Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ερωτήσεις ~ Απαντήσεις για υγεία

Ερωτήσεις:

*Όταν δίνω αίμα, πόσες θερμίδες χρειάζεται το σώμα μου για να το αντικαταστήσει;
*Όλοι ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας με τον ίδιο ρυθμό;
*Πόσες θερμίδες καίμε με τη σκέψη;
*Μπορεί μια άσχημη μυρωδιά να επηρεάσει την υγεία μου;
*Μπορώ να χάσω κιλά πίνοντας παγωμένο νερό;
*Αν τρώγαμε ιστό αράχνης, θα μπορούσαμε να τον χωνέψουμε;
*Γιατί δεν πρέπει να καταψύχουμε ξανά το φαγητό που έχουμε αποψύξει;
*Σε τι χρησιμεύει η ίριδα του ματιού;
*Γιατί αναστενάζουμε;
*Είναι βλαβερές οι συσκευές με υπερήχους που διώχνουν τα κουνούπια;
*Γιατί έχουμε κρεατοελιές;
*Τα τατουάζ βγαίνουν μόνο με λέιζερ;

Απαντήσεις:


Όταν δίνω αίμα, πόσες θερμίδες χρειάζεται το σώμα μου για να το αντικαταστήσει;

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Ερυθρό Σταυρό και την κλινική Μάγιο το σώμα μας χρειάζεται από 600 έως 650 κιλοθερμίδες ενέργειας, για να αντικαταστήσει την ποσότητα μιας αιμοληψίας.

Μπορεί να ακούγεται πολύ, όμως η «κιλοθερμίδα» των επιστημόνων είναι συνήθως η ίδια μονάδα ενέργειας που οι διατροφολόγοι λανθασμένα αποκαλούν μία «θερμίδα», ενώ η ενέργεια που απαιτείται είναι ίση με αυτή που λαμβάνουμε από 100 γρ. σοκολάτας. Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας χρησιμοποιείται για να φτιαχτούν 2,5 τρισεκατομμύρια ερυθρά κύτταρα αίματος, προς αντικατάσταση όσων λήφθηκαν. Αυτή η διαδικασία παρασκευής, η οποία αποκαλείται ερυθροποίηση, πραγματοποιείται στο μυελό των μεγάλων οστών με ρυθμό περίπου δύο εκατομμύρια κύτταρα ανά δευτερόλεπτο.


 Όλοι ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας με τον ίδιο ρυθμό;
 
Όχι. Ο μέσος ενήλικας τα ανοιγοκλείνει κάθε 2 με 10 δευτερόλεπτα, ενώ τα μωρά μόλις μία με δύο φορές ανά λεπτό.

Ο ρυθμός του καθενός (ο οποίος καθορίζεται από την αντίστοιχη περιοχή του εγκέφαλου) επηρεάζεται από την κούραση, αλλά και από διάφορες ασθένειες. Για παράδειγμα, το σύνδρομο Τουρέτ χαρακτηρίζεται από το υπερβολικό βλεφάρισμα, ενώ όσοι πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον ανοιγοκλείνουν λιγότερο συχνά τα μάτια τους.


Πόσες θερμίδες καίμε με τη σκέψη;

Γενικά ο εγκέφαλός μας καταναλώνει το 20% της συνολικής ενέργειας που χρειάζεται ένας άνθρωπος.

Αυτό μεταφράζεται σε 400-500 θερμίδες τη μέρα, ποσότητα που διαφοροποιείται, βέβαια, ανάλογα και με το πόσο... σκληρά εργαζόμενος είναι. Πάντως ακόμη και σε κατάσταση βαθιάς αναισθησίας χρειάζεται ημερησίως γύρω στις 150 θερμίδες. Όταν είμαστε ξύπνιοι, χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο μέρος από τις εγκεφαλικές λειτουργίες μας απλώς για να ελέγξουμε τους μυς του σώματός μας και να επεξεργαστούμε τα αισθητηριακά σήματα που δεχόμαστε από το εξωτερικό περιβάλλον. Πειράματα πάνω στις ενεργειακές ανάγκες του εγκεφάλου μας έχουν δείξει ότι εξαρτώνται και από το IQ μας: όσο πιο έξυπνοι είμαστε, τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνουμε για να λύσουμε ένα σχετικά δύσκολο πρόβλημα. Γενικά ο εγκέφαλός μας καταναλώνει το 20% της συνολικής ενέργειας που χρειάζεται ένας άνθρωπος.


Μπορεί μια άσχημη μυρωδιά να επηρεάσει την υγεία μου;

Από μόνη της δεν μπορεί να την επηρεάσει.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια αντίδραση του νευρικού συστήματός μας σε μόρια που κυκλοφορούν στον αέρα και προσκολλώνται σε υποδοχείς του ρινικού βλεννογόνου. Επομένως, όσο κακό μπορεί να μας κάνει ένα χρώμα, άλλο τόσο μπορεί να μας κάνει και μια μυρωδιά! Ωστόσο, αυτά που μπορούν να μας επηρεάσουν είναι τα χημικά που την προκαλούν. Το ανθρώπινο σώμα έχει εξελιχτεί έτσι ώστε να ξεχωρίζει τις βλαβερές ουσίες από τη δυσάρεστη οσμή τους.


Μπορώ να χάσω κιλά πίνοντας παγωμένο νερό;

Ως θερμίδα ορίζεται η ενέργεια που απαιτείται για να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία 1 γρ. νερού κατά 1ºC. Και 1 γρ. νερού ισοδυναμεί με 1 ml.

Επομένως, αν πιείτε 500 ml παγωμένου νερού (στους 0°C) ο οργανισμός σας πρέπει να καταναλώσει 18,5 θερμίδες για να το φέρει σε θερμοκρασία σώματος (37°C). Ουσιαστικά, δηλαδή, θα κάψετε την ενέργεια που έχετε πάρει από μισό κρακεράκι – το μόνο που θα πετύχετε είναι να πονέσει ο λαιμός σας!


Αν τρώγαμε ιστό αράχνης, θα μπορούσαμε να τον χωνέψουμε;

Το μετάξι αράχνης είναι φτιαγμένο από ένα είδος κερατίνης, μιας πρωτεΐνης που υπάρχει και στα μαλλιά μας.

Η κερατίνη των ανθρώπινων μαλλιών μπορεί να διασπαστεί στα αμινοξέα που τη συνθέτουν, αρκεί να εκτεθεί σε ισχυρά οξέα με υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως το στομάχι μας, παρ’ όλο που περιέχει αρκούντως ισχυρά οξέα, δεν πληροί τις άλλες προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη διάσπαση μιας τρίχας. Έτσι, αν την καταπιούμε κατά λάθος με το φαγητό μας, θα περάσει... αλώβητη μέσα από το γαστρεντερικό σύστημα. Με το μετάξι αράχνης ενδεχομένως θα ήταν πιο εύκολα τα πράγματα, αφού οι αλυσίδες πρωτεϊνών του σχηματίζουν επίπεδα φύλλα αντί για σχοινιά, ενώ το πάχος που έχουν οι ίνες του δεν ξεπερνά τα 2 εκατομμυριοστά του μέτρου (το αντίστοιχο πάχος για τις ίνες της ανθρώπινης τρίχας είναι 60 εκατομμυριοστά του μέτρου). Και πάλι όμως θα ήταν εξαιρετικά δύσπεπτο.


Γιατί δεν πρέπει να καταψύχουμε ξανά το φαγητό που έχουμε αποψύξει;

Η κατάψυξη αναστέλλει οποιαδήποτε βακτηριδιακή δραστηριότητα –επομένως εμποδίζει και τη φθορά του φαγητού–, χωρίς όμως να σκοτώνει τα ίδια τα βακτήρια.

Όταν λοιπόν το αποψύχουμε, τα βακτήρια συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Αν η απόψυξη γίνει στο ψυγείο, το πιθανότερο είναι να μην αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερο πρόβλημα: στους -4ºC τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται μόλις στο ένα τέταρτο της ταχύτητας που θα είχαν σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ ο ρυθμός με τον οποίο θερμαίνεται το φαγητό τού επιτρέπει να ζεσταθεί παντού ομοιόμορφα. Όμως, αν η απόψυξη γίνει σε θερμοκρασία δωματίου, τα βακτήρια στην επιφάνεια της τροφής θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται προτού καν αποψυχθεί το εσωτερικό της. Έτσι, σε περίπτωση που την καταψύξουμε ξανά, την επόμενη φορά που θα την αποψύξουμε θα επαναληφθεί η ίδια διαδικασία, με αποτέλεσμα το ποσοστό των βακτηρίων να φτάσει τελικά σε επικίνδυνα για την υγεία επίπεδα.


Σε τι χρησιμεύει η ίριδα του ματιού;

Η λειτουργία της ίριδας είναι να ελέγχει την ποσότητα του φωτός που διαπερνά το φακό του ματιού για να φτάσει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, η ίριδα διαστέλλεται προκειμένου τα ασθενή οπτικά ερεθίσματα να φτάσουν στα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς. Όταν όμως υπάρχει έντονο φως, η ίριδα συστέλλεται, ώστε να περιορίσει τα ισχυρά οπτικά ερεθίσματα που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τα ευαίσθητα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς.


Γιατί αναστενάζουμε;
 
Ο αναστεναγμός είναι μια αυθόρμητη πράξη βαθιάς εισπνοής και εκπνοής.

Ανεβάζει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και διογκώνει πλήρως τους πνευμονικούς ιστούς μας. Δεν είναι μεταδοτικό, όπως το χασμουρητό, γεγονός που υποδηλώνει ότι η βασική λειτουργία του έχει να κάνει με την αναπνοή και όχι με την υποσυνείδητη επικοινωνία. Ωστόσο, έχει σχετιστεί και με ορισμένες ψυχικές καταστάσεις, όπως την ανακούφιση, σύμφωνα με πειράματα σε ποντίκια.

 
Είναι βλαβερές οι συσκευές με υπερήχους που διώχνουν τα κουνούπια;
 
Οι υπέρηχοι είναι ηχητικά κύματα με συχνότητα που ξεπερνά τα 20.000 Hz. Το ανθρώπινο αυτί δεν τους αντιλαμβάνεται, γιατί το τύμπανο δεν μπορεί να τους μεταδώσει στον εγκέφαλο και συνεπώς δεν καταγράφει κανένα ήχο.

Όταν οι υπέρηχοι έχουν πολύ μεγάλη ισχύ μπορούν να βλάψουν τον άνθρωπο, προκαλώντας, μετά από μακρόχρονη έκθεση σε μεγάλη ένταση, βλάβες στο νευρικό σύστημα και την ακοή, δερματικές βλάβες και άνοδο της θερμοκρασίας των μαλακών ιστών. Οι συσκευές απώθησης των κουνουπιών με υπερήχους δε βλάπτουν τον άνθρωπο, γιατί έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να εκπέμπουν σε χαμηλή ένταση. Επιπλέον, η αδύναμη ενέργεια που εκπέμπουν διασκορπίζεται σε ακτίνα λίγων μέτρων από την πηγή.

Γιατί έχουμε κρεατοελιές;

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική εξήγηση για την προέλευση των κρεατοελιών ούτε φάρμακο για την πρόληψή τους.

Οι κρεατοελιές εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του σώματός μας, ακόμα και στο κρανίο. Αποτελούνται από μια εξόγκωση του ιστού με τον οποίο σχηματίστηκαν. Ο ιστός αυτός μπορεί να ανήκει στα αιμοφόρα αγγεία ή σε κύτταρα χρωστικής ουσίας ή σε κύτταρα του θύλακος των τριχών ή να είναι συνδετικός. Έτσι κάθε ελιά είναι διαφορετική. Οι κρεατοελιές θεωρούνται ανεπιθύμητες κυρίως γιατί υπάρχει η πιθανότητα να εξελιχτούν σε κακοήθη όγκο, που όμως συμβαίνει σπάνια. Εξάλλου, οι κρεατοελιές είναι συνήθως αντιαισθητικές, ιδίως όταν βρίσκονται στο πρόσωπο ή είναι μεγάλες σε μέγεθος. Εφόσον δεν μας ενοχλούν, δεν υπάρχει λόγος να τις πειράζουμε. Αν όμως βρίσκονται σε σημείο όπου μπορεί να ερεθιστούν ή να μολυνθούν, όπως στις πατούσες, στις παλάμες, στην γραμμή του κολάρου ή της ζώνης, τότε το καλύτερο είναι να απευθυνθούμε σε ένα χειρουργό για να τις αφαιρέσει.


Τα τατουάζ βγαίνουν μόνο με λέιζερ;

Ένας στους τέσσερις που έχει κάνει τατουάζ μετανιώνει για την επιλογή του, είτε γιατί ήταν αφιερωμένο σε κάποιο συγκεκριμένο άτομο είτε γιατί άλλαξε η κοινωνική θέση του είτε γιατί απλώς πέρασε η μόδα.

Όμως η διαδικασία της αφαίρεσης του τατουάζ δεν είναι απλή. Μέχρι σήμερα πραγματοποιείται μόνο με λέιζερ και απαιτούνται πολλές συνεδρίες, που έχουν συνολικά υψηλό κόστος, ενώ το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι πάντα ικανοποιητικό, καθώς η περιοχή όπου υπήρχε το τατουάζ παραμένει πιο ανοιχτόχρωμη. Όμως μια αμερικανική εταιρεία δημιούργησε το Freedom-2 Ink, ένα εναλλακτικό μελάνι για δερματοστιξία που μπορεί να αφαιρεθεί με αποτελεσματικό, ασφαλή και οικονομικό τρόπο. Οπτικά μοιάζει με το ανεξίτηλο μελάνι, αλλά στην πραγματικότητα είναι ενσωματωμένο μέσα σε συνθετικές μικροκάψουλες. Αφαιρείται με λέιζερ, που θερμαίνει τις μικροκάψουλες έτσι ώστε το μελάνι να αποβληθεί από την επιδερμίδα με φυσικό τρόπο. Βέβαια πολλοί καλλιτέχνες της δερματοστιξίας έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για τη νέα τεχνολογία, καθώς πιστεύουν ότι η έννοια του τατουάζ ξεπερνά το χρόνο και αποτελεί μια φιλοσοφία ζωής, όχι μια απλή ζωγραφιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου