Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Mafia Shqiptare ~ Βασιλιάδες της κοκαΐνης οι Αλβανοί στη Βρετανία


Το «αλβανικό φαινόμενο» έχει διαμορφώσει τη χρήση, την παραγωγή και την οικονομία της κοκαΐνης. Το ναρκωτικό καταγράφει τη χαμηλότερη τιμή στη Βρετανία από το 1990 και η καθαρότητά του είναι η καλύτερη εδώ και μία δεκαετία, κάτι που εξηγεί τις απώλειες-ρεκόρ. Η χώρα έχει το μεγαλύτερο αριθμό νέων χρηστών στην Ευρώπη. Επιπλέον, οι κατασχέσεις ναυλωμένων κοντέινερ με ναρκωτικά που εισέρχονται στη Βρετανία, καθώς και η παραγωγή κοκαΐνης στη Νότια Αμερική βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ, αυξημένα κατά 31% σε σχέση με το 2016.

Συστηματική δουλειά, επιμονή και επαγγελματισμός είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της αλβανικής μαφίας που δραστηριοποιείται στη Βρετανία. Οι «βασιλιάδες της κοκαΐνης»,...
όπως χαρακτηρίζονται από τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να ανελιχθούν στην κορυφή της εξουσίας της ευρωπαϊκού υποκόσμου -και όχι μόνο του βαλκανικού- κάνοντας «χρυσές» δουλειές.

Οι οργανωτικές δεξιότητες της συμμορίας και το γεγονός ότι επικεντρώνονται στις συνεργασίες και όχι στις διαμάχες έχουν βοηθήσει τα μέλη της να γίνουν οι πρωταγωνιστές του «παιχνιδιού». Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος, έχουν ήδη κατακλύσει τη βρετανική αγορά, αξίας 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η βρετανική εφημερίδα, στο πλαίσιο ρεπορτάζ της, επισκέφτηκε το Ανατολικό Λονδίνο σε μια περιοχή που ελέγχει η μαφία. Η συμμορία, που αποτελείται από ντίλερ ναρκωτικών, είναι γνωστή στην περιοχή για τα περιστατικά βίας, τη δραστηριότητά τους στα social media με τις Ferrari και τους πάκους χρημάτων, τα ρολόγια Rolex, στιγμιότυπα που ενισχύουν τη φήμη τους και αποτελούν μέσο στρατολόγησης νεότερων μελών.

Τα μέλη της συμμορίας Mafia Shqiptare (αλβανική μαφία) δημιουργούν βιντεοκλίπ για να υπενθυμίσουν ότι κατέχουν τον απαραίτητο οπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό για τη δράση της. Το σημείο όπου δραστηριοποιούνται είναι κομβικό, αφού αρκετά χιλιόμετρα πέρα από τον Τάμεση βρίσκονται τα τεράστια κοντέινερ με τα εκατοντάδες κιλά κοκαΐνης.

Η άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η ζούγκλα της Λατινικής Αμερικής, αποτελεί την περιοχή όπου ξεκίνησε η ιστορία της Mafia Shqiptare. Στο ρεπορτάζ αναλύεται πώς κατάφεραν οι Αλβανοί να κατακτήσουν τη βρετανική αγορά κοκαΐνης, αναδεικνύοντας την αξία τού να συνάπτει κάποιος φιλίες μεταξύ των πιο επικίνδυνων μαφιών.


Το αλβανικό μοντέλο

Όλα ξεκινούν με ένα απλό, αλλά λειτουργικό επιχειρηματικό μοντέλο. Για χρόνια, οι διεθνείς εισαγωγείς κοκαΐνης δούλευαν ξεχωριστά από τις συμμορίες. Το κοστολόγιο είχε διάφορες διακυμάνσεις και καθορίζεται από την καθαρότητα του ναρκωτικού – καλύτερη ποιότητα, ακριβότερη τιμή.

Οι Αλβανοί άλλαξαν ολόκληρο το μοντέλο. Ξεκίνησαν να συνομιλούν απευθείας με τα κολομβιανά καρτέλ που ελέγχουν την παραγωγή κοκαΐνης κι έτσι ναύλωναν τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών απευθείας από τη Λατινική Αμερική, παραγκωνίζοντας τους διαμεσολαβητές.

Μυστικές πληροφορίες των Βρετανών ειδικών δείχνουν πώς οι Αλβανοί αποκτούν την κοκαΐνη από τα καρτέλ έναντι 4.600-6.300 ευρώ το κιλό, την ώρα που αντίπαλες συμμορίες πουλάνε 26.000 ευρώ το κιλό. Η αλβανική μαφία έφερε την ανατροπή, μείωσε την τιμή και αύξησε την καθαρότητα του ναρκωτικού, με αποτέλεσμα η ζήτηση να είναι τεράστια, πουλώντας ανεξέλεγκτες ποσότητες στη Βρετανία.

Το «αλβανικό φαινόμενο» έχει διαμορφώσει τη χρήση, την παραγωγή και την οικονομία της κοκαΐνης. Το ναρκωτικό καταγράφει τη χαμηλότερη τιμή στη Βρετανία από το 1990 και η καθαρότητά του είναι η καλύτερη εδώ και μία δεκαετία, κάτι που εξηγεί τις απώλειες-ρεκόρ.

Η χώρα έχει το μεγαλύτερο αριθμό νέων χρηστών στην Ευρώπη. Επιπλέον, οι κατασχέσεις ναυλωμένων κοντέινερ με ναρκωτικά που εισέρχονται στη Βρετανία, καθώς και η παραγωγή κοκαΐνης στη Νότια Αμερική βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ, αυξημένα κατά 31% σε σχέση με το 2016.

Ο Μοχάμεντ Κασίμ, συνεργάτης ερευνητής του Πανεπιστημίου του Leeds Beckett που μελετάει ντίλερ ναρκωτικών, χαρακτηρίζει το επιχειρηματικό μοντέλο των Αλβανών «εξαίρετο».

Σε κάθε περίπτωση, για να λειτουργήσει το αλβανικό μοντέλο απαιτείται ο έλεγχος των ευρωπαϊκών λιμανιών. Ετσι, η Mafia Shqiptare πρέπει να συνεργάζεται με την Ντραγκέτα, την πιο ισχυρή και «παγκόσμια» ιταλική μαφία, που ελέγχει το ευρωπαϊκό εμπόριο κοκαΐνης.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως υπάρχουν επαρκή στοιχεία που δείχνουν πως όχι μόνο οι Αλβανοί συνεργάζονται με την Ντραγκέτα, αλλά έχουν δημιουργήσει και από τους πιο ισχυρούς δεσμούς. Η συνεργασία τους φαίνεται πως λειτουργεί ιδανικά, γεγονός που διευκολύνει και τις δυο πλευρές.


Δίκτυο συνεργασιών

Το Ρότερνταμ στην Ολλανδία αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, καθώς καταφθάνουν εκεί οκτώ εκατομμύρια κοντέινερ κάθε χρόνο. Πολλά φτάνουν απευθείας μέσω της διαδρομής «Columbian express» προτού φτάσουν στο Χάργουιτς στο Εσεξ ή στο Χαλ. Το δεύτερο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό λιμάνι είναι η Αμβέρσα στο Βέλγιο που συνδέεται με το λιμάνι του Τάμεση, το Τίλμπουρι.
Συνολικά, τα δύο λιμάνια απασχολούν 240.000 ανθρώπους και, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες, πολλοί από αυτούς εργάζονται με την Ντραγκέτα και την αλβανική μαφία. Αυτό παρέχει τη δυνατότητα στις μαφίες για απευθείας πρόσβαση και έλεγχο της κοκαΐνης στα λιμάνια.
Ο ερευνητής Κασίμ εξηγεί και τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι εγκληματικοί κύκλοι της αλβανικής μαφίας. «Είναι έξυπνοι, επαγγελματίες και κάνουν αυτό που υπόσχονται. Πάντα παραδίδουν το προϊόν». Οπως εξηγεί ο ρεπόρτερ στον «Guardian», αυτό οφείλεται στην «μπέσα» των Αλβανών.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου