Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Φάκελοι 13-12-2010 ~ Τα Παιχνίδια Των Σκοπιανών (Βίντεο)


Ήταν η δεύτερη φορά που οι «Νέοι Φάκελοι» συναντιόντουσαν με τον Αντόνιο Μιλόσοσκι, Υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΒ. Ο Μιλοσόσκι είναι ένας άνθρωπος που μιλάει με χαμηλή φωνή, έχει επιχειρήματα αλλά δεν γνωρίζει τη χώρα μας όπως άλλωστε και οι περισσότεροι πολιτικοί της γειτονικής χώρας.
Στο ισόγειο του κτιρίου που στεγάζει το γραφείο του, στο υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος υπάρχουν, όπως στα υπουργεία Εξωτερικών των περισσότερων χωρών του κόσμου, φωτογραφίες των προκατόχων του όπως του Φέρτσκοφσκι, του Τσερβένκοφσκι (υπέγραψε την ενδιάμεση συμφωνία) και του πρώτου ΥΠΕΞ της ΠΓΔΒ, του θρυλικού καθηγητή Ντένκο Μαλέσκι (σσ. που αντιμετώπισε όλα τα αρχικά ελληνικά καπρίτσια του στυλ «η Μακεδονία είναι μία και είναι...
 Ελληνική»). Οι άνθρωποι αυτοί, ο καθένας με τον τρόπο του, συνέβαλαν στο να βελτιωθούν οι σχέσεις της χώρας με την ΠΓΔΒ (ενδιάμεση συμφωνία, συμφωνία για τα διαβατήρια της ΠΓΔΒ χωρίς σλαβόφωνα τοπωνύμια στην Ελλάδα κ.α).

Ο Μιλόσοσκι, παρά το γεγονός ότι είναι ένας από τους πιο μακρόβιους ΥΠΕΞ της χώρας του, δεν έχει καταφέρει κάτι χειροπιαστό ακόμα. Σε ένα χρόνο και κάτι έχουν και πάλι εκλογές στα Σκόπια.

Όταν παίρνεις μία από αυτές τις συνεντεύξεις σημασία έχει τι σου λένε οι συνεργάτες του υπουργού πριν και μετά από αυτήν. Συνάντησα, λοιπόν, ανθρώπους που σε κάθε ευκαιρία μου επαναλάμβαναν ότι δεν κατανοούν γιατί πρέπει να αλλάξουν την συνταγματική ονομασία της χώρας τους ενώ και ο Μιλόσοσκι δεν βρήκε καλά λόγια να πει για την σύνθετη ονομασία, θεωρώντας και το ΠΓΔΒ, ένα είδος σύνθετης ονομασίας.

Αν μέναμε εκεί θα έφευγα από τα Σκόπια πιστεύοντας ότι και το 2011, μετά από 20 χρόνια στις σχέσεις των δύο χωρών, το βασικό πρόβλημα δεν θα λυθεί. Αλλά ο Μιλόσοσκι, με αρκετή ειλικρίνεια, είπε όταν του ετέθη το ερώτημα, ότι ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ της χώρας του και συμπλήρωσε «ούτε και υπέρ της δικής σας».

Οι βόρειοι γείτονες θέλουν να μπουν …χθες στο ΝΑΤΟ και θεωρούν ότι το πρώτο 6μηνο του 2011 θα ήταν ο καλύτερος χρόνος για να λυθεί το θέμα της ονομασίας. Αναρωτιούνται όμως, αν η οικονομική κρίση θα διευκόλυνε την ελληνική κυβέρνηση για να κάνει χειρισμούς που θα οδηγούσαν σε μια λύση.

To αρχείο το οφείλουμε στον House MD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου