1. Να είσαστε «ορατοί». Δεν είναι αρκετό να κάνετε «καλά» τη δουλειά σας. Αν νομίζετε ότι αρκεί να είσθε ένας πειθαρχικός αλλά σιωπηλός εργαζόμενος και ότι η μόνη αρετή στον χώρο της εργασίας είναι η επιμέλειά σας, μάλλον θα διαψευσθείτε.
2. Αφήστε τους πειραματισμούς. Δεν προσφέρονται...
οι σημερινές συνθήκες για περιπλανήσεις σε άγνωστες «ευκαιρίες» και ενέργειες που δεν ανήκουν στον κεντρικό κορμό των όσων γίνονται μέσα στην επιχείρηση.
3. Χειριστείτε τον εαυτό σας καλύτερα. Μη νομίζετε ότι ο προϊστάμενος γνωρίζει τι κάνετε και γιατί πληρώνεσθε. Πολύ περισσότερο ο επιχειρηματίας, που δεν αποκλείεται να σας βλέπει και να σας θεωρεί σαν ένα τεμάχιο στον σωρό των «εμποδίων» που αναγκαστικά πρέπει να ξεφορτωθεί. Οι χαρακτηρισμοί δεν με εκφράζουν, απλώς γίνομαι κυνικός για να τονίσω τις προτάσεις μου. Ο προϊστάμενός σας μπορεί να έχει και αυτός τα δικά του προβλήματα, να μη σας αναθέτει δουλειά και να την κρατάει για τον εαυτό του. Βρείτε λοιπόν μόνος σας δουλειά. Πάντα υπάρχει κάτι να κάνει κανείς.
4. Δικτυωθείτε. Οι άνθρωποι τείνουν να απομονώνονται σε περιόδους σαν και αυτές που ζούμε σήμερα. Αισθάνονται ανασφαλείς, δεν μιλάνε πολύ και δεν παίρνουν θέση απέναντι στα θέματα, γιατί δεν ξέρουν πια τι είναι σωστό και τι είναι λάθος. Παρά ταύτα κάνετε δυο - τρεις επαφές (δεν έχει σημασία τι είδους) κάθε εβδομάδα έξω από το γραφείο σας. Iσως τις χρειαστείτε αν έλθει εκείνη η ανεπιθύμητη αλλά πιθανή ώρα που φοβάστε.
5. Κάνετε «micromanagement». Ιδιαίτερα αν είστε σε κομβική θέση στην εταιρία σας και κρίνεστε από τα αποτελέσματα ή ακόμη αν είσθε μικρομεσαίος και αυτοαπασχολούμενος. Κατεβάστε τον πήχη και το όριο των θεμάτων που σας κινητοποιούν. Διεκδικήστε και εισπράξτε τα παλιά υπόλοιπα πελατών, έστω κι αν είναι μικροποσά, επιδιώξτε περισσότερες μικρές δουλειές, σβήστε τα ενεργοβόρα μηχανήματα που δεν είναι απαραίτητα. Επιδιώξτε πολλές μικρές «νίκες». Γράψτε σε ένα κομμάτι χαρτί το τι πετύχατε για να το έχετε μαζί σας στο επόμενο meeting με τον προϊστάμενο.
6. Δουλέψτε πραγματικά 8 ώρες και φύγετε στις πέντε το απόγευμα. Μη σπαταλάτε το 8ωρο σε συζητήσεις και χασομέρια.
Υπάρχουν και άλλες ιδέες που θα μπορούσε ο καθένας να σκεφτεί, σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές, τις οποίες πρέπει να επιδιώξετε. Σημασία έχει να αναγνωρίσουμε ότι στην περίοδο αυτή χρειαζόμαστε πιο «δημιουργική» σκέψη, να βγούμε έξω από το συνηθισμένο «κουτί» και να διορθώσουμε πορεία.
Του Κ. Λουρόπουλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου