Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Αλιεύτηκε σπάνιο είδος καρχαρία – οχιάς που μοιάζει με εξωγήινο πλάσμα


Τα σαγόνια του προεκτείνονται για να αρπάζει πιο εύκολα τα θηράματά του

Σπάνιο είδος καρχαρία πιάστηκε στα ανοιχτά της Ταϊβάν. Ο  καρχαρίας- οχιά (viper shark) ή επιστημονικά Trigonognathus kabeya, είναι ένα είδος μικρού καρχαρία που διακρίνεται για την άσχημη εμφάνισή του λόγω των προεκτεινόμενων σαγονιών του, που θυμίζουν το κινηματογραφικό «Alien».


Μπορεί να πρωτοεντοπίστηκε το 1986, αλλά από τότε έχουν βρεθεί ελάχιστοι στα ανοιχτά της Ιαπωνίας, της Ταϊβάν και της Χαβάης. Από τους πέντε καρχαρίες που αλιεύτηκαν, ο ένας ήταν ακόμη ζωντανός και έγιναν προσπάθειες να κρατηθεί στη ζωή για περαιτέρω μελέτη. Παρ’ όλα αυτά δεν τα κατάφερε και πέθανε μέσα σε 24 ώρες.

Έχει καταγραφεί μόνο τέσσερις φορές από βιολόγους και ερευνητές, κάτι που το καθιστά ακόμη ένα μυστήριο για την επιστήμη.



 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχει στον πλανήτη εδώ και 41 εκατομμύρια χρόνια. Παρά το σχετικά μικρό μήκος του, καθώς φθάνει το μισό μέτρο, ο καρχαρίας-οχιά θεωρείται από τα πιο επιθετικά σκυλόψαρα στη γη. Κινδυνεύει μόνο από μεγαλύτερα και πιο αδηφάγα ψάρια.


Τα σαγόνια του επιτρέπουν να φτάσει πιο εύκολα και να κατασπαράξει τα θηράματά του.

Ο καρχαρίας- οχιά μπορεί να καταπιεί ολόκληρο το θήραμά του. Τα κοφτερά του δόντια που μοιάζουν με δόντια φιδιών, γι’ αυτό και ονομάζεται καρχαρίας – οχιά. Στο σώμα του έχει μικρά κύτταρα που παράγουν φως και τον βοηθούν στο κυνήγι αλλά και στο ζευγάρωμα. Τα δέρμα του είναι σκληρό και λείο και τον βοηθά να κινούνται πιο γρήγορα και αθόρυβα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο καρχαρίας κολυμπάει σε βάθος 300 μέτρων, ενώ την ημέρα ανεβαίνει πιο ψηλά, φτάνοντας τα 152 μέτρα βάθος.


valueforlife.gr

Με πληροφορίες από National Geographic





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου