Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Ζάεφ: «Δεν πάω σε εκλογές»


Ο Ζόραν Ζάεφ ουσιαστικά απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, καθώς όπως τόνισε θα συνεχίσει να ηγείται της ΠΓΔΜ, ώστε να ενταχθεί η χώρα του σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

«Η βούληση των πολιτών πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους. Οι ψηφοφόροι ψήφισαν με υπερηφάνεια. Περιμένω να ψήφισε «ΝΑΙ» η πλειοψηφία των πολιτών που πήγαν στις κάλπες παρά το κάλεσμα για μποϊκοτάζ από την αντιπολίτευση. Το αποτέλεσμα θα..
σηματοδοτήσει τις εξελίξεις στη Βουλή», είπε.


Στις ίδιες δηλώσεις του από το κέντρο ψήφου ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επεσήμανε:
Αποδέχομαι την ετυμηγορία όσων πήγαν να ψηφίσουν. Αυτοί που μετέχουν είναι που αποφασίζουν και διαμορφώνουν το αποτέλεσμα.

Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στην Βουλή της πΓΔΜ, προκειμένου για την έγκρισή της και αν αυτό δεν συμβεί, τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές»

Μέχρι τότε θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας προκειμένου να μπούμε σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ», σημείωσε, προσπαθώντας να αφήσει πίσω τις αρνητικές εντυπώσεις απο το γύρισμα της πλάτης των Σκοπιανών στο κρίσιμο δημοψήφισμα.

Στο μεταξύ, το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης στην πΓΔΜ, με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για σημαντικές παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας σε διάφορα εκλογικά κέντρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση σε κάποια εκλογικά κέντρα καταμετρήθηκαν 500 ψηφοφόροι σε δύο ώρες, που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνεπάγεται ένας ψηφοφόρος κάθε 14 δευτερόλεπτα.


Ο Zaev υπέστη μια βαριά πολιτική ήττα και μαζί και ο Τσίπρας που στήριξαν την συμφωνία των Πρεσπών κόντρα στα εθνικά συμφέροντα. 

Προφανώς δημοψήφισμα με ποσοστό 34% με 35% όχι μόνο δεν είναι έγκυρο αλλά αποτελεί 
φιάσκο.
Ένα δημοψήφισμα για να έχει πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση θα πρέπει η συμμετοχή να είναι τουλάχιστον 51%.

H προσέλευση τελικά άγγιξε το 36,85%, (κάπου 630.000 πολίτες μετείχαν).


Οι πολίτες της FYROM καταδίκασαν το απαράδεκτο δημοψήφισμα, οι σλάβοι κάτοικοι της FYROM το καταδίκασαν, ενώ το υποστήριξαν οι αλβανοί που αποτελούν το 24% του πληθυσμού της
FYROM.

Η αποτυχία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψη ότι από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας παρέλασαν σχεδόν όλοι οι ηγέτες της Ευρώπης για να στηρίξουν την συμφωνία.

Για τον πρωθυπουργό της FYROM είναι πολιτική αποτυχία, είναι πολιτική ήττα καθώς οι πολίτες με την στάση τους απέρριψαν την συμφωνία των Πρεσπών.

Ήττα αποτελεί το δημοψήφισμα και για τον Τσίπρα καθώς προέβη ενάντια στα εθνικά συμφέροντα σε μια απαράδεκτη συμφωνία στις Πρέσπες.

Το όνομα Βόρεια Μακεδονία δεν είναι αποδεκτό στην Ελλάδα, το 70% το απορρίπτει και όπως αποδεικνύεται και οι σκοπιανοί απορρίπτουν το όνομα.


Εκτός από τον Zoran Zaev που αναδεικνύεται ως ο μεγάλος χαμένος της αποψινής βραδιάς, χαμένη είναι αναμφισβήτητα και η ΕΕ η οποία δεν φαίνεται να έχει ισχυρό αντίκτυπο στη μικρή αυτή Βαλκανική χώρα.

Τα χαμόγελα όμως εμφανίστηκαν στην Αθήνα όπου ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος σίγουρα θα είδε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με ένα μειδίασμα καθώς είχε ταχθεί κατά της Συμφωνίας απειλώντας μάλιστα με αποχώρηση και από την κυβέρνηση.

Όμως και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα είδε με μια «κρυφή» ανακούφιση τηνς αποτυχία του δημοψηφίσματος στη FYROM καθώς δίνει «παράταση» στον κυβερνητικό του συνασπισμό και μια καλή δικαιολογία για να αποφύγει την ψήφισή του από την Ελληνική Βουλή.

Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:
Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα.

Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες.
Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί.


Με βάση τα στοιχεία για το 100% των εκλογικών τμημάτων, συνολικά ψήφισαν 666,743 άτομα, δηλαδή το 36,91% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Εξ αυτών, το 91,46% ή 609,813 άτομα ψήφισαν «Ναι», το 5,66% ή 37.700 ψηφοφόροι ψήφισαν «Όχι», ενώ 2,89% των ψηφοδελτίων που αντιστοιχεί σε 19.221 ψηφοδέλτια ήταν άκυρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου