομα που ενδιαφέρονταν γα το διαγωνισμό καθώς είχαν εσωτερική πληροφόρηση.

 H ζημιά που προκλήθηκε για το ελληνικό δημόσιο, υπερβαίνει συνολικά το ποσό των...
7 εκατ. ευρώ από την εγκληματική οργάνωση που αφαιρούσε μεγάλες ποσότητες εκποιήσιμου τροχαίου υλικού από σιδηροδρομικούς σταθμούς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας η οποία εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Οι Βρομά έβρισκαν τα μέλη των επιτροπών παραλαβής των αντικειμένων που πλειστηριάζονταν, τους λάδωναν και έπαιρναν τους διαγωνισμούς.

Τα μέλη των επιτροπών είτε τους έδιναν μεγαλύτερη ποσότητα σε σκραπ ή μικρότερη γα να κερδίσουν τη διαφορά σε μαύρο χρήμα.


Το κύκλωμα και η λειτουργία του

Οι ομάδες των Βρομά, όπως μεταδίδει το thetoc.gr έδιναν μίζες στους υπαλλήλους του ΟΣΕ προκειμένου να έχουν εσωτερική πληροφόρηση για τα παλιά μέταλλα και άχρηστα υλικά (πχ ράγες) και πέταγαν εκτός διαγωνισμού άλλους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονταν να συμμετέχουν. Συγκεκριμένα οι ομάδες των Βρομά έβρισκαν τα μέλη των επιτροπών παραλαβής των αντικειμένων που πλειστηριάζονταν, τους έδιναν μίζα και… πλειοδοτούσαν εκείνοι στους διαγωνισμούς.
Μάλιστα όπως προκύπτει από την έρευνα οι υπάλληλοι του, μέλη των επιτροπών, είτε τους έδιναν μεγαλύτερη ποσότητα σε σκραπ ή μικρότερη γα να κερδίσουν τη διαφορά σε μαύρο χρήμα.


Με τις… ευλογίες του διευθυντή

Στο κύκλωμα είχε εμπλοκή και ένας διευθυντής καταστήματος του ΟΣΕ, ο οποίος διευκόλυνε τη μεταφορά αντικειμένων από τις αποθήκες του ΟΣΕ. Ενδεικτικό είναι πως ανάμεσα στα αντικείμενα που έπαιρναν οι Βρομά ήταν και κάποια επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, τα οποία και έπρεπε να μεταφερθούν από μια αποθήκη σε άλλη, με βάση προβλεπόμενη διαδικασία. Τελικά, όμως, αυτά κατέληγαν στα χέρια των Βρομά με τη βοήθεια διευθυντή καταστήματος του ΟΣΕ, ο οποίος τους χορηγούσε τα απαραίτητα έγγραφα. Μόνο σε μια αποθήκη στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν 300 τόνοι μεταλλικών αντικειμένων.


Οι μίζες από 15.000 έως 25.000 ευρώ

Οι συναλλαγές του κυκλώματος των υπαλλήλων του ΟΣΕ και των ομάδων των Βομά, όπως φαίνεται είχαν ξεκινήσει από το 2015. Από την έρευνα μάλιστα προέκυψε ότι τρεις υπάλληλοι του ΟΣΕ είχαν λάβει ο κάθε ένας από 15.000 έως 25.000 ευρώ σε μίζες, ενώ συνολικά οι 8 είχαν λάβει 100.000 ευρώ.


Οι πληρωμές μέσω Βουλγαρίας

Αφού ολοκληρωνόταν η… επιχείρηση υπαλλήλων ΟΣΕ-Βρομά, τα χρήματα των Βρομά κατέληγαν σε βουλγαρικές τράπεζες. Από εκεί πληρώνονταν και οι υπάλληλοι του ΟΣΕ. Μάλιστα από τις έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας στα σπίτια των υπαλλήλων που εμπλέκονται στο κύκλωμα εντοπίστηκαν δεσμίδες χρημάτων με ταινίες από βουλγαρικές τράπεζες.




Η παρουσία της υπόθεσης έγινε σήμερα από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον διευθυντή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Ανδρέα Αποστολόπουλο και την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ Ιωάννα Ροτζιώκου.

Ειδικότερα:
Από την Οικονομική Αστυνομία εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση αποτελούμενη από Ρομά που σε στενή συνεργασία με διεφθαρμένους υπαλλήλους του ΟΣΕ «έκλεβαν» υλικό και άλλα μέταλλα και τα πουλούσαν σε χαλυβουργικές εταιρείες, αποκομίζοντας τεράστια χρηματικά ποσά.

Υπολογίζονται ότι από το Φεβρουάριο του 2015 που ξεκίνησε η δραστηριότητα η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ, ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες υπάρχει και ένα διευθυντικό στέλεχος της ΟΣΕ ΑΕ που προχωρούσε σε διευκολύνσεις στη συμμορία των Ρομά. 

Όπως προέκυψε οι Ρομά είχαν στήσει 3 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στο χονδρικό εμπόριο σιδήρου και μετάλλων και σε συνεργασία με τους διεφθαρμένους υπαλλήλους κέρδιζαν δημόσιους διαγωνισμούς προσφέροντας την ελάχιστη τιμή μονάδας που περιγραφόταν στη κάθε διακήρυξη του διαγωνισμού, βγάζοντας ουσιαστικά εκτός όλους τους συμμετέχοντες.

Παράλληλα, εκτός από τους διαγωνισμούς που κέρδιζαν έκλεβαν στο ζύγισμα, αρπάζοντας μεγαλύτερες ποσότητες από τις ήδη διαθέσιμες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις προχωρούσαν στην αφαίρεση ποσοτήτων εκποιήσιμου υλικού από διαφόρους χώρους του ΟΣΕ. 

Τα μέλη της συμμορίας χρησιμοποιούσαν και λογαριασμούς σε τράπεζες της Ελβετίας ενώ οι μίζες που έδιναν στους διεφθαρμένους υπαλλήλους ξεκινήσουν από 100 ευρώ και έφταναν μέχρι τις 40.000 ευρώ.

Για τις επικοινωνίες τους χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες, αποκαλώντας τους υπαλλήλους «πιράνχας» , τις μίζες «σαλάμι» και «φυστίκια» ενώ «παιχνίδι» αποκαλούσαν τη συμφωνία με υπαλλήλους προκειμένου να αναλάβουν υλικό χωρίς παραστατικά και ζύγι. Συνολικά συνελήφθησαν 19 άτομα, 11 Ρομά και 8 υπάλληλοι του ΟΣΕ.





Extra:

Το μεγάλο πάρτι στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Τί πάρτι; Όργιο.


Με αφορμή την "κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων” ένας ικανός αριθμός υπαλλήλων του ΟΣΕ μετακινήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο αρχικά με την πρόφαση ότι θα βρισκόταν εκεί ως υποστηρικτικό προσωπικό των ελεγκτών που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και οι οποίοι απαραιτήτως διαθέτουν προϋπηρεσία πολλών ετών ως ορκωτοί ελεγκτές του ιδιωτικού τομέα. 

Αυτή η αρχική πρόφαση πολύ σύντομα απεκαλύφθη ότι ήταν κάτι σαν "Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης”. 

Όχι μόνο μονιμοποιήθηκαν οι υπάλληλοι των τρένων στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και σε αντίθεση με κάθε λογική, καταστρατηγήθηκε ο Θεσμικός ρόλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς στους μετατεθειμένους του ΟΣΕ τώρα περνάνε κρίσεις ώστε να αναγνωριστεί ως σχετική η προϋπηρεσία τους στα τρένα, με αποτέλεσμα να είναι προϊστάμενοι των Ελεγκτών των οποίων η προϋπηρεσία δεκαετιών στον ιδιωτικό τομέα ως ορκωτοί ελεγκτές δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από το ΑΣΕΠ, ούτε το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση τους.

Ζούμε στη χώρα που πήρε Μηχανοδηγούς και Ελεγκτές Εισιτηρίων του ΟΣΕ, και τους διόρισε Δικαστές (δικαστικούς υπαλλήλους για την ακρίβεια, επειδή κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν) στο Ελεγκτικό Συνέδριο χωρίς εξετάσεις ή σχετική αξιολόγηση, αναγνωρίζοντας τους και τις δεκαετίες προϋπηρεσίας στα γκισέ ώστε σε λίγο να είναι προϊστάμενοι των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ Ελεγκτών, που είναι Ορκωτοί Λογιστές! 

Έτσι, προϊστάμενοι στο Ελεγκτικό έργο προστασίας των φορολογούμενων από κάθε είδους λαμόγια που σφετερίζονται δημόσιο χρήμα, θα βρεθούν άνθρωποι οι οποίοι δεν γνωρίζουν καν τί είναι το διπλογραφικό σύστημα, δεν γνωρίζουν λογιστικά, δεν γνωρίζουν τη σχετική νομοθεσία και πώς πρέπει να ερμηνεύεται ελεγκτικά, και τελικά βρίσκονται στη θέση τους μόνον χάρη στο κλείσιμο του ματιού της εκτελεστικής εξουσίας. Ξέρουν βέβαια να κόβουν εισιτήρια!

Αυτοί οι άνθρωποι θα υπογράφουν το φύλλο ελέγχου που θα τους φέρει ο υφιστάμενός τους επιστήμων ελεγκτής, και αν δεν τους "αρέσει” κάτι θα το κρατήσουν ή θα το αλλάξουν κατά το δοκούν. Και ξέρουν και ποιός τους έβαλε στις θέσεις αυτές, στις οποίες για να περάσει κάποιος τις εξετάσεις ελεγκτών του ΑΣΕΠ θα πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον στο υψηλότερο 1% των Ελλήνων από πλευράς αντιληπτικής ικανότητας, γνώσεων και ελεγκτικής εμπειρίας!

Κι έτσι θα μπλοκάρουν τους πραγματικούς Ελεγκτές/Δικαστές με άσχετους (χωρίς σχετικά πτυχία ή τις απαραίτητες εξετάσεις) να παριστάνουν τους προϊσταμένους, μάλιστα διορισμένους με κομματικά κριτήρια από την τωρινή κυβέρνηση.

Κατεδαφίζουν τον βασικότερο πυλώνα ελέγχου των δημοσίων οικονομικών από την ανεξάρτητη δικαστική εξουσία της χώρας και την κάνουν εξαρτημένη.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν και να βάζουν το χέρι στο βάζο με το μέλι [ως τον αγκώνα] χωρίς κίνδυνο να τους τσακώσει κανείς! 

Η Δημοκρατία μας κινδυνεύει από εκείνους που καταστρατηγούν τους ελεγκτικούς θεσμούς ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας. Εξουσία χωρίς έλεγχο δεν είναι δημοκρατική.

Η χώρα σύντομα δεν θα έχει αξιόπιστο Ελεγκτικό Συνέδριο, ή τουλάχιστον που να περνάει το τεστ του γέλιου.

Αλήθεια τί έγινε με εκείνες τις υποθέσεις των απολυθέντων από τον Κυριάκο, λαμόγιων  δημοσίων υπαλλήλων που είχαν πιαστεί να κλέβουν τις υπηρεσίες τους, τελικά; 

Απ’ όσο θυμάμαι τους ξαναπροσέλαβε με ντόρο η λαοπρόβλητη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. 

Πού να τους τοποθέτησε άραγε;
 

του Άγη Βερούτη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου