Σα να μην έφτανε αυτό, χθες βράδυ...
Σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης (CreditWatch) με αρνητικές συνέπειες τοποθέτησε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση "BB+" της Ελλάδας η Standard & Poor΄s Ratings Services καθώς αξιολογεί τις διεργασίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού διάσωσης.
Η S&P τοποθετεί παράλληλα σε...
CreditWatch με αρνητικές συνέπειες την αξιολόγηση "BB+" στις επιμέρους εκδόσεις χρέους της ελληνικής κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνει την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση "B". Η αξιολόγηση μετατροπής και μεταφοράς (Transfer and Convertibility) παραμένει αμετάβλητη σε "AAA".
Σε σχετική έκθεση ο οίκος σημειώνει ότι περισσότερες λεπτομέρειες για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθεροποίησης (ΕSM) αναμένεται να γίνουν γνωστές στο επόμενο διάστημα ωστόσο, "σε γενικές γραμμές, ο ESM θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες σε σχέση με τις πιθανότητες οι μη-κυβερνητικοί κάτοχοι κρατικού χρέους να πληρώνονται στο ακέραιο και εγκαίρως".
"Πριν φτάσουμε στο συγκεκριμένο συμπέρασμα", διευκρινίζει ο αναλυτής της S&P, Moritz Kraemer, "θα αναλύσουμε τα επιμέρους στοιχεία του ESM που τελικά θα παρουσιαστούν στις εθνικές κυβερνήσεις ή κοινοβούλια προς επικύρωση".
Την ίδια στιγμή ο οργανισμός σημειώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι υποψήφιος για να λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω του ESM, πέρα από τη χρηματοδότηση που έχει ήδη λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μέσω των διμερών κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης.
Αυτό εξηγεί, προσθέτει ο οίκος, "γιατί τοποθετούμε την Ελλάδα σε CreditWatch με αρνητικές συνέπειες μαζί με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία".
Η Standard & Poor΄s σημειώνει ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα έχει καταλήξει σε απόφαση σχετικά με την αξιολόγηση και μετά την ανάλυση των τελικών λεπτομερειών για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό που αναμένεται να γίνουν γνωστές μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Μικρό φως στο τούνελ:
Απειλή υψηλών προστίμων για τους οίκους αξιολόγησης
KAT' αρχήν συμφωνία προκειμένου ο νέος ισχυρός οργανισμός εποπτείας της Ευρώπης να έχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης ερευνών, αλλά και επιβολής προστίμων στους οίκους αξιολόγησης υπήρξε μεταξύ αξιωματούχων των κρατών - μελών της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα της Ενωσης προκειμένου να ελεγχθούν όσο το δυνατόν καλύτερα και αποτελεσματικότερα οι οίκοι αξιολόγησης (και κυρίως οι τρεις «μεγάλοι» του κλάδου, δηλαδή οι Moody'Αs, S&P και Fitch), οι οποίοι αποδεδειγμένα φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την ένταση με την οποία ξέσπασε η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
Η τελική διαπραγμάτευση και ψήφιση των νέων κανόνων –τους οποίους έχει προτείνει ο αρμόδιος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ– αναμένεται ότι θα ψηφιστεί εντός του Δεκεμβρίου, ενώ η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2011.
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, φοβούμενοι πιθανές νέες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών της ευρωζώνης, έχουν θέσει ως στόχο τους να «πατάξουν» την ασυδοσία των οίκων αξιολόγησης.
Βάσει των νέων κανόνων θα πρέπει να εγγραφούν στο μητρώο του πανευρωπαϊκού οργανισμού εποπτείας, ονόματι ΕSMA (European Securities and Markets Authority - Ευρωπαϊκή Αρχή Αξιών και Αγορών), στις αρχές του επόμενου έτους. Το ESMA θα έχει τη δυνατότητα επιβολής προστίμων στους οίκους που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες ή αποδεδειγμένα έχουν προχωρήσει σε αξιολογήσεις με «υστερόβουλους στόχους», ενώ θα μπορεί να πραγματοποιεί εφόδους στα κεντρικά τους γραφεία. Τα πρόστιμα μπορούν, δε, να φθάσουν έως και το 20% του συνολικού κύκλου εργασιών ενός οίκου αξιολόγησης, γεγονός που μεταφράζεται σε αρκετές εκατοντάδες εκατ. ευρώ.
Πάντως το ESMA δεν θα έχει τη δυνατότητα να θέτει υπό αμφισβήτηση κάποια αξιολόγηση των οίκων, αλλά μπορεί να ζητήσει την εξέταση των στοιχείων που βρίσκονται στην κατοχή τους και να αποφανθεί εάν έχουν συνυπολογιστεί όλοι οι παράγοντες που οδήγησαν στην υποβάθμιση.
Η πρόταση του κ. Μπαρνιέ –την οποία στηρίζει και η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ– για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης δεν τέθηκε προς συζήτηση, αν και αναμένεται ότι θα περιλαμβάνεται στην τελική μορφή του νέου νόμου που θα ισχύσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου