Τι είναι η παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση; Η λύση στη σημερινή κρίση, σύμφωνα με τους οπαδούς της θεωρίας. Η απαρχή του τέλους του ελεύθερου κόσμου (αν ποτέ υπήρξε), σύμφωνα με τους πολέμιους. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος αναφέρθηκε σχετικά πριν μερικούς μήνες.
Θα μπορούσαμε να τσακωνόμαστε επί ώρες για το αν ισχύουν ή όχι αυτές οι «θεωρίες συνωμοσίας». Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι με την πρώτη ευκαιρία οι FT μας πετροβολούν. Αν δεν πρόκειται για μία υπερβολική λατρεία της «αλήθειας», ίσως θα πρέπει να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε για το μέλλον μας.
Ακόμη κι η μεγαλύτερη και πιο ισχυρή τράπεζα του κόσμου αν δεχτεί έναν πόλεμο για την φήμη της, μπορεί να καταρρεύσει. Πόσο μάλλον αν πρόκειται για μία χώρα σαν την Ελλάδα που έχει δώσει ουκ ολίγα δικαιώματα. Αντικειμενικά βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση, αλλά το χειρότερο είναι ότι πολλοί φίλοι μας φροντίζουν να πείσουν τους επενδυτές του κόσμου ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να βάλουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα.
Είναι σαν να αποφασίζουν οι κάτοικοι μιας συνοικίας να βοηθήσουν ένα κατάστημα που βρίσκεται σε δυσκολία να ψωνίσουν από αυτό και να συναντήσουν απέξω τον στρατό της σωτηρίας που με φυλλάδια να προσπαθεί να τους πείσει ότι εντός του καταστήματος βρίσκεται ο Αντίχριστος.
Δεν λέμε ότι το ρεπορτάζ των FT είναι ψεύτικο. Αλλά ότι στις μέρες μας καλό είναι να είμαστε πονηρεμένοι. Άλλωστε, λίγο καιρό νωρίτερα ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου μίλησε για την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση. Υπήρχε λόγος να γίνει μία τέτοια δήλωση; Ούτε οι Ροκφέλερ δεν τολμούν να την ξεστομίσουν τόσο ανοικτά...
Θανάσης Μαυρίδης
Όπως αναφέρουν οι FT, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η Ελλάδα...
δεν μπορεί να επιβιώσει και τελικά θα χρεοκοπήσει – με τις υπερβολικά υψηλές έως και άνω του 10% αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να υποδεικνύουν ότι οι πιθανότητες χρεοκοπίας μέσα στην επόμενη δεκαετία αγγίζουν το 90%, σύμφωνα με το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ.
Στο άρθρο επίσης σημειώνεται ότι ο επιδέξιος, όπως τον χαρακτηρίζει, Έλληνας ΥΠΟΙΚ έχει προσπαθήσει να πείσει του ομολόγους του και τους εν δυνάμει επενδυτές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε νέα κρίση που θα παρέσυρε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.
Είναι ανησυχητικό, συνεχίζουν οι FT, ότι οι επενδυτές ζητούν αποδόσεις στα ομόλογα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, μεγαλύτερες σε σύγκριση με πριν από την ανακοίνωση του μηχανισμού στήριξης των 750 δισ. ευρώ το Μάιο. Τα CDS υποδηλώνουν ότι η Ιρλανδία εμπεριέχει μεγαλύτερο ρίσκο από το Dubai ή το Λίβανο.
Με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει την προοπτική να χρησιμοποιεί το 7% των φορολογικών εσόδων για να εξυπηρετεί το χρέος της, σχεδόν για πάντα, η χρεοκοπία σύμφωνα με τους FT, μοιάζει ελκυστική κάποια στιγμή. Ευτυχώς, η στιγμή αυτή δεν πρόκειται να έρθει πριν τη λήξη του μηχανισμού το 2013. Ίσως μέχρι τότε, το ελληνικό χρέος να έχει μετακυλήσει από τις ευάλωτες τράπεζες σε εκείνους που είναι πρόθυμοι να ποντάρουν στην ανάκαμψη, κάτι που σημαίνει ότι η χρεοκοπία δεν θα έχει τελικά τις αλυσιδωτές επιδράσεις που πιστεύει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Όταν τελικά η Αθήνα χρεοκοπήσει, καταλήγει το άρθρο των FT, οι αγορές ομολόγων ίσως αρχίσουν να συμπεριφέρονται στα κράτη, όπως παρότρυνε ο Ζορμπάς να συμπεριφέρονται όλοι. «Ο άνθρωπος είναι ζώο, αν είσαι σκληρός μαζί του σε σέβεται και σε φοβάται. Αν είσαι καλός, σου βγάζει τα μάτια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου