Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Άρχισαν οι προετοιμασίες για τις εκλογικές μάχες του 2019


Άρχισαν στους κόλπους της κυβέρνησης οι τεχνικές προετοιμασίες για τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις των επόμενων μηνών.

Το υπουργείο Εσωτερικών προέβη χθες σε τρεις παραγγελίες εκλογικού υλικού, ζητώντας 77 εκατομμύρια εκλογικούς φακέλους, 87.000 διαχωριστικά παραβάν και 107.700 δεσμίδες τυπογραφικό χαρτί.


Το συνολικό κόστος υπερβαίνει τα 13,7 εκατομμύρια ευρώ.

Το ΥΠΕΣ επισημαίνει πως το υλικό πρέπει να έχει παραληφθεί έως τις 10 Απριλίου, που σημαίνει ότι από εκείνο το σημείο κι έπειτα όλα τα ενδεχόμενα είναι τυπικά ανοιχτά.

Οι κάλπες για το Ευρωκοινοβούλιο και για την αυτοδιοίκηση έχουν «κλειδώσει» για τον Μάιο, όμως τα σενάρια για την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών συνεχίζονται παρά την δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει την τετραετία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε σήμερα πως οι βουλευτικές εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν πριν τον Μάιο, όμως προσέθεσε με νόημα πως το αποτέλεσμα των καλπών εκείνου του μήνα θα είναι παράγοντες του μεγάλου κάδρου.

Επανέλαβε πάντως ότι η κυβέρνηση εργάζεται για εξάντληση της τετραετίας.



Σε πυρετώδεις εκλογικούς ρυθμούς βρίσκονται οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών προσπαθώντας να κάνουν όσο πιο εύκολη την όλη διαδικασία χωρίς να υπάρξουν παρατράγουδα στο παρά πέντε. Λόγω του ότι οι ψηφοφόροι, λοιπόν, θα κληθούν τον προσεχή Μάιο να ψηφίσουν ούτως ή άλλως σε 4 κάλπες (δημοτικές, κοινοτικές, περιφερειακές και ευρωεκλογές) και για την αποφυγή του συνωστισμού στα εκλογικά τμήματα, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τον αριθμό τους. Έτσι, από περίπου 23.000 τμήματα που είχαμε στις προηγούμενες εκλογές εφέτος θα ανέρχονται, περίπου, στα 41.000 τμήματα.

Την ίδια ώρα στο υπουργείο Εσωτερικών έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα τις νέες παραγγελίες εκλογικού υλικού ώστε να είναι όλα έτοιμα από νωρίς για τη μάχη του Μαΐου. Είχε προηγηθεί η προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια 106.000 καλπών.

Συγκεκριμένα, θα προμηθευτούν 77 εκατομμύρια εκλογικούς φακέλους έναντι του ποσού του 1.329.032,00 ευρώ, εκ των οποίων τα 11 εκατομμύρια θα είναι απόχρωσης «ανοιχτό σιέλ» και θα αφορούν στις Ευρωεκλογές. Ακολούθως για τις κοινοτικές εκλογές έχουν παραγγείλει 10 εκατομμύρια φακέλους, 22 εκατομμύρια φακέλους δημοτικών εκλογών, 22 εκατομμύρια τεμάχια φακέλων περιφερειακών εκλογών και 12 εκατομμύρια τεμάχια φακέλων βουλευτικών εκλογών. Η παράδοση των φακέλων θα πρέπει να γίνει το πρώτο 20ήμερο του Απρίλη, ένα πριν από τη διεξαγωγή τους.

Ανάλογη απόφαση υπάρχει και για την προμήθεια επαρκούς ποσότητας χαρτιού για τα ψηφοδέλτια, η οποία ανέρχεται στις 107.700 δεσμίδες με το κόστος να φτάνει στα 5.701.272 ευρώ και τελική ημερομηνία παράδοσης τη 10η Απριλίου 2019. Από τη λίστα των παραγγελιών του Υπουργείου Εσωτερικών δεν θα μπορούσε να λείπει και η αγορά επιπλέον παραβάν τα οποία θα καλύψουν τις όποιες ελλείψεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή αλλά θα «γεμίσουν» και τα νέα εκλογικά τμήματα που θα δημιουργηθούν. Το υπουργείο προχώρησε στην προμήθεια 87.000 παραβάν, με κόστος 6.688.560 ευρώ και με δυνατότητα προσαύξησης του αριθμού αυτού κατά 20% εφόσον ζητηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση.


Στο νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια οι αλλαγές του Κλεισθένη 

Στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, θα συμπεριληφθούν οι δύο αλλαγές για τον «Κλεισθένη» που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Ο υπουργός είχε πει τότε ότι ο πρόεδρος των τοπικών κοινοτήτων θα εκλέγεται ανάμεσα στους δύο πρώτους των δύο πλειοψηφούντων συνδυασμών. Παράλληλα, είχε εξαγγείλει την αύξηση του αριθμού των υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, που, πλέον, θα έχουν τη δυνατότητα να είναι έως και +50%, από 30%, του αριθμού των συμβούλων που θα εκλεγούν.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχουν και ρύθμιση για το ασυμβίβαστο των υποψηφίων σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, καθώς ο «Κλεισθένης» προβλέπει ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να παραιτηθούν από τη θέση τους ενάμιση χρόνο πριν την ημερομηνία των εκλογών. Στην προκειμένη περίπτωση όμως αυτό είναι πρακτικά αδύνατο καθώς ο νόμος ψηφίστηκε 10 μήνες πριν την διεξαγωγή τους. Έτσι θα ισχύσουν τα ασυμβίβαστα που προβλέπονταν από τον Καλλικράτη.
 
Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια έχει αποσταλεί στη γραμματεία της κυβέρνησης και αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή. Περιλαμβάνει ρυθμίσεις με στόχο τον εξορθολογισμό, την απλοποίηση και την ομογενοποίηση των διαδικασιών εξέτασης των υποθέσεων πολιτογράφησης.

Ειδικότερα, αναμορφώνεται το τεστ πολιτογράφησης ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Πολιτογράφησης, σύμφωνα με το οποίο οι υποψήφιοι θα καλούνται να απαντήσουν επιτυχώς σε 20 αντί για 30 ερωτήσεις (γλώσσα, γνώσεις γεωγραφίας, ιστορίας, πολιτικών θεσμών, πολιτικής πραγματικότητας). Οι ερωτήσεις θα επιλέγονται ηλεκτρονικά και τυχαία από μια «δεξαμενή» 300 ερωτήσεων, των οποίων οι απαντήσεις θα είναι διαθέσιμες σε σχετική ιστοσελίδα. Πρόκειται για μεταφορά του συστήματος που ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ κλπ. Με το αναμορφωμένο τεστ αναμένεται ουσιαστικά να μηδενιστεί ο χρόνος καθαρογραφής των πρακτικών, που σήμερα είναι περί τους τρεις μήνες.

Ταυτόχρονα θεσμοθετείται ειδικό ενιαίο πανελλαδικά τέστ για τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, έτσι ώστε όσοι κατόπιν εξετάσεων κρίνονται ότι κατέχουν γλωσσική επάρκεια να μην εξετάζονται στη γλώσσα από την Επιτροπή Πολιτογράφησης.

Επιπλέον, μειώνεται το παράβολο για πολιτογράφηση από 700 σε 550 ευρώ, ενώ όσοι διατηρούν βιοτικούς δεσμούς στην Ελλάδα και απουσιάζουν μέχρι 18 μήνες, η διαδικασία αναστέλλεται και επανεξετάζεται μετά την εκ νέου εγκατάσταση στη χώρα για διάστημα ισόχρονο με την απουσία τους.

Οι αποφάσεις πολιτογράφησης αλλογενών θα παίρνονται πλέον από τις περιφερειακές διευθύνσεις ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών αντί για τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, αλλαγή που αναμένεται να μειώσει τον χρόνο εξέτασης κατά 9 μήνες.

Ειδικές ρυθμίσεις για πιο εύκολη απόκτηση ιθαγένειας θα ισχύσουν για τους Ρομά, για αλλοδαπούς άνω των 65 ετών και για ΑΜΕΑ.
Όσοι αποτυγχάνουν στις εξετάσεις διατηρούν το δικαίωμα να τις επαναλάβουν όσες φορές θέλουν, αρκεί να μεσολαβεί διάστημα ενός έτους ανάμεσα στις εξεταστικές διαδικασίες.



Πηγές ΣΚΑΪ / IN.GR

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τους φακέλλους, το χαρτί κ.λ.π. το καταλαβαίνω.
Τα παραβάν δεν μπορώ να καταλάβω...Δεν τα φυλάνε να τα έχουν την επόμενη φορά;
Μήπως και οι κάλπες αγοράζονται κάθε φορά;

Κρασοπατήρ είπε...

Για την αποφυγή «συνωστισμού» λέει τα παρήγγειλαν. Πάντως είναι πολλά τα λεφτά. Είχα κάνει τη διαίρεση και μου έβγαλε σχεδόν 80 ευρώ το κόστος της κάθε μιας! Μιλάμε για μία απλή σιδεριά και 2τμ πανιού!

Δημοσίευση σχολίου