Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ Bourbon, Rye, σκωτσέζικου και ιρλανδέζικου Ουίσκι;


Είναι μια απορία που έχουν συχνά όσοι ξεκινούν να πίνουν ουίσκι: "Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Scotch, Bourbon και Whiskey";

Εν ολίγοις: Το σκοτζέζικο ουίσκι γίνεται στη Σκωτία, και το Bourbon γίνεται στην Αμερική (κυρίως στο Κεντάκι). Το Scotch είναι κατασκευασμένο από βύνοποιημένο κριθάρι ενώ το Bourbon είναι φτιαγμένο από καλαμπόκι.


Εάν πρόκειται να εξηγήσουμε τη διαφορά μεταξύ των διαφόρων ουίσκι, πρώτα θα πρέπει να καταλάβουμε τι είναι πραγματικά ένα ουίσκι. Με απλά λόγια, το ουίσκι είναι ποτό που αποστάζεται από ζυμωμένο πολτό δημητριακών.

Όλα τα ουίσκυ πρέπει να περιέχει σε ποσοστό 40% κατώτατο όριο και κατ' ανώτατο όριο σε 94,8% αλκοόλ κατ 'όγκο (ABV). Η διαφορά μεταξύ των διαφόρων ουίσκι εξαρτάται κυρίως από τον τύπο σιτηρών που χρησιμοποιείται για το πολτό.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ SCOTCH ΟΥΙΣΚΙ; 

Δεδομένου ότι όλα το ουίσκι παρασκευάζονται από πολτό δημητριακών, το Scotch δεν θα αποτελεί εξαίρεση. Προκειμένου να χαρακτηριστεί ως Scotch, το ουίσκι πρέπει να παρασκευάζεται από βυνοποιημένο κριθάρι. Τα περισσότερα σκοτζέζικα ουίσκι δεν έχουν τίποτε άλλο από κριθάρι, νερό και ζύμη. Επιτρέπεται να περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως άλλων σιτηρών καθώς και χρώμα καραμέλας. Δεν επιτρέπονται πρόσθετα ζύμωσης ή περικοπές.

Το σκοτζέζικο ουίσκι πρέπει επίσης να παλαιωθεί σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον τρία χρόνια και πρέπει να έχει ABV λιγότερο από 94,8%. Τέλος, δεν μπορεί κανένα ουίσκι να λέγεται  Scotch αν δεν έχει γίνει  100% στη Σκωτία, από σκοτζέζικα υλικά.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BOURBON;

Το ουίσκι Bourbon πρέπει να παρασκευάζεται από μείγμα σιτηρών το οποίο είναι τουλάχιστον 51% καλαμπόκι στο οποίο προστίθεται μια διαλογή μικρών σπόρων (περισσότερο σίκαλη και βυνοποιημένο κριθάρι. Η διαδικασία ζύμωσης για αυτό το μείγμα αρχίζει συχνά με ανάμειξη σε κάποιο πολτό από μια παλαιότερη παρτίδα που έχει ήδη ζυμωθεί.

Όπως και με το Scotch στη Σκωτία, το Bourbon μπορεί να χαρακτηριστεί ως Bourbon μόνο αν έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εδώ οι κανόνες είναι λίγο πιο χαλαροί με το Bourbon σε σχέση με το Scotch, αλλά υπάρχουν.

Το απόσταγμα πρέπει να αποστάζεται σε όχι περισσότερο από 80% αλκοόλη (160 proof) και να μην υπερβαίνει το 62,5% όταν τοποθετείται για παλαίωση σε νέα (καμμένα) βαρέλια αμερικάνικης δρυός, μέγιστης χωρητικότητας 200 λίτρων. Τέλος, το Bourbon δεν έχει ελάχιστη περίοδο ωρίμανσης. Μόνο το προϊόν Straight Bourbon θα πρέπει να έχει παλαίωση τουλάχιστον δύο ετών (και δεν μπορεί να έχει πρόσθετα χρώματος, γεύσης ή άλλων αποσταγμάτων).
Tα blended bourbon επιτρέπεται να περιέχουν χρωστικές, αρωματικές ύλες και άλλα αποστάγματα, εφόσον το 51% του μείγματος είναι straight bourbon. Η χρονολογία που αναγράφεται στην ετικέτα ενός blended bourbon είναι η ηλικία του νεότερου ουίσκι στο μείγμα.


ΕΙΝΑΙ ΤΟ TENNESSEE WHISKEY;

Το Tennessee Whiskey είναι straight bourbon που κατασκευάζεται στην πολιτεία του Tennessee. Οι άνθρωποι που παράγουν αυτό το ποτό , όπως ο Jack Daniels, δεν θέλουν το ουίσκι τους να χαρακτηρίζεται ως Bourbon, υποστηρίζοντας ότι είναι ο μόνος τύπος ουίσκι που βάζει το απόσταγμα να φιλτραριστεί μέσα από ξυλάνθρακα σφένδαμου, αναφερόμενη ωε διαδικασία Lincoln County. Γι΄αυτό πιστεύουν ότι το ποτό τους αξίζει να διακριθεί με ένα ξεχωριστό όνομα. Εκτός από αυτό,  ισχύουν όλοι οι κανόνες Bourbon.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΥΙΣΚΙ RYE (ΣΙΚΑΛΗΣ);

Το rye είναι το πιο δύσκολο από όλα τα ουίσκι στον ορισμό του. Ο λόγος για αυτό προέρχεται από μια ιστορική σσύμβαση για την ονομασία της σίκαλης που παράγεται στον Καναδά. Ενώ όπως πιστεύουν όλοι  το ουίσκι σίκαλης πρέπει να παρασκευάζεται κυρίως από πολτό σίκαλης, αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε.

Ιστορικά, ο Καναδάς κάνει απόσταξη σίκαλης  για όσο χρονικό διάστημα υπάρχει η χώρα και η πλειοψηφία του πολτού αποτελείται από πολτό σίκαλης. Αλλά καθώς δεν έχουν θεσπιστεί περιοριστικοί κανόνες, το Rye παράγεται τώρα από  ένα παχύρρευστο μείγμα δημητριακών,  με αναλογία σιτάρι σιταριού και σίκαλης ύψους 9: 1.

Ο μόνος κανόνας για τον χαρακτηρισμό του ουίσκι ως Rye στον Καναδά είναι να έχει 51% σίκαλη σε αυτό και να διαθέτει το άρωμα, τη γεύση και το χαρακτήρα που γενικά αποδίδεται στο καναδικό ουίσκι ... ό, τι κι αν είναι αυτό.

Στην Αμερική, το ουίσκι σίκαλης πρέπει να φτιάχνεται από πολτό που περιέχει  51% σίκαλη. Τα άλλα συστατικά που χρησιμοποιούνται συνήθως περιλαμβάνουν καλαμπόκι και κριθάρι. Όπως και το Bourbon, πρέπει να είναι παλαιώσει σε καψαλισμένα νέα βαρέλια που έχουν αποσταχθεί με ένα ABV λιγότερο από 80%.

Και πάλι, όπως και το Bourbon, μόνο το Rye που ωρίμασε πάνω από  δύο έτη μπορεί να αναφέρεται ως Straight. Υπάρχει μόνο ένας παραγωγός Rye στον κόσμο (Alberta Premium, από τον Καναδά) που παρασκευάζει ουίσκι από 100% σίκαλη.
 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΡΛΑΝΔΕΖΙΚΟ ΟΥΙΣΚΙ;     
      
Ιρλανδικό ουίσκι ονομάζεται σχεδόν οποιοδήποτε ουίσκι παλαιώνει  στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας ή στη Βόρεια Ιρλανδία. Όπως και το Scotch, πρέπει να αποσταχθεί σε ABV μικρότερο από 94,8. Πρέπει ο πολτός δημητριακών να έχει ζυμωθεί κατά τρόπο ώστε το απόσταγμα να έχει άρωμα και γεύση που προέρχεται από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Είστε ελεύθεροι να χρησιμοποιείτε όποια δημητριακά θέλετε, αλλά εάν αναμιγνύετε δύο ή περισσότερα αποσταγμένα προϊόντα, θα πρέπει να επισημαίνονται ως αναμεμειγμένα. Τέλος, το ιρλανδέζικο ουίσκι πρέπει να ωριμάσει για τουλάχιστον τρία χρόνια σε ξύλινα βαρέλια.



Ουίσκι το νερό της ζωής


Το πιο σημαντικό από τα αποστάγματα σιτηρών είναι το ουίσκι.
Ουίσκι παράγεται σε πολλές χώρες στον κόσμο, αλλά ο κύριος όγκος του έρχεται από την Σκωτία.

Το μυστικό της παραγωγής του πιθανό να μεταφέρθηκε στη Σκωτία από τους Φοίνικες εμπόρους, από τους αρχαίους Κέλτες ή Ιρλανδούς μοναχούς. Η λέξη «whisky» είναι παραφθορά του «uisge beatha», που στη γλώσσα των Gaelic (Σκοτσέζοι Κέλτες) σημαίνει «νερό της ζωής». Σταδιακά η λέξη «uisge» παραφθάρηκε σε «usky» και σιγά σιγά κατέληξε στη λέξη «whisky».

H παραγωγή του Σκωτζέζικου malt ουίσκι γίνεται από τρία μόνο συστατικά: κριθάρι, ζύμη και νερό.
Το κριθάρι βυνοποιείται ώστε να ενεργοποιηθούν τα φυσικά ένζυμα που θα μετατρέψουν το άμυλο σε σάκχαρα. Αποξηραίνονται σε ξηραντήριο, αλέθονται σε σκληρό αλεύρι(grist) και διαχέονται στον κάδο χυλοποίησης(mash tun). Το σακχαρώδες υγρό ψύχεται και αντλείται σε δοχείο ζύμωσης(washback) όπου προστίθεται η ζύμη και ξεκινάει η ζύμωση. 


Τα malt ουίσκι είναι προϊόντα διπλής (και ενίοτε τριπλής) απόσταξης από χάλκινους άμβυκες. Τα βαρέλια που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία του Σκωτζέζικου ουίσκι είναι δρύινα χωρητικότητας έως 700 λίτρα και προηγουμένως χρησιμοποιούνταν για την ωρίμανση άλλων αλκοολούχων όπως bourbon, sherry και Port. H επιλογή του βαρελιού είναι πολύ σημαντική μιας και το ουίσκι παίρνει από αυτά μέχρι και το 70% των αρωμάτων και της γεύσης του. 


Επίσης καθοριστική για τον τύπο του είναι η περιοχή στην οποία παράγεται το κάθε ουίσκι. Τέσσερις είναι οι βασικές περιοχές στη Σκοτία . Τα Highlands είναι η μεγαλύτερη περιοχή και δίνει malt στρογγυλά, με ευρεία ποικιλία ειδών. Η περιοχή του Speyside στο βορειοανατολικό άκρο των Highlands, όπου υπάρχουν συγκεντρωμένα τα περισσότερα αποστακτήρια της Σκωτίας. Σε γενικές γραμμές, εδώ μιλάμε για ουίσκι ελαφριά με κομψότητα, πολυπλοκότητα και φινέτσα, των Lowlands, που δίνει πολύ πιο ήπια και μαλακά malt και τέλος, η περιοχή του Islay βγάζει ουίσκι, που αναδεικνύουν αρώματα αλμύρας, θάλασσας, ιωδίου, αλλά και μιας βαθιάς, έντονης αλλά πάντα κομψής τύρφης.

Παρά την οικονομική κρίση οι πωλήσεις του Σκωτζέζικου Ουίσκι δείχνουν να είναι σε άνοδο-πάνω από 12%- κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2010. Σύμφωνα με μια δήλωση από την Scotch Whisky Association (SWA), οι εξαγωγές ανήλθαν σε £ 2,8 εκατ. μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου(2010).
Οι αριθμοί που αναγράφονται στις φιάλες(π.χ. 12, 18, 25 κλπ). αντιπροσωπεύουν το νεότερο απόσταγμα που περιέχεται στο blend. 



http://www.krasiagr.com/poia-einai-i-diafora-metaxy-bourbon-rye-scotch-whiskey/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου