Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Άγαμες Θυγατέρες ~ Βγάλτε κομπιουτεράκι για την πράξη


Γιατί να δικαιούνται τόσο γενναιόδωρη σύνταξη μόνο οι άγαμες θυγατέρες θανόντων δημοσίων υπαλλήλων; Τα ορφανά των ιδιωτικών υπαλλήλων είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού; Γιατί μόνο οι θυγατέρες κι όχι και οι υιοί. Πόσο μας στοιχίζουν κάθε χρόνο οι περιβόητες "Άγαμες Θυγατέρες";

Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων αυτών των συντάξεων εκτιμάται σε περισσότερες από 32.000.

Υπενθυμίζεται ότι απο την 1η Ιανουαρίου του 2013 έχει επιβληθεί πλαφόν (δηλαδή τόσες δεκαετίες έπαιρναν πολύ μεγαλύτερες) σε αυτή την κατηγορία των συντάξεων,...
οι οποίες μπορούν να φτάνουν μέχρι τα 720 ευρώ ενώ αναστέλλεται η καταβολή τους αν υπάρχουν εισοδήματα από άλλες πηγές που υπερβαίνουν σε μηνιαία βάση το ύψος αυτό.


Εγώ σε βάζω 500 ευρώ μέσο όρο επί 32.000 = Κάθε μήνα περίπου 16.000.000 ευρώ!

Το χρόνο δηλαδή τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ.

Προ μνημονίου, το ποσό αυτό ήταν υπερδιπλάσιο!


Ο πρώτος νόμος για τις συντάξεις αυτές θεσπίστηκε επί χούντας. Προφανώς για να εξασφαλίσουν οι στρατιωτικοί τις κόρες τους σε περίπτωση που δεν παντρεύονταν. Την περίοδο της μεταπολίτευσης ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ζήτησε από τους ασφαλιστικούς φορείς να πάρουν θέση στο ζήτημα αυτό. Το Δημόσιο απάντησε ότι μπορεί να χορηγεί συντάξεις στις άγαμες δια βίου - εφόσον παραμένουν άγαμες και αδιόριστες στο Δημόσιο - ενώ οι υπόλοιποι φορείς δέχτηκαν μόνο μέχρι την ενηλικίωση των κοριτσιών ή διαζευκτικά το 24ο έτος, εφόσον σπουδάζουν. Έτσι λοιπόν, μπήκαν στη σχετική διάταξη και οι κόρες των υπαλλήλων και συνταξιούχων του Δημοσίου (επεκτατική ισότητα). Εξάλλου τη δεκαετία του '70 ήταν ελάχιστες οι γυναίκες που δεν παντρεύονταν και άρα το κόστος ήταν πολύ μικρό

Όμως οι κυβερνήσεις των δύο επόμενων δεκαετιών έκαναν δύο μεγάλα λάθη: διόριζαν ασύστολα υπαλλήλους στο Δημόσιο - από τους 160.000 έφτασαν κάνα εκατομμύριο - και δεν έβλεπαν ότι η δομή της κοινωνίας αλλάζει και ολοένα και περισσότερες γυναίκες δεν είχαν ως επιλογή τους το γάμο. Θα έπρεπε από τις αρχές του '90 ακόμη, οι συντάξεις αυτές να καταργηθούν με εξαίρεση τις ήδη θεμελιωμένες και καταβαλλόμενες, τα ανήλικα και τα ανάπηρα κορίτσια.



Φτάσαμε στο 2013 και...

Εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) που θα προβλέπει την επιβολή πλαφόν στα 720 ευρώ, για τις συντάξεις των περίπου 32.000 άγαμων θυγατέρων. 

Να σημειωθεί ότι, το Μνημόνιο 3 έχει θέσει εισοδηματικά όρια που οδηγούν σε μείωση ή ακόμη και σε αναστολή καταβολής της σύνταξης των άγαμων θυγατέρων, θανόντων συνταξιούχων του δημοσίου. 

Όλα τα θέματα θα ρυθμίζονται με τη σχετική εγκύκλιο που πρόκειται να αποστείλει τις επόμενες ημέρες το ΓΛΚ προς τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιβολή ανώτατου ορίου θα ισχύσει  αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, με τις περικοπές γι΄ αυτό το μήνα να γίνονται σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο και μέχρι το Μάιο. Με βάση όσα έχουν ψηφιστεί στο τρίτο μνημόνιο η περικοπή αφορά μόνο κύριες συντάξεις των άγαμων θυγατέρων. Αυτό σημαίνει ότι δεν περικόπτονται τυχόν επικουρικές συντάξεις και μερίσματα.

Στην περίπτωση που υπάρχουν εισοδήματα από άλλες πηγές (πχ ενοίκια ή μισθός) τότε υπάρχει αναλογική μείωση της σύνταξης ή ακόμα και αναστολή της. Το όριο που μπαίνει είναι τα 8.640 ευρώ, που αποτελούν το συνολικό ποσό της ετήσιας σύνταξης. Στην περίπτωση που τα εισοδήματα από άλλες πηγές είναι μεγαλύτερα από αυτό το όριο τότε η σύνταξη αναστέλλεται. 

Εάν όμως είναι μικρότερα, τότε γίνεται αναλογική μείωση της σύνταξης. 

Βάσει υπολογισμών, οι μειώσεις στις συντάξεις αυτές, με ανώτατο όριο τα 720 ευρώ, θα κυμανθούν από 80 έως και 580 ευρώ το μήνα. 

Οι μεγάλες μειώσεις αφορούν στον υπολογισμό των εισοδημάτων από άλλες πηγές. Για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων αυτών, λαμβάνονται υπόψη οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του έτους 2012, δηλαδή τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011. Επειδή όμως οι περικοπές εφαρμόζονται από τον Ιανουάριο του 2013 και μετά, μπορεί να αποφασιστεί η αναστολή μιας σύνταξης για εισοδήματα που δεν υφίστανται. 

Για παράδειγμα, άγαμη θυγατέρα εισπράττει κύρια σύνταξη 1.000 ευρώ το μήνα και επικουρική άλλα 200 ευρώ. Από τον Φεβρουάριο η κύρια σύνταξη θα περιοριστεί στα 720 ευρώ το μήνα, άρα θα έχει μια μείωση 280 ευρώ σε μηνιαία βάση, ενώ η επικουρική σύνταξη θα παραμείνει ως έχει. Στην περίπτωση που η ίδια θυγατέρα έχει εισόδημα από ενοίκιο της τάξης των 400 ευρώ το μήνα, τότε η κύρια σύνταξη θα μειωθεί ακόμα περισσότερο φτάνοντας μόλις τα 320 ευρώ το μήνα.



Τι πραγματικά συμβαίνει με τις άγαμες θυγατέρες 




Αναδρομικά, κόπηκαν ή και διακόπηκαν οι συντάξεις σε χιλιάδες άγαμες θυγατέρες που ξεπερνούσαν το πλαφόν, όπως αυτό προβλέφθηκε με το δεύτερο Μνημόνιο. Τα εισοδηματικά κριτήρια και το πλαφόν των 720 ευρώ που οριοθετήθηκε από τον περασμένο Νοέμβριο, εφαρμόστηκε αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα οι περικοπές να είναι ακόμη μεγαλύτερες. Σκηνές απείρου κάλους εκτυλίχθησαν τις προηγούμενες ημέρες έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με άγαμες θυγατέρες που διαμαρτύρονταν ότι, ενώ λάμβαναν σύνταξη κοντά στα 1.000 ευρώ, βρέθηκαν τώρα να παίρνουν μόλις 130 ευρώ το μήνα.

Εχθές, οι
  άγαμες θυγατέρες –τουλάχιστον κάποιες από αυτές– απέστειλαν επιστολή στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στην οποία αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Στήσατε στον τοίχο και εκτελέσατε εν ψυχρώ κάποιες χιλιάδες γυναίκες».

Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι  πρόκειται για δολοφονία της «κοινής λογικής και της δικαιοσύνης», αφού δεν φτάνει που οι συντάξεις αυτές περικόπτονται στα επίπεδα των 720 ευρώ, αλλά οι περικοπές αυτές προκύπτουν από τα δηλωμένα εισοδήματα του 2011.

Αυτό που υποστηρίζουν δηλαδή οι άγαμες θυγατέρες, είναι ότι πέρα από αυτή καθ’ αυτή την περικοπή, άδικος είναι ο τρόπος υπολογισμού και ο έλεγχος των εισοδημάτων από άλλες πηγές. Επισημαίνουν δηλαδή, ότι για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων αυτών, λαμβάνονται υπόψη οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του έτους 2012, δηλαδή τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011. Επειδή όμως οι περικοπές εφαρμόζονται, τον Αύγουστο, αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2013 και μετά, υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψει μείωση έως και αναστολή μιας σύνταξης για εισοδήματα που δεν υφίστανται πλέον.

Οι άγαμες θυγατέρες θεωρούν ότι πίσω από την περικοπή ή ακόμα και την αναστολή της σύνταξής τους, κρύβεται ανάλογη απόφαση που θα περιλαμβάνει όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρήθηκαν οι ίδιες απλά «ο αρχικός αδύναμος κρίκος».

Η διάταξη εφαρμόζεται με 7 μήνες καθυστέρηση και έτσι η μείωση στις συντάξεις είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού παρακρατούνται και αναδρομικά ποσά συντάξεων που χορηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Η επιστολή, που παραδόθηκε και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, καταλήγει με τις άγαμες θυγατέρες να καλούν να πρυτανεύσει η λογική και το συναίσθημα δικαίου και να ζητούν να μην εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος νόμος ο οποίος «μόνο δεινά θα αποφέρει σε όλους, χωρίς κανένα απολύτως όφελος».

Βάσει των υπολογισμών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, πρόκειται για 32.000 περιπτώσεις άγαμων θυγατέρων. Με βάση τη μνημονιακή δέσμευση ορίστηκε πλαφόν στις συντάξεις αυτές στα 720 ευρώ. Το όριο αυτό αφορά μόνο κύριες συντάξεις, άρα δεν επηρεάζει επικουρικές και μερίσματα. Ταυτόχρονα όμως τέθηκαν και εισοδηματικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα στην περίπτωση που υπάρχουν εισοδήματα από άλλες πηγές (πχ ενοίκια ή μισθός) τότε υπάρχει και αναλογική μείωση της σύνταξης ή ακόμα και αναστολή της. Το όριο που μπαίνει είναι τα 8.640 ευρώ, που αποτελούν το συνολικό ποσό της ετήσιας σύνταξης. Στην περίπτωση που τα εισοδήματα από άλλες πηγές είναι μεγαλύτερα από αυτό το όριο, τότε η σύνταξη αναστέλλεται. Εάν όμως είναι μικρότερα, τότε γίνεται αναλογική μείωση της σύνταξης.

Τα στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν ότι η μηνιαία σύνταξη των άγαμων θυγατέρων, πριν από τις περικοπές κυμαινόταν μεταξύ  800 έως 1.300 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, με δεδομένο ότι το ανώτατο όριο καταβολής της σύνταξης ορίστηκε ότι είναι τα 720 ευρώ, οι μειώσεις μπορεί να φτάσουν έως και τα 580 ευρώ το μήνα. Με τον συνυπολογισμό και των πρόσθετων εισοδημάτων, μπορεί ακόμη και να ανασταλεί.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Άγαμη θυγατέρα εισπράττει κύρια σύνταξη 950 ευρώ το μήνα και επικουρική άλλα 250 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με τις διατάξεις του τρίτου μνημονίου η κύρια σύνταξη θα περιοριστεί στα 720 ευρώ το μήνα, άρα θα έχει μια μείωση 230 ευρώ σε μηνιαία βάση, ενώ η επικουρική σύνταξη θα παραμείνει ως έχει. Στην περίπτωση που η ίδια θυγατέρα έχει εισόδημα από ενοίκιο της τάξης των 400 ευρώ το μήνα, τότε η κύρια σύνταξη θα μειωθεί ακόμα περισσότερο φτάνοντας μόλις τα 320 ευρώ το μήνα.

Έστω άγαμη θυγατέρα με μηνιαία κύρια σύνταξη 1.000 ευρώ. Εάν εισπράττει από ενοίκια 800 ευρώ το μήνα τότε θα υποστεί αναστολή της σύνταξης. Ο λόγος είναι ότι αρχικά θα υπάρξει μείωση της σύνταξης έως το όριο των 720 ευρώ το μήνα. Επειδή όμως το ετήσιο εισόδημα είναι υψηλότερ
ο από το όριο των 8.640 ευρώ και για την ακρίβεια είναι 9.200 ευρώ, τότε η καταβολή της σύνταξης θα ανασταλεί.




Οπότε... 32.000 περιπτωσεις αγαμων θυγατερων. Μέσος ορος συνταξης 1000 ευρώ τον μηνα, και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Αν υποθέσουμε πως η διαφορά με τον θανόντα πατέρα είναι μία γενιά, 30 έτη δηλαδη, οι άγαμες θυγατέρες εισπράττουν αυτό το επίδομα κατά μέσο όρο από τα 30 τους έτη.

Προσδόκιμο ζωής στις γυναίκες τα 80 χρόνια, αρα το "επιδομα" για κάθε μία είναι κατά μέσο όρο 50 χρονια συνταξη x 12 μηνες Χ 1000 ευρώ = 600 χιλιάδες η κάθε μία (χωρίς να υπολογισω το κόστος της περίθαλψης).

600 χιλιάδες ευρώ η κάθε μία.

600.000 x 32.000 δικαιούχες = 19,2 δις ευρώ...


Ποιές είναι οι τόσες πολλές υπηρεσίες που πρόσφεραν οι αξιωματικοί γονείς τους, για να δικαιούνται τέτοιου προνομίου ισόβιας σύνταξης;




6 σχόλια:

Unknown είπε...

Ντροπή σας, που στραγγαλίζετε και αυτή την ευαίσθητη κοινωνική κατηγορία! Έχετε συντρίψει βρωμοπολιτικοί απατεώνες του μνημονιακού κατεστημένου εν συνόλω την ελληνική κοινωνία! Άλλα είπατε ανάλγητοι και θλιβεροί απατεωνίσκοι της δεξιάς λαϊκιστικής κυβέρνησης προεκλογικά! Η κοινωνία θα σας δώσει σύντομα στις κάλπες την απάντηση! Θέλετε δεν θέλετε, στη χώρα θα επέλθει ριζική αλλαγή και θα πνεύσει δημοκρατικό άνεμος!

Selket Asait είπε...

συγνωμη δλδ οι αγαμες θυγατερς σας φταινε?? και δεν παιρνουν ολες 1000 ευρω... και στο κατω κατω ειναι δουλεμενα λεφτα που πληρωναν οι πατεραδες τους... οπως και η ασφαλεια ειναι πληρωμενη επισης απο τις κρατησεις που εκαναν για χρονια στον πατερα του καθε κοριτσιου.. συν ψηφιστηκε να το παιρνουν και τα αγορια αλλα δεν εφαρμοστηκε ποτε ο νομος διοτι ηρθε το μνημονιο.. επισης.. πλεον δεν δινεται αυτο το βοηθημα περα των 18 ετων.. οι περισσοτερες που εχουν μεινει ειναι γυναικες μεγαλης πλεον ηλικιας πως θα ζησουν αυτες οι γυναικες?? να πεθανουν για να ευχαριστηθητε εσεις?? και λετε για τις υπηρεσιες των αξιωματικων γονιων τους.. ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΔΙΘΕΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΟ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΚΑΙ ΜΑΧΩΝ ΜΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΜΑΥΡΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ???... τα λεφτα αυτα που παιρνουν τις βοηθησαν να ζησουν, να μεγαλωσουν και να σπουδασουν.. και τωρα προσπαθουν να επιβιωσουν οπως ολοι μας με αυτα τα λιγα, και ξαναλεω δεν παιρνουν ολες 1000 ευρω.. αλλα βεβαια αν τα επαιρναν και τα υπολοιπα ορφανα κοριτσια των υπολοιπων ταμειων δεν θα μιλαγατε καν.. οι 32.000 αγαμες θυγατερες σας πειραξαν.. τοσα χρονια που μας κλεβουν οι πολιτικοι δεν μιλατε.. πολιτικοι που εσεις ψηφησατε...

ΑΝΩΝΥΜΟΣ είπε...

ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ; ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥΣ ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ;
ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙΚΟΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΥΜΕΛΕΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ;
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΕΙ Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΦΑΝΤΑΡΟΣ; ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΟΥΛΕΣ;
ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ (ΣΧΕΔΟΝ), ΑΣΤΕΓΟΙ ΑΝΤΡΕΣ;
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΠΑΛΤΑ-ΧΡΕΩΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΕΣ;

Βάγια είπε...

Καλό ειναι μια οργανωμένη πολιτεία να εξασφαλίζει τις συνθήκες για εργασία όλων των πολιτών.Αν υπήρχε αυτή η υγειής κατάσταση και στην Ελλάδα κανείς μίζερος ανθρωπάκος δεν θα ζητούσε να εξασφαλίσει τους απογόνους του με κάθε λογής τερτίπια.Τώρα ο καθένας προσπαθεί να λύσει ατομικά το θέμα του, άλλος με διορισμό του παιδιού του με ρουσφέτι στο δημόσιο, άλλος κληροδοτεί στην ανύπαντρη κόρη του τη σύνταξή του κ.λ.π. Και οι λίγοι ευσυνείδητοι ιδεολόγοι τρώνε κυριολεκτικά τα μούτρα τους για να βρούν δουλειά, να τα βγάλουν πέρα χωρίς να θίξουν τα δικαιώματα άλλων ανθρώπων αλλά και να υπερασπιστούν συγχρόνως και το δικό τους δικαίωμα για επιβίωση και αξιοπρεπή ζωή. Ένα μεγάλο μπράβο σ'όλους αυτούς τους αγωνιστές! Ας συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τα πιδιά μας μ΄αυτές τις αξίες!

Ανώνυμος είπε...

αυτο το πραγμα με της αγγαμες θυγατερες δεν υπαρχει σε καμια ΑΛΛΗ ΧΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ξυπνιστε ρεεε

Ανώνυμος είπε...

Δεν τα χαριζει το κρατος...Δεδουλευμενα απο τους πατεραδες τους ειναι...οι αγαμες θυγατερες σας μαραναν...

Δημοσίευση σχολίου