Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Ω, Θεέ μου! Ο Μητσοτάκης συμφώνησε η Ελλάδα να παίρνει όλους τους "πρόσφυγες" από Λιβύη


Σε συμφωνία κατέληξαν τελικά, σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σχετικά με την ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Η άρση του αδιεξόδου, σύμφωνα με πληροφορίες, επιτεύχθηκε χάρη στην Αθήνα, η οποία δέχθηκε να οριστεί ελληνικός λιμένας ως «λιμάνι πρώτης αποβίβασης» τυχόν προσφύγων και μεταναστών που θα διασωθούν στο πλαίσιο των περιπολιών.


Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα (μέχρι στιγμής) που διέθεσε λιμάνι της για αυτόν το σκοπό.

Συμφωνήθηκε ότι οι διασωθέντες θα διανέμονται στη συνέχεια σε όλες τις χώρες που θα παρέχουν εναέρια ή πλωτά μέσα στην επιχείρηση. Επιπλέον, η Ελλάδα θα μπορεί ανά τέσσερις μήνες να αποσύρει το λιμάνι της από το ρόλο αυτό αν κρίνει ότι επιβαρύνεται δυσανάλογα. Το κόστος της μεταφοράς και της διαμονής των διασωθέντων θα καλύπτεται από κοινοτικούς πόρους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζ. Μπορέλ δήλωνε τη Δευτέρα ότι «δυστυχώς» δεν είχε προκύψει στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών συμφωνία για την «Ειρήνη». «Εκκρεμούν κάποια ζητήματα» σχετικά με την κατανομή στα κράτη-μέλη προσφύγων και μεταναστών που θα διασωθούν στο πλαίσιο της επιχείρησης, ανέφερε ο κ. Μπορέλ. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει στην επιχείρηση με πλωτά αλλά και με εναέρια μέσα – δέσμευση την οποία επανέλαβε τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας.


https://www.kathimerini.gr/1070907/article/epikairothta/politikh/ee-h-ellhnikh-prosfora-poy-3ekleidwse-thn-eirhnh



Προσωπικά, αν και θέλω να πιστεύω ότι αυτή η ενέργεια έχει να κάνει με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας (ΑΟΖ, κλπ), νότια της Κρήτης, κρατώ μικρό καλάθι, γιατί εάν ήθελε ο Κυριάκος να προασπίσει την ΑΟΖ, θα προέβαινε σε ΑΝΑΚΥΡΗΞΗ ΤΗΣ.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου