Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Προσωρινός αριθμός ασφάλισης - περίθαλψης: Από σήμερα ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους αιτούντες άσυλο


Από σήμερα, τίθεται σε εφαρμογή η απόδοση του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού σε όλους ανεξαιρέτως τους αιτούντες άσυλο.

Προηγήθηκε η ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), σε συνεργασία με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) και την Υπηρεσία Ασύλου. Θα ακολουθήσει μέχρι τα μέσα Απριλίου η μαζική έκδοση του αριθμού Π.Α.Α.Υ.Π.Α., για το σύνολο των προσφύγων και μεταναστών λαθροεισβολέων που φιλοξενούνται, σήμερα, στην ελληνική επικράτεια.

Επισημαίνεται ότι ο Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης, εκδίδεται αυτόματα με το δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία από την Υπηρεσία Ασύλου και εξασφαλίζει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Η πιθανή απόρριψη της αίτησης ασύλου συνεπάγεται την αυτόματη απενεργοποίηση του, ενώ, (ναι, ναι, ναι) αντίθετα, σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, προβλέπεται η μετάπτωση του σε Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α).

Τέλος, οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να αναζητούν εύκολα τον προσωπικό τους αριθμό μέσω της ιστοσελίδας του amka.gr και δε θα απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης για την λήψη υπηρεσιών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πηγή: https://www.skai.gr/news/greece/prosorinos-arithmos-asfalisis-perithalpsis-apo-simera-se-olous-tous-aitountes-asylo


*Εάν χρειαστείτε εσείς ή κάποιος οικείος σας χειρουργείο ή κάποια εξέτεαση ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ, γιατί οι επενδυτές-μπολιαστές δεν έρχονται από κράτη που φημίζονται για το σύστημα υγείας τους, οπότε θα κάνουν χρήση του δικού μας συστήματος που φτιάχτηκε -όπως φτιάχτηκε- με το αίμα και τον ιδρώτα όλων μας, ενώ μέχρι και στα επείγοντα δεν μπορούμε ελέω γύφτων να πατήσουμε.




40.000 θέσεις φιλοξενίας για τους αιτούντες άσυλο - Στον πάγο οι κλειστές δομές
 
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε ότι αυξάνονται κατά 15.000 οι θέσεις για τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν κάνει αίτηση ασύλου
Θεαματική αύξηση των θέσεων φιλοξενίας σε διαμερίσματα για τους αιτούντες άσυλο, "πρόσφυγες και μετανάστες", ανακοίνωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Σε ανακοίνωσή του, θέτει στόχο οι θέσεις αυτές να αυξηθούν στις 40.000 το 2021 έναντι 25.516 σήμερα, γεγονός που υποδηλώνει και μια αλλαγή στάσης απέναντι στους αιτούντες άσυλο για τους οποίους μέχρι πρόσφατα και ειδικά με αφορμή την κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, είχε επικρατήσει η λογική των κλειστών δομών ενώ είχαν μπει στη συζήτηση και τα ακατοίκητα νησιά.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου, ο κ. Μηταράκης είχε ανακοινώσει ότι περίπου 11.000 άτομα που φιλοξενούνταν μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων σε δομές λαμβάνοντας και χρηματική ενίσχυση, θα έπρεπε να αποχωρήσουν επειδή στο μεταξύ έγιναν δεκτές οι αιτήσεις ασύλου που είχαν καταθέσει. Στην χθεσινή ανακοίνωση όμως, αναφέρεται ότι θα παραμείνουν έως τις 31 Μαΐου «ως μέτρο προφύλαξης από τον κορονοϊό».

Με την απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, «τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα στέγασης «ESTIA II», επανακαθορίζονται οι όροι εισαγωγής και παραμονής σε αυτό, καθώς και οι προϋποθέσεις για την διακοπή και τον τερματισμό των υλικών συνθηκών υποδοχής ή και την παράταση παροχών σε ειδικές κατηγορίες δικαιούχων διεθνούς προστασίας».


Μισθώσεις διαμερισμάτων

Το πρόγραμμα ESTIA πραγματοποιείται κυρίως με μισθώσεις διαμερισμάτων σε όλη την χώρα και μέχρι και τις 23 Μαρτίου είχαν δημιουργηθεί 25.516 θέσεις στέγασης. Με την απομάκρυνση όσων έχουν λάβει άσυλο στην Ελλάδα, λέει η ίδια ανακοίνωση, «αναμένεται να προκύψουν 6.000 θέσεις στέγασης εντός του β’ τριμήνου, ενώ παράλληλα στόχος του προγράμματος είναι να αυξηθούν τελικά οι θέσεις το 2020 στις 30.000 και το 2021 στις 40.000. «Οι επιπλέον αυτές θέσεις θα διατεθούν για την αποσυμφόρηση των νησιών», επισημαίνεται. Σημειώνεται επίσης πως «το πρόγραμμα υλοποιείται με ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ενώ ο συντονισμός εναπόκειται στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο θα αναλάβει την πλήρη διαχείριση του προγράμματος εντός του έτους, ενώ η χρηματοδότηση προκύπτει από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

https://www.ethnos.gr/ellada/97179_40000-theseis-filoxenias-gia-toys-aitoyntes-asylo-ston-pago-oi-kleistes-domes


Σε καραντίνα λαθροεισβολείς που βγήκαν με βάρκα στη Λέσβο - Μεταφέρθηκαν σε παρεκκλήσι


Πλαστική βάρκα με 39 λαθροεισβολεις αφγανικής και αφρικανικής καταγωγής έφτασε σήμερα το πρωί σε παραθαλάσσια περιοχή της Κλειούς στη βόρεια Λέσβο, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης επτά μποφόρ.

Μεταφέρθηκαν σε ένα παρεκκλήσι έξω από το χωριό, όπου και θα παραμείνουν τουλάχιστον για 14 μέρες σε καραντίνα στο πλαίσιο των αποφάσεων για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.


Υπενθυμίζεται ότι λαθροεισβολείς στα όρια του Δήμου Δυτικής Λέσβου παραμένουν σε απομόνωση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, στο λιμάνι της Πέτρας και στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου Μανταμάδου.

Επίσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr,  ένας αριθμός λαθροεισβολέων διαμένουν και στο λιμάνι της Μυτιλήνης μέσα σε παλιά λεωφορεία.

Τον Μάρτιο συνολικά και σύμφωνα με στοιχεία της γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, στα νησιά του βορείου Αιγαίου πέρασαν 1280 λαθροεισβολείς. Από αυτούς 851 πέρασαν στη Λέσβο, 415 στη Χίο και 216 στη Σάμο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, stonisi.gr




 

1 σχόλια:

dimitra είπε...

Πόση ευθύνη ξεχνάμε να δώσουμε στους συνέλληνες μας που παραχωρούν τα σπίτια τους στο να μένουν αλλοδαποί, μόνο για το χρήμα!

Δημοσίευση σχολίου