Ο Γάλλος καρδιολόγος Alain Carpentier λέει ότι το πρωτότυπο της τεχνητής καρδιάς -το οποίο έχει το ίδιο σχήμα με την ανθρώπινη καρδιά και τροφοδοτεί με αίμα τον οργανισμό στον ίδιο ρυθμό- θα είναι έτοιμο για κλινικές δοκιμές και εμπορική παραγωγή μέχρι το 2011.
Η συσκευή, η οποία χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς αισθητήρες για να ελέγχει τον παλμό και τη ροή του αίματος, σχεδιάστηκε με τη βοήθεια επιστημόνων εξειδικευμένων στη μηχανική από την Ευρωπαϊκή αεροδιαστημική ομάδα Eads.
Χρησιμοποιεί χημικά ενισχυμένο ζωικό ιστό για να μειώσει τον κίνδυνο απόρριψης από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή, το βασικότερο εμπόδιο στις μεταμοσχεύσεις τεχνητής καρδιάς.
«Από τη θεωρητική έρευνα περνάμε στις κλινικές εφαρμογές. Μετά από 15 χρόνια ερευνών, παραδίδουμε στη βιομηχανία να κατασκευάσει μια καρδιά που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο,» ανέφερε ο Carpentier εχθές καθώς αποκάλυπτε τη συσκευή...
«Εάν δείξεις το γράφημα σε έναν καρδιολόγο θα σου πει ότι είναι ανθρώπινη καρδιά, αλλά δεν είναι, είναι προσθετική. Οι έρευνες που διενεργήθηκαν σε εξομοιωτές και σε μοσχάρια και πρόβατα δείχνουν «μηδενικές επιπλοκές», προσέθεσε, ανοίγοντας το δρόμο για τις κλινικές δοκιμές.
Οι ερευνητές συντονίζουν τους αισθητήρες οι οποίοι θα προσαρμόζουν αυτόματα το ρυθμό της καρδιάς στην κίνηση του ασθενή, όπως το περπάτημα ή την ξεκούραση, ένα σημαντικό πρόβλημα στις δοκιμές τεχνητής καρδιάς. Η συσκευή θα λειτουργεί με μπαταρίες.
Η συσκευή του Carpentier, εάν στεφθεί με επιτυχία, θα βοηθήσει ασθενείς που έχουν υποστεί σοβαρό έμφραγμα, βρίσκονται σε τελευταία στάδια καρδιακής ανεπάρκειας ή αδυνατούν να βρουν μόσχευμα καρδιάς.
Πολλές ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο αγωνίζονται να κατασκευάσουν την τέλεια τεχνητή καρδιά, σε μια προσπάθεια γεφύρωσης του κενού που υπάρχει ανάμεσα στη ζήτηση για μοσχεύματα καρδιάς και την ελάχιστη προσφορά δωρητών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου