Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Γιατί εχθρεύονται τα αρχαία ελληνικά;

Καταργείται η διδασκαλία των λατινικών και των αρχαίων ελληνικών. Πού; Στο τμήμα κλασικών σπουδών του Πρίνστον. Γιατί; Πρώτον για να προσελκύσουν περισσότερους φοιτητές, άρα λιγότερες περικοπές στη χρηματοδότηση. Δεύτερον και κυριότερον: επειδή τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά θεωρούνται εργαλεία του «συστημικού ρατσισμού». 

Στις δοτικές και στις αφαιρετικές τους στηρίχθηκε το οικοδόμημα της υπεροχής του Δυτικού Πολιτισμού και η...

αποικιοκρατία του 19ου και του 20ού αιώνα. Με δυο λόγια οι απόφοιτοι κλασικών σπουδών δεν θα είναι σε θέση να κατανοήσουν ούτε μια φράση από τον Πλάτωνα ή τον Κικέρωνα στη γλώσσα τους. Θα μου πείτε υπάρχουν οι μεταφράσεις. Σωστό. Αφού υπάρχουν οι αξονικές, τότε για ποιο λόγο οι φοιτητές της ιατρικής να μαθαίνουν ανατομία; Το περασμένο Σάββατο η «Κ» δημοσίευσε επιστολή στην οποία ο κ. Μιχάλης Μόσχος εξέθετε την περίπτωση του Παντίλα Περάλτα. Γιος μεταναστών από τη Δομινικανή Δημοκρατία κατάφερε να γίνει επιφανής καθηγητής κλασικών σπουδών στο Πρίνστον. Τώρα πρωτοστατεί κι αυτός στην κατάργηση της διδασκαλίας των κλασικών γλωσσών με τα γνωστά επιχειρήματα περί ρατσισμού και σύνδεσής τους με την αποικιοκρατία.

 


 

Δεν έχουμε να κάνουμε με νευρική κρίση της συγκυρίας. Έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο το οποίο έχει ρίζες μέσα στον χρόνο, μια πολιτισμική κατάθλιψη η οποία ταλαιπωρεί τη Δύση δεκαετίες τώρα. Κινητήρια δύναμή της τα συμπλέγματα ενοχής που έχουν καθηλώσει τον ψυχισμό του πολιτισμού μας. Και του προκαλούν αυτοκτονικές τάσεις. Διότι στην πραγματικότητα περί αυτοκτονίας πρόκειται. Τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά συνδέουν τη σημερινή Ευρώπη με τον Διαφωτισμό και την Αναγέννηση και μέσω αυτών με τη Ρώμη και την Ελλάδα, που έδωσαν το περίγραμμα του πολιτισμού μας. Αν εξορισθούν από τη γενική παιδεία, αν εγκλεισθούν ως αντικείμενο μελέτης στα εργαστήρια κάποιων ειδικών, ο Ευρωπαίος ή ο Αμερικανός του 21ου αιώνα δεν θα μπορεί να αντιληφθεί τι τον συνδέει με τον 15ο αιώνα και τον Ραφαήλο, πολλώ μάλλον με τον πολιτισμό που έφτιαξε την Ακρόπολη. Η μόνη περίοδος που στην Ευρώπη είχε διακοπεί η επικοινωνία με την κλασική αρχαιότητα ήταν οι «Σκοτεινοί Αιώνες» που μεσολάβησαν ανάμεσα στην Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και στον Μεσαίωνα.

Με αφορμή την «υπόθεση Dior» που μας διασκέδασε κάπως από την πλήξη των στατιστικών του κορωνοϊού, κάποιοι υποστήριξαν ότι η Ακρόπολη δεν χρειάζεται διαφήμιση. Φοβάμαι ότι δεν μπορούν να διαβάσουν τα σημεία των καιρών. Σήμερα κυριαρχεί ο πολιτισμικός νεοπλουτισμός, διότι απ’ αυτόν πάσχουν όσοι δεν αναγνωρίζουν την αξία του αρχαίου πλούτου. Η αρχαία ελληνική υπόθεση χρειάζεται «διαφήμιση». Όσο η Δύση περιορίζει την αξία του κλασικού κόσμου, τόσο η Ελλάδα οφείλει να την αναδεικνύει. Το οφείλει στην Ευρώπη.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου