Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

To βλέμμα στη Σύνοδο

"Θα χαράξουμε ξεκάθαρη πορεία για μια συνολική λύση τον Μάρτιο", ανέφερε ο Rompuy.

Πειστική απάντηση για τις αγορές θα αναζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πέσουν και το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», καθώς και ενεργειακά θέματα, ενώ οι εξελίξεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία αναμένεται να απασχολήσουν τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες.
Η Σύνοδος Κορυφής ξεκινά στις 11 ώρα Ελλάδος, με τη συζήτηση για την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε.

Όσον αφορά στα οικονομικά θέματα, θα συζητηθεί το...
 χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης-πακέτο απέναντι στο πρόβλημα χρέους των ευρωπαϊκών κρατών. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε επόμενη σύνοδο το Μάρτιο.

"Θα χαράξουμε ξεκάθαρη πορεία προς την υιοθέτηση μιας συνολικής λύσης -πακέτου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου", ανέφερε στην επιστολή του προς τους «27» ο Herman Van Rompuy.Σύμφωνα με τον ίδιο η λύση θα περιλαμβάνει "την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), την μεταρρύθμιση της Συνθήκης της Λισαβόνας, τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του μελλοντικού-μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας, την προώθηση μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο, τη δημοσιονομική σταθερότητα και τη μακροοικονομική συνοχή στην ευρωζώνη".



Τέλος, στα της Αιγύπτου, η Ε.Ε. αναμένεται να αυξήσει την πίεση προς τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, για να επισπευθούν οι αλλαγές και να μπει ένα τέλος στις αναταραχές που επικρατούν στη χώρα.


Πιέζει για λύση Γαλλία-Γερμανία

Γαλλία και Γερμανία θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για αυστηρότερο οικονομικό συντονισμό στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, ελπίζοντας μια συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για τον τρόπο επίλυσης της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Δεν αναμένονται να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις σήμερα, με τους διπλωμάτες να εκτιμούν ότι θα γίνει μια καταγραφή των εξελίξεων από την προηγούμενη συνάντηση στα μέσα Δεκεμβρίου, όπου διατυπώθηκαν ανησυχίες σχετικά με την εξάπλωση της κρίσης από την Ελλάδα και την Ιρλανδία στην Πορτογαλία, Ισπανία οι οποίες έχουν πλέον μειωθεί.

Σύμφωνα με διπλωμάτες στόχος της Συνόδου, είναι η οικοδόμηση μιας συμφωνίας,. μεταξύ των 17 χωρών της ζώνης του ευρώ, καθώς και στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια "ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων" για την επίλυση της κρίσης, συμπεριλαμβανομένων και στενότερη φορολογική συνεργασία και ενίσχυση του ταμείου διάσωσης. Η Γερμανία και η Γαλλία επιθυμούν μια συμφωνία έως το τέλος Μαρτίου.

"Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή, αμφιβολίες για τη σταθερότητα του ευρώ και της ζώνης του ευρώ διαχέονται," ανέφερε μια πηγή από το περιβάλλον του Γάλλου Προέδρου χθες.
"Αυτή είναι η στιγμή για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός".

Μετά από ένα χρόνο προσπάθειας για επίλυση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων στην περιφέρεια, οι ηγέτες έχουν λάβει ενθαρρυντικά μηνύματα από την σχετική ηρεμία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις αγορές. Ωστόσο γνωρίζουν ότι η αποτυχία να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα πριν από την επόμενη προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής στις 24 με 25 Μάρτιου θα μπορούσε να επαναφέρει τον εφιάλτη.

Σε μια ένδειξη της αυξανόμενης εμπιστοσύνης που δείχνουν οι αγορές στον τρόπο που η ευρωζώνη θα απαντήσει στην κρίση, η Ισπανία είδε το κόστος δανεισμού της να υποχωρεί ραγδαία κατά τη διάρκεια δημοπρασίας που πραγματοποίησε χθες σε 2ετη και 5ετή ομόλογα.

Στις προτάσεις τους, Γαλλία και Γερμανία αναμένεται να παρουσιάσουν σχέδια για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία, συμπεριλαμβανομένης της ιδέας ενός "φρένου χρέος" που θα καθιέρωνε ένα συνταγματικό όριο για τα ελλείμματα των μελών της ευρωζώνης και θα ζητούν περισσότερες τακτικές διασκέψεις κορυφής για τον καλύτερο συντονισμό της οικονομικής διαχείρισης.

Στις γερμανικές προτάσεις περιλαμβάνεται επίσης η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης ανάλογα με τη δημογραφική διάρθρωση μίας χώρας, ο περιορισμός των αυξήσεων στους μισθούς καθώς και μια συμφωνία για κοινή φορολογική βάση για τις εταιρείες.


Το πρόγραμμα της Συνόδου

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνόδου, η συζήτηση για την οικονομία είναι προγραμματισμένη για το γεύμα εργασίας των ευρωπαίων ηγετών, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Διάχυτη είναι η αίσθηση τις τελευταίες εβδομάδες ότι υπάρχει μία καταρχήν συναίνεση στους κόλπους της ευρωζώνης, σχετικά με την ενίσχυση των πόρων του Ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF). Το θέμα αυτό θα εξεταστεί από τους «27» την ερχόμενη Παρασκευή, δεδομένου ότι η δυνατότητα δανεισμού του EFSF σήμερα ανέρχεται, ουσιαστικά στα 250 δις. ευρώ, από τα 440 δις. ευρώ που διαθέτει συνολικά ο μηχανισμός. Διπλωματικές πηγές δεν απέκλειαν πάντως το ενδεχόμενο να συγκληθεί, στις αρχές Μαρτίου, μία έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ευρώ που θα ασχοληθεί με το θέμα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα «εργαλεία» που θα διαθέτει ο μηχανισμός στήριξης, διάφορες ιδέες και προτάσεις θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ανάμεσα σε αυτές είναι η δυνατότητα του μηχανισμού να αγοράζει από τη δευτερογενή αγορά τους τίτλους χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. ΄Αλλη ιδέα, αφορά τη δυνατότητα του Ταμείου να δανείζει σε χώρες όπως η Ελλάδα, ούτως ώστε να μπορούν οι ίδιες να επαναγοράσουν το χρέος τους με ευνοϊκότερους όρους, ενώ σύμφωνα με άλλη πρόταση, εξετάζεται η δυνατότητα του Ταμείου να επαναγοράζει, προληπτικά, τα ομόλογα χωρών της ευρωζώνης. Πριν, δηλαδή, οι χώρες αυτές παρουσιάσουν σοβαρά προβλήματα.

Επίσης, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο στη συνολική λύση - πακέτο που θα δοθεί το Μάρτιο, να συμπεριληφθεί ένα σχέδιο στήριξης για την Πορτογαλία και ενδεχομένως κάποιο είδος βοήθειας προς την Ισπανία, αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, η συνολική λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, δεν θα δοθεί χωρίς την επιβολή «σκληρών όρων» από την πλευρά της Γερμανίας. Μετά από απαίτηση του Βερολίνου, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα της «αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας». Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι χώρες του ευρώ θα πρέπει να δεχθούν να συντονίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές τους, να λάβουν μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και να κατοχυρώσουν συνταγματικά τη μείωση του δημόσιου δανεισμού, κατά τα γερμανικά πρότυπα.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου