Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Κατεβάστε ~ Λευκώματα για Θεσσαλονίκη και Αθήνα




Τα λευκώματα αυτά, προσφέρονται δωρεάν, αλλά τμηματικά στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας. Εξεδόθησαν το 2006. Σε μορφή pdf & 500 περίπου σελίδες.

Θεσσαλονίκη : Τεκμήρια Φωτογραφικού Αρχείου 1900-1980

Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας προχώρησε στην έκδοση του παρόντος λευκώματος που ανθολογεί...
 τεκμήρια του φωτογραφικού αρχείου τους με θέμα τη Θεσσαλονίκη. Το υλικό που επιλέχθηκε ως αντιπροσωπευτικό περιλαμβάνει 114 φωτογραφικές λήψεις, από τις οποίες 35 πραγματοποιήθηκαν πριν και κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και 79 μετά από αυτόν.

Τα φωτογραφικά αυτά τεκμήρια από το αρχείο της ΓΓΕ-ΓΓΕ βοηθούν να κατανοήσουμε τις αλλαγές στην ταυτότητα μιας πόλης. Αν δεχτούμε ότι η αλλαγή στην αστική ταυτότητα αποτελεί συνάρθρωση γεωγραφικών μεταβολών και μεταβολών της νοοτροπίας, οι φωτογραφίες μας θα δείξουν κυρίως τις πρώτες. Σε ό,τι αφορά τις νοοτροπίες, ο παλαιότερος αναγνώστης διαθέτει προσωπικά βιώματα. Πρέπει απλώς να αποφύγει τις παγίδες της νοσταλγίας. Ο νεότερος αναγνώστης μέσα από τις μικροϊστορικές παρατηρήσεις θα υποψιαστεί τις μεταβολές στις νοοτροπίες και τις συμπεριφορές.


«Αθήνα-Τεκμήρια Φωτογραφικού Αρχείου»

Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας συνεχίζοντας την προσπάθεια αξιοποίησης του πλούσιου φωτογραφικού της αρχείου προχώρησε στην έκδοση ενός ακόμα λευκωματικού τόμου, αυτή τη φορά αφιερωμένου στην πόλη της Αθήνας.

Οι 214 ανέκδοτες φωτογραφίες, που επελέγησαν, αποτυπώνουν όψεις της πόλης και της μετάλλαξής της στο πέρασμα 25 και πλέον ετών με πυρήνα τις δεκαετίες του 1950 και 1960. Μιας πόλης πολύμορφης, ζωντανής, εξελισσόμενης.

Το λεύκωμα «Αθήνα-Τεκμήρια φωτογραφικού αρχείου» παρέχει στον αναγνώστη την αφορμή για μια περιδιάβαση στο πρόσφατο παρελθόν της ελληνικής μητρόπολης και τη δυνατότητα να παρατηρήσει τις αλλαγές εν τη γενέσει και εξελίξει τους. Ο υπομνηματισμός , την επιμέλεια του οποίου είχε η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, συμπληρώνει την εικόνα, την τοποθετεί στο χώρο και το χρόνο.

Η συγκίνηση που αναδύεται μέσα από τις φωτογραφίες, η αναπόληση ή η νοσταλγία είναι στοιχείο υποκειμενικό. Αντικειμενική διαπίστωση αποτελεί ωστόσο ότι ένα φωτογραφικό αρχείο είναι και ιστορική πηγή. Μέσω αυτού του λευκώματος τη θέτουμε στη διάθεση του επιστήμονα και του κάθε ενδιαφερόμενου. Μελετώντας και γνωρίζοντας το παρελθόν είναι βέβαιο πως ερμηνεύουμε καλύτερα το παρόν και προετοιμαζόμαστε για το μέλλον.

Ευελπιστούμε ότι αυτό το ‘ταξίδι’ στο χρόνο θα αποβεί χρήσιμο και δημιουργικό για το σύγχρονο αναγνώστη.


Τα αρχεία όπως προανέφερα, μπορείτε να τα κατεβάσετε από την ιστοσελίδα του υπουργείου ανά τμήματα ή ενωμένα σε ένα αρχείο εδώ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου