Αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ ζητά η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση, όπου τα 15 δισ. ευρώ απαιτούνται να πραγματοποιηθούν το 2011-2012. Επίσης, επιπλέον 30 δισ. ευρώ εγγυήσεις για την ρευστότητα των τραπεζών θα παράσχει το ελληνικό δημόσιο.
Προόδους αλλά και καθυστερήσεις εντόπισαν οι ελεγκτές της τρόικας κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησαν αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι...
Οι κ.κ. Servaas Deroose (Ε.Ε.), Poul Thomsen (ΔΝΤ) και Klaus Masuch (ΕΚΤ) εκτίμησαν ότι το πρόγραμμα έχει κάνει περαιτέρω πρόοδο σε ό,τι αφορά τους στόχους του. Τόνισαν παράλληλα ότι ενώ καταγράφονται καθυστερήσεις σε κάποιους τομείς, εφαρμόζονται οι δημοσιονομικές και ευρύτερες μεταρρυθμίσεις, που είναι αναγκαίες για να εκπληρώσουν τους μεσοπρόθεσμους στόχους του προγράμματος.
Συμπλήρωσαν ωστόσο ότι απαιτείται ακόμα να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα, αναγκαία να διασφαλίσει τη δημοσιονομική διατηρησιμότητα και την οικονομική ανάκαμψη.
Όπως τόνισαν η ύφεση κινείται μέχρι σήμερα κοντά σε αυτό που αναμενόταν. Ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός μπροστά στην αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων. Η καθοδική κίνηση του κόστους ανά μονάδα εργασίας θα υποστηρίξει οφέλη στην ανταγωνιστικότητα. Εκτιμούν πάντως ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως οι εξαγωγές πήγαν καλά πρόσφατα, τονίζοντας «συνεχίζουμε να περιμένουμε την οικονομία να σταθεροποιείται στο τέλος του 2011».
Έκαναν λόγο για εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος, συμπληρώνοντας ωστόσο πως παραμένουν ακόμα θέματα, που αφορούν την υλοποίηση του προϋπολογισμού, και ειδικότερα στην υστέρηση των εσόδων και στα προβλήματα στον έλεγχο των δαπανών.
Δήλωσαν ταυτόχρονα πως απαιτούνται ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το 2011-2012.
Επιθετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα φτάσει τα 50 δις. στην πενταετία 2011-2015 ετοιμάζει η κυβέρνηση, με σκοπό να μειώσει το τεράστιο δημόσιο χρέος. Το πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί ήδη με την Τρόικα η οποία εκτιμά ότι τα 15 δις. ευρώ μπορεί να εισπραχθούν το 2011 και το 2012, και τα υπόλοιπα 35 δις. ευρώ στα τρία τελευταία χρόνια του προγράμματος.
Στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνονται:
-Πωλήσεις συμμετοχών σε ΔΕΚΟ και επιχειρήσεις
-Πώληση κρατικών ακινήτων
-Εκμετάλλευση εμπορικών και επαγγελματικών ακινήτων
Η τρόικα θεωρεί ακόμη ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα προβλέπει πρόσθετα μέτρα 18,4 δις. ευρώ ή το 8% του ΑΕΠ.
Ο κ. Σ. Ντερούζ (Κομισιον) σημείωσε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αλλά παραμένει ακόμη μια κρίσιμη μάζα μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψει την επαναφορά στην ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δόθηκε το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης των 15 δισ. ευρώ.
Για τον τραπεζικό κλάδο, η Τρόικα ανέφερε ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό σημάδι ότι οι τράπεζες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν με επιτυχία τις αυξήσεις κεφαλαίου. Αυτό δείχνει ότι δεν είναι αποκομμένες από τις αγορές, ενώ στηρίζονται και από το ευρωσύστημα. Ωστόσο συστάσεις για την ταχύτερη προώθηση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν τις υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες δεν έλειψαν.
Τρόικα: Ζητά άμεση αποκρατικοποίηση ΔΕΗ,ΟΠΑΠ, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Τρόικα έχει ζητήσει την ιδιωτικοποίηση των τριών οργανισμών, προκειμένου να εξευρεθούν πόροι για τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων η Τρόικα το έθεσε από την πρώτη στιγμή που η Ελλάδα εντάχθηκε στο μηχανισμό και είναι ενδεικτικό ότι και ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα Μπομπ Τράα πριν από λίγο μιλώντας στο συνέδριο της ΤτΕ ζήτησε την ανταλλαγή κρατικής περιουσίας με κρατικό χρέος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου