Οι φόβοι όσων εκτιμούσαν ότι ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο, βασίζεται σε “πήλινα πόδια” και πολύ σύντομα θα χρειαστεί σημαντική διορθωτική παρέμβαση με νέα επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα επιβεβαιώνονται...
Ακόμη και οι ίδιες οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών παραδέχονται πλέον ότι, εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα, η υστέρηση των εσόδων θα φθάσει τουλάχιστον τα 5 δισ. ευρώ φέτος!
Τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα που θα ληφθούν σύντομα για να καλυφθεί η βέβαιη υστέρηση στα έσοδα του Δημοσίου θα προβλέπουν:
1. Την κατάργηση των υπολειμμάτων του 13ου και 14ου μισθού για 700.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του δημοσίου, δηλαδή για τους εργαζόμενους στα υπουργεία, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τους δικαστικούς λειτουργούς, τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, τους πυροσβέστες, τους ιατρούς του ΕΣΥ, τους διπλωματικούς υπαλλήλους, τους πανεπιστημιακούς, τους καθηγητές ΤΕΙ, τους ερευνητές, τους ιατροδικαστές και τους λοιπούς δημόσιους λειτουργούς. Τα ποσά των 250, 250 και 500 ευρώ που απέμειναν από το δώρο του Πάσχα, το επίδομα θερινής αδείας και το δώρο Χριστουγέννων, αντίστοιχα, θα καταργηθούν με τις νέες ρυθμίσεις για τα μισθολόγια που θα ψηφιστούν τον Ιούνιο και θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2011. Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν η κατάργηση θα γίνει αναδρομικά για να συμπεριλάβει και το φετινό δώρο του Πάσχα ή θα ισχύσει από την 1η-7-2011, οπότε φέτος θα είναι τελευταία χρονιά καταβολής δώρου Πάσχα για τους υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου. Από την εφαρμογή του μέτρου αυτού εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθεί δαπάνη 750-1.000 εκατ. ευρώ.
2. Την περικοπή ή την κατάργηση των 99 από τα 102 συνολικά ειδικά και κλαδικά επιδόματα που λαμβάνουν οι 450.000 πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι (εργαζόμενοι στα υπουργεία, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης), από την 1η-7-2011. Οι σαρωτικές αυτές ρυθμίσεις θα προβλέπονται με το νέο μισθολόγιο των πολιτικών υπαλλήλων. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι η πλήρης απλοποίηση του συστήματος αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ο καθένας να εισπράττει τον βασικό μισθό και τρία το πολύ ακόμη επιδόματα: το επίδομα θέσης ευθύνης, το επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών και την οικογενειακή παροχή. Από τα 99 υπό κατάργηση ειδικά και κλαδικά επιδόματα, μόνο το κίνητρο απόδοσης, το οποίο κυμαίνεται από 57 έως 100 ευρώ το μήνα, και η “προσωπική διαφορά” των 142 ευρώ το μήνα (η οποία είναι το απομεινάρι του παλαιού επιδόματος των 176 ευρώ) θα ενσωματωθούν στους βασικούς μισθούς. Από την εφαρμογή των ρυθμίσεων αυτών εκτιμάται ότι οι συνολικές αποδοχές μεγάλου αριθμού υπαλλήλων θα υποστούν μειώσουν που θα φθάνουν μέχρι και 35%! Η εξοικονόμηση δαπάνης από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ.
3. Περικοπές επιδομάτων 10%-20% για τους 250.000 λειτουργούς του Δημοσίου, δηλαδή για τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, τους πυροσβέστες, τους ιατρούς του ΕΣΥ, τους διπλωματικούς υπαλλήλους, τους πανεπιστημιακούς, τους καθηγητές ΤΕΙ, τους ερευνητές, τους ιατροδικαστές και τις λοιπές κατηγορίες λειτουργών. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει διαπιστώσει ότι είναι πλέον πρακτικά αδύνατο να ενταχθούν σε ένα ενιαίο μισθολόγιο για όλο το στενό δημόσιο τομέα τα ειδικά συστήματα αμοιβών των λειτουργών του Δημοσίου. Επειδή πλέον δεν προλαβαίνει να προχωρήσει σε ριζική αναμόρφωση των ειδικών αυτών μισθολογίων, θα προχωρήσει σε οριζόντιες περικοπές επιδομάτων για να εξοικονομήσει συνολικά περίπου 300 εκατ. ευρώ για φέτος.
4. Υπαγωγή στη ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της δεκαετίας 2000-2009 και των επιτηδευματιών με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ που έχουν εξαιρεθεί. Οι φορολογούμενοι που θα ενταχθούν στην περαίωση, αν γίνει δεκτή αυτή η εισήγηση, υπολογίζονται σε τουλάχιστον 100.000 και τα πρόσθετα έσοδα εκτιμάται ότι μπορεί να υπερβούν τα 300 εκατ. ευρώ.
5. Έκδοση υπουργικής απόφασης για τη διενέργεια συνοπτικών φορολογικών ελέγχων σε χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν δέχθηκαν να υπαχθούν στη ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων 2000-2009. Οι έλεγχοι αυτοί εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσουν άμεσα τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.
6. Προώθηση μιας νέας ακόμη πιο ευνοϊκής ρύθμισης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Από τη ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι μπορούν να εισπραχθούν έσοδα 200-300 εκατ. ευρώ.
7. Επιβολή ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αναψυκτικά, τους χυμούς, τα εμφιαλωμένα νερά και το φυσικό αέριο από την 1η-7-2011. Από την εφαρμογή των μέτρων αυτών εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εισπραχθούν φέτος πρόσθετα έσοδα ύψους τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.
8. Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας έτους 2012 που θα καταβάλουν το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011 οι κάτοχοι 5.000.000 οχημάτων ΙΧ και ΔΧ. Από την εφαρμογή του μέτρου αυτού εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.
9. Μείωση των αφορολογήτων ορίων που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με αγορά, δωρεά, γονική παροχή ή κληρονομιά. Τα όρια αυτά ανέρχονται σήμερα σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Προσαυξάνονται δε κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος. Εξετάζεται τα όρια αυτά να μειωθούν στα επίπεδα των 100.000-150.000 ευρώ για κάθε άγαμο και στα επίπεδα των 150.000-200.000 ευρώ για κάθε έγγαμο. Τα πρόσθετα έσοδα που θα προκύψουν εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 100 εκατ. ευρώ.
10. Μείωση του αφορολογήτου ορίου στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Το αφορολόγητο του ΦΑΠ, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 400.000 ευρώ για όλους τους ιδιοκτήτες, ανεξαρτήτως της οικογενειακής κατάστασης, εξετάζεται να μειωθεί στα επίπεδα των 200.000-350.000 ευρώ. Εναλλακτικά εξετάζεται το ενδεχόμενο εφαρμογής αφορολογήτου ορίου διαμορφούμενου στα επίπεδα των 200.000-250.000 ευρώ για κάθε άγαμο και στα επίπεδα των 250.000-300.000 ευρώ για κάθε έγγαμο ιδιοκτήτη με προσαυξήσεις ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Δεν αποκλείεται μάλιστα τα μειωμένα αφορολόγητα να ισχύσουν και για τον ΦΑΠ του έτους 2010, που ακόμη δεν έχει εισπραχθεί. Από την εφαρμογή του μέτρου αυτού εκτιμάται ότι θα καταστεί δυνατή η είσπραξη άλλων 200-400 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκδοθούν εντός του 2011 όλα τα εκκαθαριστικά σημειώματα ΦΑΠ και για το 2010 και για το 2011!
Ποια άλλα μέτρα εξετάζονται
•Περικοπές αφορολογήτων ορίων και εκπτώσεων δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων, δίδακτρα φροντιστηρίων, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν και νοσήλια για όσους απέκτησαν μεσαία και υψηλά εισοδήματα εντός του 2010! Σχεδιάζεται δηλαδή να εφαρμοστεί αναδρομικά για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από την 1η-1-2010 ένα μέρος του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την περικοπή των φοροαπαλλαγών με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων.
•Μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23% από την 1η-7-2011.
•Νέες αυξήσεις ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.
•Ένταξη στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και των εκτός σχεδίου εκτάσεων μεγάλης επιφάνειας! Οι εισηγητές της πρότασης αυτής επισημαίνουν ότι πλήθος μεγαλοϊδιοκτητών που διαθέτουν εκτάσεις μεγάλης επιφάνειας σε εκτός σχεδίου περιοχές ανά τη χώρα δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ Φόρο Ακίνητης Περιουσίας όταν την ίδια στιγμή ιδιοκτήτες μικρότερου μεγέθους υποχρεούνται στην καταβολή φόρων καθώς τα ακίνητα τους είναι εντός σχεδίου. Ωστόσο, η υλοποίηση της πρότασης αυτής είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη λόγω πλήρους αδυναμίας για ακριβή υπολογισμό των φορολογητέων αξιών των εκτός σχεδίου εκτάσεων, βάσει των στοιχείων που δηλώνονται στα έντυπα Ε9.
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου