Με απόφαση του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, κ. Θύμιου Σώκου, εντάσσονται στο ΕΣΠΑ η συντήρηση και ανάδειξη δέκα σημαντικών Μακεδονικών Ταφικών Μνημείων.
Ο προϋπολογισμός του έργου, που συμβάλει στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αναμένεται να ανέλθει στο 1.438.500 ευρώ.
Συγκεκριμένα, πρόκειται να συντηρηθούν τα ακόλουθα μνημεία:
Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Β΄ (ΒΕΡΓΙΝΑ – ΗΜΑΘΙΑ)
Πρόκειται για διθάλαμο, καμαροσκεπή μακεδονικό τάφο με ναόσχημη δωρική πρόσοψη. Στη θέση του αετώματος υπάρχει ζωφόρος με πολυπρόσωπη σκηνή κυνηγιού. Οι τοίχοι του προθαλάμου είναι καλυμμένοι με έγχρωμο κονίαμα, ενώ στο θάλαμο δεν έχει τοποθετηθεί το τελικό στρώμα κονίασης. Χρονολογείται στο β΄ μισό του 4ου αιώνα π. Χ.
Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ (ΒΕΡΓΙΝΑ – ΗΜΑΘΙΑ)
Διθάλαμος καμαροσκεπής μακεδονικός τάφος με ναόσχημη δωρική πρόσοψη, η οποία κοσμείται από δύο ανάγλυφες ασπίδες. Έφερε ζωγραφική ζωφόρο η οποία δεν σώθηκε, γιατί η σύνθεση της είχε εκτελεστεί σε φθαρτό υλικό.
Οι τοίχοι του προθαλάμου είναι καλυμμένοι με λευκό κονίαμα και διακοσμημένοι με στενή ζωφόρο και θέμα αρματοδρομίες. Ο θάλαμος φέρει λευκά κονιάματα διακοσμημένα με γραμμικά μοτίβα. Χρονολογείται περί το 325 π. Χ.
Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ (ΒΕΡΓΙΝΑ – ΗΜΑΘΙΑ)
Κιβωτιόσχημος τάφος με οριζόντια κάλυψη, κατασκευασμένος από πωρόλιθους, μήκους 3,50μ., πλάτους 2,10μ. και ύψους 3μ. Μολονότι συλημένος σώζονται εσωτερικά θαυμάσιες τοιχογραφίες με θέματα εμπνευσμένα από τη μυθολογία όπως η σκηνή της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα.
Διθάλαμος καμαροσκεπής μακεδονικός τάφος με ναόσχημη ιωνική πρόσοψη. Στο θριγκό επάνω από το επιστύλιο υπάρχει κοσμοφόρος, που ήταν διακοσμημένη με σειρά από λαμπρά γραπτά χρωματισμένα άνθη. Με όμοιες ανθεμωτές ταινίες διακοσμούνται οι τοίχοι του προθαλάμου και του θαλάμου. Τα τοιχώματά του τόσο στην πρόσοψη, όσο και στο εσωτερικό είναι καλυμμένα με κονίαμα.
ΤΑΦΟΣ ΜΕ ΔΩΡΙΚΗ ΟΨΗ - ΤΥΜΒΟΣ ΜΠΕΛΛΑ (Παλατίτσια – Ημαθία)
Διθάλαμος μακεδονικός τάφος με ναόσχημη δωρική πρόσοψη. Φέρει λευκά κονιάματα στην πρόσοψη και έγχρωμα στο εσωτερικό του. Στο στενό προθάλαμο αποδίδεται στο κάτω τμήμα των τοίχων με τη βοήθεια του κονιάματος το σύστημα των δόμων, ενώ ψηλότερα, στην προεξέχουσα κοσμοφόρο, αποδόθηκε ζωγραφιστά πολύχρωμο μάρμαρο. Στο θάλαμο υπάρχει λίθινη κλίνη, η οποία φέρει γραπτή διακόσμηση. Χρονολογείται στο β’ μισό του 3ου αιώνα π. Χ.
ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ - ΤΥΜΒΟΣ ΜΠΕΛΛΑ (Παλατίτσια – Ημαθία)
Διθάλαμος μακεδονικός τάφος με ναόσχημη δωρική πρόσοψη. Φέρει λευκά κονιάματα στην πρόσοψη και έγχρωμα στο εσωτερικό του. Στο στενό προθάλαμο αποδίδεται στο κάτω τμήμα των τοίχων με τη βοήθεια του κονιάματος το σύστημα των δόμων, ενώ ψηλότερα, στην προεξέχουσα κοσμοφόρο, αποδόθηκε ζωγραφιστά πολύχρωμο μάρμαρο. Στο θάλαμο υπάρχει λίθινη κλίνη η οποία φέρει γραπτή διακόσμηση. Χρονολογείται στο β’ μισό του 3ου αιώνα π. Χ.
Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ (Λευκάδια – Ημαθία)
Διθάλαμος καμαροσκεπής μακεδονικός τάφος με επιβλητική διώροφη πρόσοψη ιωνικού και δωρικού ρυθμού που υπερβαίνει σε ύψος τη στέγη του.
Φέρει ζωγραφικό διάκοσμο (κρίση του νεκρού), γραπτό (μυθική σύγκρουση Κενταύρων και Λαπιθών) και ανάγλυφο στην πρόσοψη και έγχρωμα κονιάματα στο εσωτερικό του. Χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα.
O ΤΑΦΟΣ ΜΕ ΙΩΝΙΚΗ ΟΨΗ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ (Λευκάδια – Ημαθία).
Πρόκειται για ένα τάφο που βρέθηκε δίπλα στον τάφο της Κρίσεως. Δεν σώζεται το ανώτερο τμήμα του. Φέρει λευκά κονιάματα, τα οποία είναι καλυμμένα από στρώμα χώματος.
ΤΑΦΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΕΜΙΩΝ (Λευκάδια – Ημαθία)
Διθάλαμος μακεδονικός τάφος με ανισοϋψή καμαρωτή στέγη και πρόσοψη ιωνικού ρυθμού. Φέρει ζωγραφική παράσταση στο αέτωμα της πρόσοψης και στην οροφή του προθαλάμου. Το αέτωμα κοσμείται από τρία γλυπτά ανθεμωτά ακρωτήρια. Στο εσωτερικό του φέρει έγχρωμα κονιάματα. Χρονολογείται στο α΄ μισό του 3ου αιώνα π. Χ.
ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ KINCH (Λευκάδια – Ημαθία)
Διθάλαμος μακεδονικός τάφος με καμαρωτή στέγη στο θάλαμο και επίπεδη στον προθάλαμο. Η πρόσοψή του είναι δωρικού ρυθμού χωρίς κίονες. Τα κονιάματα που κοσμούσαν την πρόσοψη και το εσωτερικό του έχουν χαθεί. Χρονολογείται στο α’ μισό του 3ου αιώνα π. Χ.
Πηγή: Το Βήμα / Φωτογραφίες: paliadeli.gr e-mieza.blogspot.com imma.edu.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου