Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Ολα τα δάνεια για φωτοβολταϊκά στη στέγη και δωρεάν ρεύμα


Το μεγάλο πλεονέκτημα των συγκεκριμένων δανείων είναι ότι ο δανειολήπτης εισπράττει αντί να πληρώνει.


Δάνειο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην ταράτσα του σπιτιού του ζητά σήμερα ο 1 στους 2 δανειολήπτες, με τη ζήτηση να αυξάνεται καθημερινά καθώς ο καταναλωτής, όχι μόνο δεν πληρώνει σεντ για την αποπληρωμή του δανείου αλλά έχει και πρόσθετο ετήσιο έσοδο μέχρι 7,500 ευρώ.

Και όπως παραδέχονται τα τραπεζικά στελέχη τα «πράσινα δάνεια» είναι τα μόνα που φέρνουν πελάτες σήμερα στα γκισέ των τραπεζών. Μάλιστα σημειώνουν «το 50% των αιτήσεων που δεχόμαστε αφορούν χρηματοδότηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων». Αυτός είναι και ο λόγος που όλες σχεδόν οι τράπεζες έχουν λανσάρει ανάλογα προϊόντα στην αγορά.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των συγκεκριμένων δανείων είναι ότι ο δανειολήπτης εισπράττει αντί να πληρώνει. Το ρεύμα που παράγεται...
 από το φωτοβολταϊκό σύστημα που έχει εγκαταστήσει -βάσει της σύμβασης που υπογράφει με την τράπεζα- το αγοράζει η ΔΕΗ και έτσι ο δανειολήπτης χωρίς κόστος αποπληρώνει τη δόση και ταυτόχρονα έχει και κέρδος.

Η Εθνική, η Πειραιώς, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Alpha, η Eurobank,η Τράπεζα Κύπρου, η Emporiki, η Αγροτική, η Marfin Egnatia προσφέρουν οικολογικά δάνεια, με επιτόκια που ξεκινούν από το 4% (όταν χορηγούνται με τις προϋποθέσεις των στεγαστικών), ή αν χορηγηθούν ως καταναλωτικά τα επιτόκια τους είναι κατά 3 μονάδες χαμηλότερα από τα αντίστοιχα των καταναλωτικών δανείων. Τα οικολογικά δάνεια στοχεύουν στη βελτίωση των κτιρίων και στην εγκατάσταση ενεργειακών συστημάτων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ή ακόμη και την παραγωγή ενέργειας.

Σύμφωνα με τις τράπεζες η διαδικασία χορήγησης είναι απλή, ο ενδιαφερόμενος καταθέτει αίτηση, στη συνέχεια υποβάλλεται η οικονομική προσφορά του εργολάβου και στη συνέχεια την προσκόμιση των απαραίτητων τιμολογίων που πιστοποιούν τις σχετικές εργασίες.

Τα προϊόντα που έχουν λανσάρει στην αγορά οι τράπεζες είναι τα ακόλουθα:

· Η Eurobank χορηγεί το Πράσινο Δάνειο Κατοικίας, για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων στις στέγες ή τις ταράτσες των σπιτιών. Το παραγόμενο ρεύμα θα το αγοράζει η ΔΕΗ και ο πελάτης μπορεί να έχει ετήσιο έσοδο μέχρι και 7.500 ευρώ.

Το έσοδο αυτό αφού υπερκαλύψει την ετήσια αποπληρωμή του σχετικού δανείου, τους ετήσιους λογαριασμούς κατανάλωσης της ΔΕΗ, αποφέρει σε κάθε νοικοκυριό ένα σημαντικό και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα για 25 χρόνια.

· Η Εθνική Τράπεζα προφέρει το «Πράσινο Δάνειο» και το «Ενεργειακή Εθνοστέγη» με επιτόκια που ξεκινούν από τα επίπεδα του 4% (όταν πρόκειται για επισκευαστικό δάνειο καθώς χορηγείται με όρους στεγαστικού), και κατά 3 μονάδες μειωμένο σε σχέση με το καταναλωτικό δάνειο της ΕΤΕ. Το πρόγραμμα εξασφαλίζει και χρηματοδότηση για τους μηχανικούς, οι οποίοι θα χρειασθούν βραχυπρόθεσμα δάνεια προκειμένου να υλοποιήσουν τα σχετικά έργα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων (σε συνδυασμό με το πρόγραμμα με τους μηχανικούς -μέλη του ΤΕΕ που έχει ανακοινώσει η ΕΤΕ).

· Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προσφέρει το δάνειο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων «ηλιακή ταράτσα». Ο δανειολήπτης καταναλωτής που εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό, μπορεί από την πώληση του ρεύματος στη ΔΕΗ να εισπράττει μέχρι 4.000 ευρώ το χρόνο.

· Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει το καταναλωτικό δάνειο «Green» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, με επιτόκιο από 9,75%, το ίδιο δάνειο προσφέρεται και ως επισκευαστικό (με ή χωρίς εξασφαλίσεις) με επιτόκιο βασισμένο στο euribor μήνα + περιθώριο.

Επίσης η τράπεζα έχει ανακοινώσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,5δισ. ευρώ, για «πράσινες» επιχειρήσεις και περιβαλλοντικές υποδομές, όπως είναι η δημιουργία 10 περιβαλλοντικών πάρκων σε νησιά.
· Η Τράπεζα Κύπρου λάνσαρε το πρόγραμμα Eco Loans, για τη χρηματοδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων από ιδιώτες, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.

Η χρηματοδότηση είναι ανάλογη με το ύψος της επένδυσης και την επαγγελματική ιδιότητα του ενδιαφερομένου και αφορά: Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες από ιδιώτες, με παραγόμενη ενέργεια έως 10 kw, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες από ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις, με παραγόμενη ενέργεια έως 10 kw., την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με παραγόμενη ενέργεια άνω των 20 kw

· Η Εμπορική χορηγεί το δάνειο home ecoλογικό με επιτόκιο 7%.

Επίσης η Alpha Bank προωθεί το Alpha Δάνειο Φυσικού Αερίου και Λοιπών Εργασιών με επιτόκιο 9,75%.

· Ανάλογο δάνειο έχει λανσάρει και η Αγροτική με κυμαινόμενο επιτόκιο 5,45% (με εμπράγματες εξασφαλίσεις) και 7,65% (χωρίς εξασφαλίσεις).

· Η Marfin Egnatia Bank, προσφέρει το δάνειο «Marfin sun στο σπίτι σου», για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 3 ολοκληρωμένες προτάσεις και ο πελάτης μπορεί να επιλέξει τη λύση που ανταποκρίνεται πληρέστερα στις δικές του ανάγκες: καταναλωτικό δάνειο χωρίς εξασφαλίσεις, δάνειο βελτίωσης με εκχώρηση σύμβασης συμψηφισμού με τη ΔΕΗ, δάνειο βελτίωσης με προσημείωση ακινήτου και εκχώρηση σύμβασης συμψηφισμού με τη ΔΕΗ

Ας σημειωθεί ότι η οικολογική αναβάθμιση μιας κατοικίας κοστίζει από 15.000 - 20.000 ευρώ και σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες το ποσό που εξασφαλίζει ανά έτος ο ιδιοκτήτης του σπιτιού είναι ικανό να αποπληρώσει τη δόση του δανείου.

Ειδικότερα τα προϊόντα που προσφέρουν οι τράπεζες καλύπτουν επισκευές στο κέλυφος του κτιρίου όπως: τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης, χρήση ψυχρών βαφών, τοποθέτηση θερμομονωτικών κουφωμάτων, τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων, κατασκευή πράσινης στέγης στο δώμα του κτιρίου, τοποθέτηση ηλιοπροστατευτικού εξοπλισμού κ.α.

Αντίστοιχα χρηματοδοτούνται η αντικατάσταση του παλαιού συστήματος λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης, η εγκατάσταση συστημάτων θερμοστατικής ρύθμισης, η εγκατάσταση μικρού βιολογικού σταθμού επεξεργασίας λυμάτων, η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, η εγκατάσταση συστήματος γεωθερμικού κλιματισμού για θέρμανση ή ψύξη της κατοικίας, η εγκατάσταση συστήματος επανάχρησης νερού κλπ.

imerisia.gr

3 σχόλια:

  1. Opou akous polla kerasia krata kai mikro kalathi!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σίγουρα δεν θα είναι στο μέλλον τόσο ρόδινα τα πράματα, μιας & δεν είναι εγγυημένη η απόδοση των φωτοβολταϊκών, αλλά ούτε & η τιμή που θα αγοράζει το ρεύμα η ΔΕΗ.

    Fixed: Όπου ακούς πολλά κρασιά, κράτα μεγάλο ποτήρι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς, όλες οι διαδικασίες σε σχέση με τα φωτοβολταικα panel έχουν πάει πολύ πίσω στην Ελλάδα κι είναι κρίμα γιατί θα μπορούσαμε να κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας και ταυτόχρονα να προστατεύουμε και το περιβάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή