Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Στη Δανία η Αριστερή κυβέρνηση «μπλοκάρει» την επιστροφή παιδιών από γονείς τζιχαντιστές ~ Στη Δανεία του Νότου...


Την απόφαση της κυβέρνησης να μην δεχθεί την επιστροφή περίπου 30 παιδιών τζιχαντιστών από τη Συρία και το Ιράκ, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν.

Η επικεφαλής του αριστερού κόμματος και πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνασπισμού στη Δανία, αιτιολόγησε την απόφασή της λέγοντας πως αν έρθουν τα παιδιά, θα ανοίξουν την πόρτα στην επιστροφή και των γονιών τους, κάτι που δεν μπορεί να επιτραπεί για λόγους ασφαλείας.



Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου 30.000 παιδιά τζιχαντιστών βρίσκονται εγκλωβισμένα στο Ιράκ και τη Συρία. Τα περισσότερα είναι παιδιά Ιρακινών, ωστόσο το ένα τρίτο περίπου, δηλαδή περίπου 10.000 παιδιά, προέρχονται από γονείς που ταξίδεψαν από ευρωπαϊκές ή άλλες χώρες, προκειμένου να ενταχθούν στον ISIS.

«Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να χωρίσουμε τις μητέρες από τα παιδιά τους», τόνισε η Μέτε Φρεντέρικσεν, τονίζοντας ότι «αυτές οι γυναίκες δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας».

Όπως αναφέρει σε έκθεσή της η κυβέρνηση της Δανίας, υπάρχει μία λίστα με 36 τζιχαντιστές που ταξίδεψαν στη Συρία και το Ιράκ και τα παιδιά που ζητούν άσυλο, είναι περίπου 30.

Τον Οκτώβριο που πέρασε, το κοινοβούλιο της Δανίας ψήφισε νόμο, με βάση τον οποίο οι αρχές μπορούν να αφαιρέσουν το δανέζικο διαβατήριο από πολίτες που ταξίδεψαν εκτός χώρας, προκειμένου να ενταχθούν σε στρατιωτικές ομάδες ή τρομοκρατικές οργανώσεις. Μέχρι τώρα, δύο άντρες επιχείρησαν να εισέλθουν στη Δανία, με αποτέλεσμα να συλληφθούν και να τους κατασχεθούν τα διαβατήρια.

Π.Θ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου