Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Στην κουζίνα του Αρχαίου Έλληνα ~ Δελφάκιον πνικτόν μετά κοκκυμήλων (Χοιρινό στη γάστρα με δαμάσκηνα)


Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, που άφησε ανεξίτηλα σημάδια στο πέρασμά του, πάντα εξάπτει το ενδιαφέρον για κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής των ανθρώπων της μακρινής εκείνης εποχής. Μ’ αυτή την έννοια, ασχολήθηκαν αρκετοί κατά καιρούς με τις αρχαιοελληνικές διατροφικές συνήθειες.

Ίσως, αν οι δημιουργοί της αρχαίας μαγειρικής, άσημοι και επώνυμοι, γνώριζαν ότι η ανθρωπότητα στο μέλλον θα ενδιαφερόταν για την κατσαρόλα τους, τότε θα μας είχαν αφήσει χρήσιμες πληροφορίες για τα μυστικά της κουζίνας τους. Υπάρχουν κείμενα που δίνουν στοιχεία, αλλά τα κενά είναι πολύ περισσότερα. Ο μελετητής του αρχαίου κόσμου, αν κατά τύχη είναι και γνώστης της μαγειρικής, δεν θα βγει χαμένος, αν σκύψει στα κείμενα με ενδιαφέρον. Ακόμη και η παραμικρή πληροφορία...
 συνθέτει ένα κομματάκι στο ψηφιδωτό που μπορεί να δώσει την ολοκληρωμένη εικόνα, ώστε να συνδεθεί το παρελθόν με το παρόν.

Το ενδιαφέρον είναι πως οι οπαδοί της μοντέρνας μαγειρικής νομίζουν ότι καινοτομούν παρουσιάζοντας πιάτα με κρέατα ή ψάρια που συνοδεύονται με σάλτσες από φρούτα. Να τους ψιθυρίσουμε συνωμοτικά στο αφτί ότι... άργησαν πάνω από 2000 χρόνια; Στην πραγματικότητα, οι αρχαίοι Ελληνες ήταν κι εδώ πρωτοπόροι, όπως αποδεικνύουν τα ίδια τα κείμενα, απ’ όπου κι η τεκμηρίωση των συνταγών μας. Μπορεί οι εποχές να άλλαξαν, αλλά η ελληνική γη και το υπέροχο κλίμα έδιναν πάντα εκλεκτά υλικά, ώστε ένα αρχαίο φαγητό να μαγειρεύεται και να είναι το ίδιο απολαυστικό μέχρι σήμερα.

 
ΔΕΛΦΑΚΙΟΝ ΠΝΙΚΤΟΝ ΜΕΤΑ ΚΟΚΚΥΜΗΛΩΝ
(ΧΟΙΡΙΝΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ)

«ψε, μουδόκει, πνικτόν τί ψον δελφάκιον»
(«…Μαγείρεψε, μου φάνηκε, κομμάτι από γουρουνόπουλο σε κλειστό δοχείο…»)
Δειπνοσοφιστών Θ, 383, 30, c
 
 
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

1-1½ κιλό κρέας από χοιρινό μπούτι χωρίς πέτσα, με λίγο λίπος
10 δαμάσκηνα ξερά
6 σκελίδες σκόρδο
1 πράσο
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα ξίδι
2 κούπες κρασί
1 κ.σ. θυμάρι
αλάτι, πιπέρι







ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

• Παίρνουμε 2-3 κουταλιές από το ξίδι και ανακατεύουμε με δύο κουταλιές αλάτι και το θυμάρι. Μ’ αυτό το μίγμα τρίβουμε το χοιρινό, αφήνοντας πάνω του ένα στρώμα να το καλύπτει. Το διατηρούμε σε δροσερό μέρος για 2 ώρες.
• Στη συνέχεια, ανοίγουμε 6 τρύπες και μπήγουμε από μία σκελίδα σκόρδο κι ένα δαμάσκηνο.
• Το βάζουμε σε πήλινη γάστρα. Ψιλοκόβουμε το πράσο και το προσθέτουμε μαζί με τα υπόλοιπα δαμάσκηνα. Συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο ξίδι, το ελαιόλαδο και το κρασί.
• Σκεπάζουμε το πήλινο σκεύος καλά και σιγοψήνουμε στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία για 2 ώρες.
• Οταν ψηθεί, το κόβουμε σε φέτες και το σερβίρουμε με τη σάλτσα που θα φτιάξουμε λιώνοντας τελείως τα δαμάσκηνα.

Η συνταγή είναι από το βραβευμένο βιβλίο της Σοφίας Σουλή
«Γεύσεις Ελλήνων - Αρχαία ελληνική μαγειρική», εκδόσεις Ψύχαλος

Γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και σίδηρο από το χοιρινό κρέας, δημιουργούν ένα ισχυρό μυϊκό σύστημα και προλαμβάνουν την αναιμία. Το πιάτο παρέχει επίσης αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες (κόκκινο κρασί), φλαβονοειδή (θυμάρι) και αλισίνη (σκόρδο) που αποτελούν ασπίδα προστασίας κατά των οξειδωτικών-στρεσογόνων παραγόντων, ενώ οι φυτικές ίνες από τα δαμάσκηνα καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα.

Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,
Νεμέα Κορινθίας

Κατεβάστε σε pdf την συνταγή από εδώ.

4 σχόλια:

  1. ΓΙΑΤΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΕΜΑΣ
    Εκτύπωση | E-mail | Επεξεργασία

    Οταν είπα σε κάποιο φίλο τι είναι αυτό που επιχειρώ, αντιμετώπισα ένα μάλλον ειρωνικό χαμόγελο μαζί με ένα ειρωνικό σχόλιο και ούτε λίγο ούτε πολύ το χαρακτήρισε χαζό να θέλω να πουλήσω παξιμάδια και κουλουράκια μέσω του internet όταν οι γιγάντιες αλυσίδες που είναι δίπλα στη πόρτα μας προσφέρουν πάνω από 80000 κωδικούς τροφίμων

    Η απάντηση είναι ότι γνωρίζω πως ποτέ δε θα καταφερω να έχω 80000 κωδικούς προς κατανάλωση. Ομως γνωρίζω ΠΟΙΟΣ έφτιαξε τα παξιμάδια και τα κουλουράκια, όπως γνωρίζω ΠΟΥ είναι το ξερικό χωράφι στις Κροκεές της Λακωνίας που μαζεύτηκαν οι ελιές που σας προσφέρω και ΠΟΙΟ ακριβώς χέρι είναι αυτό που τις έβαλε στην άλμη.

    Οταν είπα στο Νίκο Χρηστάκο πως τα παιδιά μου με παρακαλάνε να τους φέρω μέλι με κυρήθρα, ο Νίκος μου απάντησε πως τώρα είναι χειμώνας και τις μέλισσες τις ταίζει ζαχαρόπιτα για να ξεχειμωνιάσουν.Δεν αξίζει τώρα να δόσουμε στα παιδιά κυρήθρα με μέλι που έχουν παράγει οι μέλισσες από τη ζαχαρόπιτα που τρώνε!!!

    Λέμε με το Νίκο Θεοδωρακάκο να βάλουμε όταν έρθει η ώρα ,αμπελόφυλλα σε άλμη, για να έχουν στη κουζίνα τους οι νοικοκυρές. Βεβαίως στα μεγάλα super markets θα υπάρχει και αυτός ο κωδικός αλλά εμείς μπορούμε να σας πούμε ακριβώς που είναι τα αμπέλια βιολογικής γεωργίας του Νίκου και ποιος ακριβώς μάζεψε τα αμπελοφυλλα.

    Σκέπτομαι σιγά σιγά ,εφ΄οσον υπάρχει ενδιαφέρον από εσάς, να προσθέσω κηπευτικά. Τότε όμως, θα είμαι σε θέση να σας απαντήσω στο τηλέφωνο, ακριβώς τι ώρα μάζεψαν τις τομάτες από τα Αρχαία ιερά χώματα της Σπάρτης και όταν φτάσουν στη κουζίνα σας, μερικές ώρες μετά...πιστέψτε με, θα καταλάβετε τη διαφορά.

    Είμαι βέβαιος, ανεξάρτητα από τις μεγάλες μονάδες που υπάρχουν δίπλα μας, θα με ανακαλύψουν μερικές δεκάδες φίλοι που θα εξυπηρετώ πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία και θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Εννοώ, οι παραγωγοί της Λακωνίας, εγώ με τις καινοτόμες ιδέες μου και εσείς, οι εν δυνάμει φίλοι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ειδες αμα το πνιγεις το Δελφάκιον?? χαχαχαχααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή