Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Οι φόροι ζαλίζουν τα ποτά ~ Στροφή στο κρασί και την µπίρα

Εξαρση του λαθρεµπορίου και µείωση της κατανάλωσης 18% στο αλκοόλ.

Η κάμψη στην αγορά των αλκοολούχων ποτών την τελευταία διετία οφείλεται σε µια σειρά από παράγοντες, όπως ο περιορισµός του διαθέσιµου εισοδήµατος, η χαµηλότερη κατανάλωση στις εξόδους για διασκέδαση αλλά και η στροφή των καταναλωτών στο κρασί και την µπίρα (που είναι φθηνότερα και µε χαµηλότερο αλκοολικό βαθµό). Αποτέλεσµα είναι η αποδυνάµωση της επιτόπιας κατανάλωσης, δηλαδή σε µπαρ και κέντρα διασκέδασης, η οποία έχει µειωθεί από το 65% της συνολικής κατανάλωσης το 2000, στο 55% σήµερα.

Τα πίνουν στο σπίτι

Πάντως, η αναλογία των ποτών που αγοράζονται για οικιακή κατανάλωση σε σύγκριση µε αυτά που καταναλώνονται σε µπαρ και εστιατόρια αυξάνεται σταθερά υπέρ των πρώτων τα τελευταία χρόνια.

Και αυτό γιατί, λόγω της κρίσης, οι καταναλωτές στρέφονται σε πιο οικονοµικές λύσεις. Ετσι, από 30% που ήταν πριν από µία τριετία η οικιακή κατανάλωση ποτών όλων των ειδών, σήµερα έχει φτάσει στο...
 45% και συνεχώς αυξάνεται.

Σε ό,τι αφορά την αξία των ποτών που καταναλώνονται όµως, χρόνο µε τον χρόνο καταγράφεται µείωση και στην οικιακή κατανάλωση, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι αγοραστές επιλέγουν φθηνότερες λύσεις και προτιµούν τα ιδιωτικής ετικέτας οινοπνευµατώδη.

Λαθρεμπόριο

 Πλήγµα δέχονται οι εταιρείες αλκοολούχων ποτών από τα κρούσµατα λαθρεµπορίας που µειώνουν ακόµα περισσότερο τα µερίδια των πωλήσεών τους, οι οποίες έχουν ήδη επηρεαστεί αρνητικά από την οικονοµική κρίση και την αύξηση των ειδικών φορών κατανάλωσης και του ΦΠΑ.

Οπως λένε παράγοντες της αγοράς, η αύξηση των φόρων στα ποτά δηµιούργησε τις συνθήκες για αύξηση του λαθρεµπορίου, αφού το κέρδος γιαεκείνους που το επιχειρούν είναι τεράστιο.

Η εξάρθρωση, στα τέλη του περασµένου µήνα, κυκλώµατος λαθρεµπορίας στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο έφερνε από τη Βουλγαρία αλκοολούχα ποτά και τα διακινούσε σε µπαρ, ακόµα και σε καταστήµατα ειδών διατροφής, στερώντας από το Ελληνικό ∆ηµόσιο φόρους και δασµούς, είναι µόνο µία από τις δεκάδες περιπτώσεις που καταγράφονται καθηµερινά σε όλη τη χώρα. Συγκεκριµένα, οι Ελεγκτικές Υπηρεσίες Τελωνείων εντόπισαν συνολικά 110.244 φιάλες, το µεγαλύτερο µέρος των οποίων εµφανιζόταν να επανεξάγεται στη γειτονική χώρα. Μάλιστα, από τη δικογραφία που σχηµατίστηκε προκύπτει ότι µόνο από τη συγκεκριµένη περίπτωση οι διαφυγόντες δασµοί για το ∆ηµόσιο υπολογίζονται σε περίπου 600.000 ευρώ.

Ιδιαίτερη σηµασία έχει το γεγονός ότι τα ποτά αυτά δεν διακινούνται µόνο σε µπαρ ή σε κέντρα διασκέδασης, αλλά ακόµα και σε επιχειρήσειςτροφίµων. Ενδεικτικό είναι ότι µέρος των λαθραίων ποτών του κυκλώµατος που εντοπίστηκαν επωλείτο από µικρή επιχείρηση τροφίµων.


Υψηλή φορολόγηση

Για τους εκπροσώπους των εταιρειών, η λαθρεµπορία ποτών ευνοείται ιδιαιτέρως από τηνυψηλή φορολόγηση στην Ελλάδα, όταν τηνίδια ώρα σε γειτονικέςχώρες, όπως π.χ.

η Βουλγαρία, η Ρουµανία κ.ά., τααλκοολούχα ποτά επιβαρύνονται µε φορολογία που είναισηµαντικά χαµηλότερη – ακόµα και τέσσερις φορές. Ενδεικτικά, ένα µπουκάλι ουίσκι (0,70 lt) που η «καθαρή» τιµή του τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βουλγαρία είναι ίδια (6,65 ευρώ) xωρίς τον ειδικό φόρο κατανάλωσηςκαι τον ΦΠΑ, στη Βουλγαρία, µε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ στο 20%, η τελική τιµή διαµορφώνεται στα9,9 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα στα 16,96 ευρώ, δηλαδή 7 ευρώ ακριβότερα.

Ψωνίζουν στη Βουλγαρία

Η διαφορά αυτή αποτελείδέλεαρ για όσους καταφέρουν, παρανοµώντας, να εισαγάγουν στηχώρα ποτά χωρίς να πληρώσουν δασµούς και φόρους και να τα διοχετεύσουν στην αγορά. Οµως, ακόµα και για τους απλούς καταναλωτές η διάφορα της τιµής είναι σηµαντική και δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι περιοχών της Βόρειας Ελλάδας που έχουν καθιερώσει να περνούν στη γειτονική Βουλγαρίαγια τις αγορές τους, αφού το όφελος για τα πορτοφόλια τους είναι σηµαντικά µεγάλο από τη διαφορά της τιµής.

Το 50% της λιανικής τιµής

Εκτός όµως από το λαθρεµπόριο, η αύξηση των φόρων, σε συνδυασµό µε την οικονοµική κρίση, αδειάζει σταθερά τα... ποτήρια των εταιρειών αλκοολούχων ποτών. Το ποσοστό των φόρων που επιβαρύνει σήµερα µια φιάλη αλκοολούχου ποτού αντιπροσωπεύει το 50% της λιανικής τιµής των αλκοολούχων ποτών και είναι σηµαντικά υψηλότερο ποσοστό από άλλες χώρεςτις Ευρώπης, όπως είναι η Γερµανία, η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία.

Κακή χρονιά και το 2011

Oι πρώτες ενδείξεις, που αφορούν το εννεάµηνο του έτους, έδειξαν πτώση των πωλήσεων που ξεπερνά το 18% σε σχέση µε πέρυσι καιοι εκπρόσωποι των εταιρειών εκτιµούν ότι δεν θα σηµειωθούν µεγάλες εκπλήξεις στις πωλήσεις των γιορτών, καθώς υπολογίζουν ότι ηχρονιά θα κλείσειµε µείωση της κατανάλωσης κατά21%. Προβλέπουν επίσης ότι και το 2011 θα είναι κακή χρονιά, µε τη µείωση να διαµορφώνεται στο 22%.
Πηγή

1 σχόλιο: