Τα άκρως ανησυχητικά πορίσματα της έρευνας έκαναν τον γύρο του κόσμου, προβληματίζοντας έντονα τους επιστήμονες που καλούν τις κυβερνήσεις να αναθεωρήσουν τι είναι νόμιμο και τι παράνομο.
Η έρευνα, με επικεφαλής τον πρώην σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης σε θέματα ναρκωτικών, καθηγητή Ντέιβιντ Νατ, «ενοχοποιεί» και το κάπνισμα, το οποίο αποδεικνύεται πιο επιβλαβές από την κάνναβη. Οι Βρετανοί ερευνητές αξιολόγησαν 20 ψυχοδραστικές ουσίες χρησιμοποιώντας εννέα κριτήρια για τις βλάβες που προκαλούνται στον χρήστη και επτά κριτήρια για τις βλάβες που προκαλούνται σε τρίτους.
Η πρώτη κατηγορία κριτηρίων περιελάμβανε παράγοντες όπως...
οι θάνατοι που αποδίδονται ευθέως σε κάθε ναρκωτικό, οι βλάβες στην υγεία, η εξάρτηση και η απώλεια σχέσεων.
Κριτήρια
Η δεύτερη κατηγορία συμπεριέλαβε κριτήρια όπως η εγκληματικότητα, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, οι οικογενειακές συγκρούσεις, το οικονομικό κόστος και η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού. Βάσει αυτών των κριτηρίων, οι υπό εξέταση ουσίες βαθμολογήθηκαν από το 0 (απόλυτα ασφαλείς) μέχρι το 100. Η τελική κατάταξη έχει ως εξής: αλκοόλ (72), ηρωίνη (55), κοκαΐνη σε μορφή κρακ (54), μεθαμφεταμίνη (33), κοκαΐνη (27), κάπνισμα (26), αμφεταμίνες ή σπιντ (23), κάνναβη (20), βενζοδιαζεπίνες όπως το Valium (15), κεταμίνη (15), μεθαδόνη (14), μεφεδρόνη 13, έκσταση (9), αναβολικά στεροειδή (9), LSD (7) και «μαγικά μανιτάρια» (5).
Το κόστος της μελέτης καλύφθηκε από το βρετανικό Κέντρο Μελετών Εγκλήματος και Δικαιοσύνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Νατ, μέλος της ανεξάρτητης Επιστημονικής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά (ISCD), εξαναγκάστηκε πέρυσι σε παραίτηση από σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης όταν κατηγόρησε τις Αρχές ότι αγνοούν τα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι η κάνναβη είναι λιγότερο επιβλαβής από το αλκοόλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου