Το παρόν σχεδιάγραμμα ξεχωρίζει τα προσφιλή θέματα των 27:
1) Το χρέος
Το πολυτραγουδισμένο θέμα του χρέους στην Ευρωζώνη, κρίσιμο για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Ελλάδα, αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των 27, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Παπανδρέου, που βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, αναμένει την επικύρωση των πορισμάτων της έκτακτης Συνόδου, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κατόρθωσε να επιμηκύνει το χρόνο αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ ευρώ από το 2013 έως το 2017 με 2018, με παράλληλη, μείωση του επιτοκίου δανεισμού κατά 1% στο 4,2%.
2) Ο μόνιμος μηχανισμός (ESM)
Επόμενο καυτό θέμα της Συνόδου αναμένεται να είναι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ΕSM), ο οποίος θα ισχύσει από το 2013 και, παράλληλα, θα έχει δανειοδοτική ικανότητα ύψους 500 δις ευρώ και κεφαλαιακή βάση 700 δις ευρώ. Φαίνεται, όμως, πως η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel, διαφωνεί και, όπως δήλωναν τα πρηγούμενα 24ωρα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης κυβερνητικές πηγές της Γερμανίας, η Merkel αν και θεωρεί ότι η συμφωνία της Δευτέρας (21 Μαρτίου) στο Eurogroup κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, τάσσεται υπέρ ορισμένων αλλαγών στο θέμα των κεφαλαίων του μηχανισμού.
Ποιος ξέρει τι σκέφτεται και αυτή…
Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις της Μέρκελ, πάντως, η Καγκελάριος φαίνεται πως επιθυμεί να λάβει την έγκριση στη Σύνοδο, ώστε να επιμηκυνθεί το χρονοδιάγραμμα που σχετίζεται με τις γερμανικές εισφορές στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Η Γερμανία επιδιώκει ένα διάστημα της τάξης των 5 ετών για την καταβολή των εισφορών, έναντι των 3-4 ετών που συζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Πιο αναλυτικά, στον ESM ποσό 80 δις ευρώ θα καταβληθεί από τα μέλη της Ευρωζώνης, με τη μορφή του κεφαλαίου μιας εταιρείας ειδικά για τον σκοπό να δανειοδοτεί κράτη με δυσχέρειες δανειοδότησης, η οποία πρόκειται να συσταθεί, με έδρα στο Λουξεμβούργο. Τα υπόλοιπα 620 δις ευρώ θα είναι ένα ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο που θα περιλαμβάνει τις (παράπλευρες) εγγυήσεις του. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα 80 δις ευρώ προβλέπεται ότι τα 40 δις θα είναι διαθέσιμα το 2013 που θα τεθεί σε λειτουργία ο ESM και τα υπόλοιπα 40 δις θα διατεθούν τα επόμενα τρία χρόνια.
Η πιο εύκολη και πιο πιθανή λύση είναι το να βασιστούν στις 6 χώρες της Ευρωζώνης, που κατέχουν αξιολόγηση ΑΑΑ, με σκοπό αυτές να διπλασιάσουν τις εγγυήσεις των δανείων τους, μια κίνηση που μέχρι και η Γερμανία υποστηρίζει, καθώς αυτή θα είναι η πιο ευνοημένη.
Αλλά για να δούμε… Θα είναι έτσι τα πράγματα, ή τώρα που αρνήθηκε τα μέτρα λιτότητας η Πορτογαλία η ανασφάλεια θα φάει τους… αφέντες και δεν θα πάρουμε τίποτα;
3) Ο προσωρινός μηχανισμός (EFSF)
Ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης (EFSF), σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, δεν πρόκειται να βρεθεί στο επίκεντρο, καθώς, καμία απόφαση αναφορικά με το πως θα αυξηθεί η δανειοδοτική ικανότητα του, δεν αναμένεται πριν τα τέλη του Ιουνίου. Όλα αυτά τη στιγμή που ο πρόεδρος του Eurogroup, J.C. Juncker επιμένει πως είναι υψίστης σημασίας να διατηρηθεί η αξιολόγηση ΑΑΑ του EFSF.
4) Λοιπά ζητήματα
Περαιτέρω, όπως αναφέρει το σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από τη συζήτηση δεν θα λείψουν τα εξής θέματα:
-Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την απασχόληση και την ανάπτυξη.
-Η σκλήρυνση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τους νέους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα, την αυστηρή επιτήρηση, αλλά και την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση υπερβολικών ανισορροπιών.
-Το «Σύμφωνο για το Ευρώ», πρωτοβουλία Γερμανίας και Γαλλίας, με σκοπό την εναρμόνιση των εθνικών πολιτικών σε θέματα συντάξεων, μισθών, φορολογίας και γενικότερα δημοσιονομικής πολιτικής. Εδώ σημειώνεται πως το Σύμφωνο για το Ευρώ θεωρείται ένα είδος ανταλλάγματος για τη Γερμανία για να συναινέσει στην αύξηση των κεφαλαίων του ΕSM.
5) Διεθνείς εξελίξεις σε Λιβύη και Ιαπωνία
Εν τω μεταξύ, οι πολεμικές αναταραχές στη Λιβύη εγείρουν νέο κύκλο συζήτησης για τους συνδαιτυμόνες στο τραπέζι των Βρυξελών. Η Ελλάδα φέρεται να υποστηρίζει την πολιτική διευθέτησή του θέματος, καθώς η απειλή για ένα νέο κύμα μεταναστών είναι προ των πυλών για την χώρα μας και την γειτονική Ιταλία.
Όσον αφορά στο θέμα της Ιαπωνίας, αυτό φέρνει στο προσκήνιο το θέμα της χρήσης πυρηνικών. Η χώρας μας τάσσεται κατά της κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων, θέση που φαίνεται ότι συμμερίζεται η πλειοψηφία των 27. Η Merkel βέβαια έρχεται και εδώ για να κοινοποιήσει τις γνωστές αντιρρήσεις της…
6) Ο επίλογος…
Εδώ αξίζει να προστεθεί ότι παρ’ όλο που τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στα πλαίσια του έκτακτου Eurogroup ήρθαν σε συμφωνία για τον μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρωζώνη (ΕSM), ωστόσο δεν έχουν βρει ακόμα τον τρόπο για να γίνει αυτό.
«Η Ευρώπη είναι έτοιμη να αλλάξει σελίδα το 2011», είχε δηλώσει ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα οικονομίας της ΕΕ, O. Rehn.
Αλλά για να δούμε… Θα αλλάξουμε σελίδα ή έτσι όπως πάμε θα πετάξουμε όλο το βιβλίο;
Μίνα Κωστοπούλου
http://www.bankingnews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου