Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Πιάσανε αρχαιοκάπηλο με κεφαλή κούρου μεγάλης αρχαιολογικής αξίας pics+vid


Αρχαία κεφαλή Kούρου μοναδικής αρχαιολογικής αξίας εντοπίστηκε από την Ασφάλεια Αττικής
Συνελήφθη ημεδαπός που την κατείχε παράνομα και αναζητούσε αγοραστές έναντι (500.000) ευρώ

Αρχαίο μνημείο αρχαϊκής εποχής (6ου αιώνα π.Χ.), ιδιαίτερα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, εντοπίστηκε από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Πρόκειται για κεφαλή Κούρου, μεγαλύτερη του φυσικού μεγέθους (40 εκ.), με σωζόμενο τμήμα λαιμού, με αστραγαλωτή κόμμωση, από ασβεστόλιθο ή πωρόλιθο, προερχόμενη από αρχαίο επαρχιακό εργαστήριο, που την καθιστά μοναδικής αρχαιολογικής αξίας.
Για την υπόθεση συνελήφθη χθες Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019, στη Νεμέα Κορίνθου, ημεδαπός που κατείχε παράνομα το αρχαίο μνημείο, το οποίο είχε αποκρύψει ανάμεσα σε πέτρες σε αγροτική οδό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ο συλληφθείς ημεδαπός αναζητούσε αγοραστές με σκοπό την πώληση του αρχαίου μνημείου έναντι (500.000) ευρώ.
Η αρχαιότητα κατασχέθηκε και επιδείχτηκε στην Προϊσταμένη του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία γνωμάτευσε ότι εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων.
Το κατασχεθέν αντικείμενο φωτογραφήθηκε από συνεργείο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και θα παραδοθεί στο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου.
Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου. 











Και δεύτερο συμβάν!

24-12-2019: Συνελήφθησαν δύο (2) ημεδαποί για παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων

Συνελήφθησαν, απογευματινές ώρες της 20-12-2019 στον Κορυδαλλό και στον Πειραιά, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, δυο (2) ημεδαποί, ηλικίας 42 και 61 ετών, για παράνομη κατοχή αρχαίων κινητών μνημείων.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος καθώς και για παράβαση του νόμου περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης για παράνομη κατοχή από ημεδαπό αρχαίων κινητών μνημείων, κλιμάκιο αστυνομικών της ανωτέρω Υπηρεσίας, εντόπισε τους ανωτέρω και μετά από έρευνα στην οικία τους και σε επαγγελματικό χώρο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, δύο (2) αρχαία κινητά μνημεία.
Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες επιδείχθηκαν σε αρμόδιους αρχαιολόγους της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιά , οι οποίοι γνωμάτευσαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πρόκειται για:
  • Έναν (1) πήλινο, οξυπύθμενο εμπορικό αμφορέα, προέλευσης από τη νήσο Σάμο ή Θάσο, Κλασσικής εποχής αντικείμενο προερχόμενο από ναυάγιο
  • Ένα (1) νεολιθικό πήλινο εδώλιο καθιστής γυναικείας μορφής που αναπαριστά τη Θεά της Γονιμότητας (4.000 π.Χ.)
Επίσης, βρέθηκε και κατασχέθηκε πιστόλι-συσκευή εκτόξευσης κροτίδων και φωτοβολίδων.
Τα κατασχεθέντα αρχαία αντικείμενα θα παραδοθούν για φύλαξη στην Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά.













0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου