Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Τελεσίγραφο ΗΠΑ στην Τουρκία: Αν πάρετε S-400, φεύγετε από το ΝΑΤΟ


Σαφές τελεσίγραφο έστειλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, να διαλέξει αν θέλει να μείνει στο ΝΑΤΟ ή να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, ανεβάζοντας στο «κόκκινο» την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών για αυτό το θέμα.

Το τελεσίγραφο ήρθε διά στόματος...
Μάικ Πενς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη σύνοδο για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ενέτεινε τις πιέσεις προς την Αγκυρα να αποσυρθεί από τη συμφωνία με τη Μόσχα, μια υπόθεση που έχει μπλοκάρει και την παράδοση αμερικανικών F-35 στην Τουρκία.


«Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει. Θέλει να παραμείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης λαμβάνοντας τέτοιες παράτολμες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πενς.

Λίγο νωρίτερα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, υπενθύμισε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως δεν θα παραμείνει άπραγος την ώρα που οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ «αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας που απειλούν τη συνοχή της συμμαχίας μας».


Η απάντηση της Αγκυρας
Η απάντηση της Τουρκίας, στο αμερικανικό τελεσίγραφο, δεν άργησε να έρθει. Ο Φουάτ Οκτάι έθεσε στις ΗΠΑ το τουρκικό δίλημμα.
«Οι ΗΠΑ πρέπει να διαλέξουν. Θέλουν να παραμείνουν σύμμαχος της Τουρκίας ή θα ρισκάρουν τη φιλία μας ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τρομοκράτες για να υπονομεύσουν την άμυνα του συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ έναντι των εχθρών του;», έγραψε στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πένς μιλά στη Σύνοδο για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον (AP Photo/Cliff Owen)Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πένς μιλά στη Σύνοδο για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον (AP Photo/Cliff Owen)


Τσαβούσογλου: Τελειωμένη υπόθεση, δεν κάνουμε πίσω

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τονίσει ότι η Αγκυρα δεν θα κάνει πίσω στην αγορά των ρωσικών S-400.
«Είναι μια υπόθεση που έχει τελειώσει και δεν θα γυρίσουμε πίσω», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Πρότεινε ακόμη τη δημιουργία τεχνικής ομάδας εργασίας για το θέμα.
«Δεν θα ενσωματωθεί στο σύστημα του ΝΑΤΟ... ως εκ τούτου προτείνουμε στις ΗΠΑ να δημιουργήσουμε μια τεχνική ομάδα εργασίας που θα εξασφαλίσει ότι το σύστημα αυτό δεν θα αποτελεί απειλή, ούτε για τα (αμερικανικά) F-35 ούτε για τα συστήματα του ΝΑΤΟ», είπε για τους ρωσικούς S-400.

Πηγή: iefimerida.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και θα πάρει τους S-400, και θα της δώσουν και τα F-35! Αυτά τα λόγια είναι απλά για να λέγονται. Οι γεωπολιτικοί στόχοι των "μεγάλων" δεν αλλάζουν τόσο εύκολα, ή υπό το κράτος θυμού.

Να σημειώσουμε ότι αυτά που γράφονται στα εγχώρια ΜΜΕ (και σε μεγάλο μέρος του εγχώριου Διαδικτύου), ότι οι ΗΠΑ θα πετάξουν έξω απο το ΝΑΤΟ την Τουρκία, είναι βλακείες καραμπινάτες. Στο ΝΑΤΟ ΔΕΝ προβλέπεται αποβολή κράτους-μέλους. Ούτε κάν αναστολή της ιδιότητας του μέλους. Μόνον οικειοθελής αποχώρηση προβλέπεται.

Καλά θα κάνουν οι εγχώριοι αρδ (και τα χαζά του Διαδικτύου) να μάθουν πέντε πράγματα, πριν εκφράσουν τη γνωμούλα τους. (Αυτά γιά αποβολή μέλους και αναστολή ιδιότητας μέλους ισχύουν στον ΟΗΕ. Όχι στο ΝΑΤΟ, όχι στην ΕΕ.)

Δημοσίευση σχολίου